Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet tok pc - lærer fortsatte med barneporno

Mann i 50-åra lurte jenter ned i 10-årsalderen til å kle seg nakne. Kalte seg «Modellgutt» i chat på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Skienspolitiet har i samarbeid med Kripos pågrepet en mann i 50-åra etter at det ble oppdaget nakenbilder av flere titalls mindreårige jenter på pc-ene hans.

Mannen skal ha opptrådt som en jevnaldret gutt i chat på nettet, og har gjennom flere år lurt jenter i hele Norge til å ta nakenbilder av seg selv og sende dem til mannen.

Siktede er ansatt ved en skole, der han både har hatt undervisningstimer og annet ansvar for barn, får Dagbladet opplyst. De straffbare forholdene skal ha blitt begått på fritida.

Til tross for at politiet har kjent til mannens aktivitet i nesten et år, ble mannen først pågrepet i forrige uke.

- Slettet bildene
Læreren ble pågrepet hjemme i sin egen bolig tidlig forrige tirsdag, og etter flere avhør aksepterte han fredag samme uke å bli varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Ifølge Varden.no har politiet i det beslaglagte materialet så langt funnet fram til 36 jenter som antas å være mindreårige og der det antas å foreligge straffbare forhold. I underkant av halvparten av jentene, helt ned i 10-årsalderen, er identifisert, men det pågår ennå en omfattende etterforskning.

Dagbladet kjenner til at mannen brukte en rekke brukernavn, blant dem «Modellgutt» og «Alexander», parallellt med flere forskjellige epostadresser for å lure stadig nye jenter.

- Mannen er siktet for å ha tatt kontakt med jenter via internett. Han skal ha manipulert disse til å gjøre seksuelle handlinger, kle av seg, og sende bilder av seg selv til mannen, sier politiadvokat Torunn Fossli Sæthre til NRK.

- Han har er erkjent at det har vært slike bilder på pcen. Men mange av nakenbildene av barn er gjenskapt av politiet etter at de var slettet fra harddisken. Min klient sier at han slettet bildene med en gang han fikk dem, nettopp fordi det ikke var denne type materiale han ønsket, sier siktedes forsvarer, advokat Bjørn Dyrland, til Dagbladet.

Han understreker at ingenting så langt tyder på at mannen har vært i ulovlig fysisk kontakt med barn, og ingen av bildene i det foreløpige materialet skal stamme fra siktedes nærmiljø.

Ventet et år med pågripelseAllerede i mars 2009 slo en person alarm om bilder på mannens pc. Datamaskinen ble samme måned beslaglagt av politiet, uten at mannen ble pågrepet.

Etterforskningen skal heller ikke ha fått noen konsekvenser for mannens arbeidsforhold på skolen, før han altså ble pågrepet 11 måneder seinere.

- Han har uttrykt noe i nærheten av lettelse. Han har hatt en ugrei følelse siden politiet først tok kontakt, sier Dyrland.

Etter det Dagbladet forstår avdekket ransakingen i forrige uke at mannen fortsatte den ulovlige aktiviteten på en annen pc - mens politiet analyserte innholdet på den første. Det betyr i så fall at ytterligere mindreårige jenter kan ha blitt ofre i perioden.

- Det sier noe om politiets første vurdering av alvorlighetsgrad at de ikke foretok seg noe mer på grunnlag av beslaget i mars i fjor, mener advokaten.

Foreldremøte i kveldPå skolen der siktede er ansatt ble det i kveld holdt et møte for alle foreldre der skoleledelsen og politiet har informert om den skremmende saken.

Den pågrepne mannen er siktet etter straffelovens § 200, andre ledd, som omfatter «den som forleder barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd». Bestemmelsen har en strafferamme på tre års fengsel.

Ingen i skienspolitiet har i kveld vært tilgjengelige for å kommentere saken ytterligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!