Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet trekker seg tilbake i Kiev

Det er en stor seier for demonstrantene.

DEMONSTRANTENE VANT : Kiev i formiddag, før politiet trakk seg tilbake fra Uavhengighetsplassen.  (AP Photo/Efrem Lukatsky) Scanpix
DEMONSTRANTENE VANT : Kiev i formiddag, før politiet trakk seg tilbake fra Uavhengighetsplassen. (AP Photo/Efrem Lukatsky) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørspoliti har trukket seg tilbake fra Uavhengighetsplassen i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev.

Nasjonen bygges nå Politiets tilbaketrekking kom etter at demonstranter hadde forsvart seg ved å lage menneskelige kjeder som politiet ikke klarte å bryte uten ved bruk av vold, og vold hadde opprørspolitiet fått beskjed av innenriksministeriet om ikke å bruke. Demonstranter hadde også forskanset seg inne i flere bygninger, blant annet i Rådhuset. Her spylte de iskaldt vann mot opprørspolitiet på vei opp trappene. De ble regelrett drevet tilbake.

Ved fagforeningshovedkvarteret på Uavhengighetsplassen hadde også demonstrantene planlagt å bruke brannslukkingsutstyret mot politiet. I tillegg hadde de mengder av solsikkeolje som de planla å helle ned trappene hvis opprørspolitiet forsøkte å ta huset. De trengte ikke å bruke noe.

- Det er her, på Uavhengighetsplassen, europeisk integrasjon foregår. Det er her den ukrainske nasjonen bygges, sier tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko, ifølge den engelsksproglige avisa Kyiv Post. Han sier at den neste store demonstrasjonen er berammet til fredag 13. desember.

Vestlig tilstedeværelse Det er en oppsiktsvekkende utvikling at opprørspolitiet idag trakk seg tilbake etter å ha omringet demonstrantene i natt. De trakk seg tilbake, ikke bare fra Uavhengighetsplassen, men også fra regjeringsbygninger der de fleste demonstrantene allerede skulle være presset tilbake.

I sluttet orden trakk tungt væpnet opprørspoliti seg tilbake i formiddag. Det skjedde etter at mange demonstranter hadde kommet til sentrum for å hindre politiet å ta tilbake stedene som demonstrantene har barrikadert. Og det skjedde etter at den amerikanske viseutenriksministeren Victoria Nuland var på Uavhengighetsplassen i dag tidlig sammen med den amerikanske ambassadøren til Kiev. Den samme politiske og moralske støtten til demonstrantene ga EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton, da hun dukket opp på Uavhengighetsplassen i går kveld. Støtten fra Vesten til demonstrantene er godt synlig.

Ukraina vipper mellom å skulle velge EU eller Russland som sin strategiske partner. Opptøyene startet da president Viktor Janukovitsj 28. november likevel ikke skrev under på avtalen med EU, slik det var planlagt. Russland har lagt et stort press på Ukraina for å velge dem, og skal ha både truet med å stanse import av ukrainske varer, og fristet med økonomiske støtte verdt rundt 20 milliarder dollar.

President Janukovitsj sier at Ukraina må ha mer økonomisk kompensasjon for å underskrive en avtale med EU. Statsminister Mykola Azarov sa i formiddag at Ukraina vil be om 20 milliarder fra EU. Det er 20 ganger så mye som det EU har tilbudt. Og det er omtrent så mye president Janukovitsj trenger for å holde landet igang, uten å kutte dramatisk i pensjoner og offentlige lønninger, fram til presidentvalget i januar 2015.