TREKKER FORELEGG: Politiet trekker tilbake 18 av 23 forelegg som ble utskrevet i Trondheim i dag tidlig. Politiet var opprørt over antallet syklister som syklet på rødt lys, men trolig hadde syklistene loven på sin side. Foto: Politiet
TREKKER FORELEGG: Politiet trekker tilbake 18 av 23 forelegg som ble utskrevet i Trondheim i dag tidlig. Politiet var opprørt over antallet syklister som syklet på rødt lys, men trolig hadde syklistene loven på sin side. Foto: Politiet Vis mer

Sykle på rødt lys

Politiet trekker tilbake 18 bøter etter sykling på rødt lys

- Rotete, uoversiktlig og forvirrende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dagbladet og flere andre medier meldte i morgentimene i dag om en kontroll av syklister i et lyskryss i Innherredsveien i Trondheim.

Der ble 18 syklister ilagt forelegg i løpet av halvannen time for å ha syklet på rødt lys. Politiet var oppgitt over det store antallet de mente hadde brutt lovet.

Men like etter sakene ble publisert, har det gått varmt i sosiale medier. Flere mener at politiet ikke hadde hjemmel til å gi syklistene forelegg i det aktuelle krysset.

- Rotete

Nå bekrefter politiet i Trøndelag overfor Adresseavisen at de trekker tilbake 18 forenklede forelegg.

- Dette krysset i Innherredsveien er så rotete, uoversiktlig og forvirrende at det er vanskelig for syklister å vite hva slags regler som gjelder, sier politiadvokat Heidi Melø ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få tak i Melø, men hun understreker overfor avisa at det er tvil om straffskyld, og at dette kommer syklistene til gode.

- Det er gjort en feil og vi er glad for at vi fant ut av det tidlig, sier hun.

- Spesielt

Syklistenes landsforbund var tidlig ute med å hevde at foreleggene aldri skulle vært gitt.

BAKLENGS: Eskil Rønningsbakken har balansert på kanten av Prekestolen, Trolltunga og andre spektakulære steder. Nå har han syklet ned Trollstigen - baklengs. Video: Eskil Rønningsbakken Vis mer

- Det er spesielt at politiet ikke kjenner trafikkreglene nok til å gå korrekte forelegg. Det viser hvor uklare vikepliktsregler er for syklister, noe vi har påpekt mange ganger for Vegdirektoratet og politikere, sier generalsekretær Morgan Andersson til Dagbladet.

- Det er bra politiet opphever foreleggene, men de burde tatt en sjekk på grunnlaget. Vi setter pris på at de går gjennom reglene og trekker tilbake foreleggene. Det skjer fordi vi setter lys på saken. Foreleggene skulle ikke kommet i utgangspunktet, sier han.

Gjelder ikke på sykkelsti

Årsaken, mener Syklistenes landsforbund, er at sykkelstien på den gjeldende strekningen i Innherredsveien, er en sykkelsti separert fra kjørebanen.

Trafikklys for bilister er ikke gjeldende for syklende på sykkelvei. Da er det vikepliktsreglene som gjelder. Syklister på sykkelveien har derimot vikeplikt for all kryssende trafikk i dette krysset, mener de.

SYKLISTER: CNN-reporteren fikk hakeslepp da hun så to menn utfordre skjebnen. De to syklet (!) samtidig som orkanen «Irma» herjer på sitt verste i Florida. Video: CNN. Vis mer

I tillegg er lyssignalene rettet mot kjørebanen der bilene kjører og vekk fra syklistene.

Sykle på rød mann?

Andersson i Syklistenes landsforbund mener det i dag er et sammensurium av ulike regler og tolkninger som trafikanter ikke kjenner godt nok til.

- For eksempel er det lov for syklister å sykle på rød mann. Vi har bedt om et utvalg som ser på disse reglene og at de gjøres mer entydige og enklere og forstå. Det vil trygge alle trafikanter, sier han.

FLYGENDE MADRASS: Denne mannen hadde flaks da han syklet i Brasil. I stedet for å bli påkjørt av pickupen som kommer i full fart, lander han mykt på en madrass som kommer flygende fra lasteplanet. Video: Carlos Menezes Vis mer Vis mer

- Rakk ikke skrive flere forelegg

Syklistene fikk i utgangspunktet et forelegg på 1150 kroner for å sykle på rødt lys.

På kontrollen i Innherredsveien, der det ble utskrevet 18 forelegg, rakk politiet rett og slett ikke mer, forklarte politiet tidligere i dag.

- De rakk ikke skrive flere forelegg. Det var flere som skulle vært stoppet, så neste gang tar vi med mer folk og stopper alle, sa operasjonsleder Bjørn Handegard til Dagbladet om foreleggene som nå trekkes tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer