Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet trenger innvandrere

- Innvandrere er ikke bare kriminelle. Noen av oss blir faktisk politi også, sier politihøgskolestudentene Bao Thai Ly (22) og Keyvan Pourpak (23). De håper at flere med innvandrerbakgrunn vil velge politiyrket slik om dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førsteårsstudentene er begge andre generasjons innvandrere. De er to av svært få politihøgskolestudenter med innvandrerbakgrunn. Begge kom til Norge i ung alder. Keyvan Pourpaks familie kom fra Iran, mens Bao Thai Lys familie reiste til Norge fra Vietnam. Stort sett har både familie og venner vært positive til de to studentenes yrkesvalg.

Dårlige erfaringer

- Mine vietnamesiske venner kan spøke litt, og spørre om jeg har tenkt å spionere på dem. Mora mi var litt skeptisk i begynnelsen. Hun var jo vant med en helt annen politiorganisasjon i Vietnam, med større yrkesrisiko, sier Thai Ly. Både han og Pourpak tror dårlige erfaringer med politiet i hjemlandet gjør sitt til at innvandrere ikke velger politiyrket.

- I andre land kan metodene være langt mindre humane enn i Norge, og det sitter nok igjen hos en del innvandrere, sier Pourpak.

De to studentene tror også at noen innvandrere kan ha utviklet skepsis til det norske politiet.

- Noen har kanskje følt seg utsatt for rasisme, eller har hatt andre konflikter med norsk politi, sier Thai Ly. Begge studentene understreker at de selv aldri har hatt negative opplevelser med norsk politi.

Åpne dører

- Hvordan kan dere bruke bakgrunnen deres i jobben?

- Jeg tror vi kan ha lettere for å nå fram i innvandrermiljøer, og åpne nye veier for kommunikasjon. Vi har den samme bakgrunnen som mange innvandrere og vet at det kan være vanskelig å komme inn i det norske samfunnet, sier Pourpak.

De to politistudentene håper begge at de kan være med på å endre bildet av innvandrere som gjengkriminelle.

- Jeg tror kriminaliteten blant innvandrere er blitt litt overfokusert i media og blant enkelte politikere. Dersom jeg ved å bli politi kan bidra til å skape et annet bilde, er det flott. Men det er ikke slik at jeg gleder meg til å vise meg i uniform for min egen del. Jeg orker ikke lenger å bruke tida mi på å bevise for alle at jeg er straight og skikkelig, sier Pourpak.

ROLLEMODELLER: - Vi valgte politihøgskolen først og fremst fordi vi hadde lyst. Men det skal også bli fint å gå ut på gata og vise at ikke alle innvandrere er kriminelle, sier (t.V) Bao Thai Ly og Keyvan Pourpak.