Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet trodde de beslagla en printerlaget 3D-pistol og et 3D-magasin under gjengrazzia

- Kan være den neste generasjonen skytevåpen. Viste seg å være noe helt annet.

 BESLAGENE:  Politiet gjorde under et gjengraid tidligere denne måneden. Det de trodde var et 3D-magasin, et 3D-våpen og en 3D-printer. Foto: Politiet i Manchester/ NTB Scanpix.
BESLAGENE: Politiet gjorde under et gjengraid tidligere denne måneden. Det de trodde var et 3D-magasin, et 3D-våpen og en 3D-printer. Foto: Politiet i Manchester/ NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Manchester rapporterte fredag at de har konfiskert en 3D-pistol, 3D-magasin og en 3D-printer under en razzia.

- Vi må finne ut nøyaktig hva disse delene kan brukes til, og om de utgjør noen trussel, sier nestleder ved Manchester-politiet, Steve Heywood, til BBC.

- Dette kan være den neste generasjonen skytevåpen, og mye må gjøres for å forstå teknologien og omfanget av problemet, sier etterforsker ved Manchester-politiet Chris Mossup.

I ettertid har det vist seg at de 3D-printede «våpna» var reservedeler etter printeren, skriver NS.

Dermed ble politiet lurt trill rundt og den pågrepne er løslatt mot kausjon fram til myndighetene er ferdig med etterforskningen.

- Farlig og ulovlig I mars kom nyheten som fikk teknoentusiaster verden over til å sperre opp øynene: Det var skrevet ut en pistol med 3D-printer. Og den fungerte.

- Jeg tror mange ikke trodde at dette lot seg gjøre, sier Cody Wilson, jusstudenten som stod bak prosjektet, til BBC.

Politiet i New South Wales i Australia går nå ut med en advarsel. De lastet ned, printet og testet en pistol.

Konklusjonen til politisjef Andrew Scipione er at det er både farlig og ulovlig.

- Vår verste bekymring ble bekreftet. Det kan være farlig både for den som blir skutt på og den som skyter, sa Scipione på en pressekonferanse fredag.

Potensielt farlig Politiet brukte omtrent 200 kroner på materialet. Printeren kostet i underkant av 10 000 kroner. Prosessen tok omtrent 27 timer, skriver Techworld.

Da pistolen var ferdig, testet politiet den på en såkalt ballistisk såpe, en gelatinblokk.

 BESLAG:  Politiet i Manchester konfiskerte dette under et raid tidligere denne uka. Foto: Politiet i Manchester/ NTB Scanpix.
BESLAG: Politiet i Manchester konfiskerte dette under et raid tidligere denne uka. Foto: Politiet i Manchester/ NTB Scanpix. Vis mer

Kula trengte 17 cm inn, noe politiet mener kan tilsvare livsfarlige skader hvis et menneske treffes.

- Vi ønsker å gi en beskjed til alle som har ressursene til å skaffe seg en slik pistol: Ikke gjør det. Det er ikke potensielt farlig, det er farlig, sa Scipione på pressekonferansen.

Kongressmann Steve Israel fra Conneticut etterlyste nylig et forbud mot 3D-pistoler.

Grupper som jobber for innstramminger av amerikanske våpenlover har også uttrykt bekymring.

 MAGASINET:  Dette ble også beslaglagt av politiet under raidet på fredag. Foto: Politiet i Manchester/ NTB Scanpix.
MAGASINET: Dette ble også beslaglagt av politiet under raidet på fredag. Foto: Politiet i Manchester/ NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling