Politiet trodde Saddon truet kongen med bombe

ORKDAL (Dagbladet): - Jeg trodde jeg skulle drepes, sier Talat Mohammad Saddon (52), som på feilaktig grunnlag ble mistenkt for å ha plassert ei bilbombe i nærheten av kong Harald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble slått full alarm da en bombehund markerte på den irakiske flyktningens grønne Mazda utenfor Bårsdhaug Herregård i Orkdal. Kongen, som befant seg inne i herregården i forbindelse med den pågående NATO-øvelsen Strong Resolve, ble i all hast evakuert vekk.

- Helt skjelven

Seinere viste det seg at den svarte ranselen militærpolitiet trodde skjulte ei bombe, bare inneholdt Saddons norskbøker. Tabben har kostet den politiske flyktningen dyrt.

- Jeg er helt skjelven etter det som har skjedd. Ikke vil jeg bruke bilen mer og ikke greier jeg å bo lenger i Orkdal. Jeg må bort herfra. Dette kommer til å forfølge meg som et spøkelse, sier Saddon til Dagbladet.

Mens Saddon var i et møte på Orkdal Opplæringssenter, som ligger like ved Bårdshaug Herregård, kom politiet inn.

- De sa det var en bombe i bilen min. Jeg nektet og ga dem nøkkelen, slik at de kunne se selv, men da vi kom ut på parkeringsplassen hadde noen soldater allerede brutt opp bildøra og knust ei rute.

- Livredd

- Jeg ble livredd. I Irak bruker politiet å plante bomber i biler til folk de vil ta livet av. Soldatene rundt meg hadde hendene på våpnene, og jeg trodde de skulle drepe meg, sier Saddon.

Han vil ta kontakt med advokat for å se på muligheten av å få en rettslig oppreisning for det han oppfatter som rein trakassering. Og han vil ha svar på tre spørsmål:

1) Hva skjer neste gang han møter politiet, hvis de kan gjøre noe sånt uten grunn?

2) Hvordan er det mulig for politiet ikke å se forskjell på ei bombe og ei ordbok?

3) Hvorfor gjøre noe så farlig som å bryte seg inn i en bil de tror det er ei bombe i?

- Jeg kan ikke forstå at politiet og soldatene gjorde som de gjorde, sier Tolat Mohammad Saddon.

Major Kenneth Nordahl-Pedersen ved NATO-øvelsens pressesenter bekrefter at soldater og sivilt politi tok seg inn i bilen foran Bårdshaug Herregård. Han bekrefter også at det ikke ble funnet noen bombe.

Beklager

- Vi beklager selvfølgelig det som har skjedd, og dette handler jo ikke om at det er en utlending. Det er for så vidt bare en tilfeldighet, sier Nordahl-Pedersen.

SKJELVER: Noen timer etter at politi og militære mistenkte ham for å være en bombeterrorist, er den politiske flyktningen Talat Mohammad Saddon (52) fortsatt skjelven. Han viser oss den ranselen med norskbøker som politiet trodde inneholdt en bombe.