Politiet tror antatte Hagen-kidnappere skjønner norsk

Politiet håper fortsatt at den antatte motparten skal ta kontakt.

UTFORDRENDE: Fire måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, har politiet ennå ikke fått livstegn. Politiinspektør Tommy Brøske beskriver etterforskningen som utfordrende. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Trym Mogen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKI (Dagbladet): 120 dager etter det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen (69) holdt politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt en pressekonferanse, hvor han ga uttrykk for at håpet om å finne den 69 år gamle kvinnen i live er i ferd med å svinne.

Hovedgrunnen er at det ikke har kommet noen bevis på at kvinnen er i live i løpet av de fire månedene, og at verken politiet eller familien har fått noen nye henvendelser fra de antatte kidnappere etter at politiet gikk ut 11. februar og fortalte om en henvendelse fra den antatte motparten.

Tror de skjønner norsk

Samtidig understreket politiinspektøren at de fortsatt har et visst håp om å kunne gjenforene Hagen med familien, og han ba på presskonferansen den antatte motparten måtte ta kontakt. Det gjorde han på norsk. Tidligere har familiens bistandsadvokat Svein Holden snakket direkte til de mulige kidnapperne på både norsk og engelsk. At Brøske holdt seg til norsk i dag var et bevisst valg.

Lappene som ble funnet i boligen til Anne-Elisabeth og Tom Hagen etter at kvinnen forsvant, inneholdt trusler om at hun kunne bli skadet dersom politiet ble varslet.

I tillegg framkom det et løsepengekrav på omkring 90 millioner kroner i form av såkalt kryptovaluta. Det er tidligere omtalt at lappene som ble funnet i huset, var skrevet på gebrokkent norsk. Beskjedene er blitt undersøkt av både eksperter på håndskrift, men også lingvister og språkeksperter har vært involvert i etterforskning.

- Dette dokumentet har vært gjennomgått. Jeg kan ikke svare konkret på hva som står på lappene, men slik som i dag holdt vi denne pressekonferansen bare på norsk. Vi har valgt å holde dette bare på norsk, sier Brøske til Dagbladet.

- Tror dere at det er noen som skjønner norsk som står bak?

- Det er naturlig å trekke de vurderingene, men samtidig så er dette vurderinger gjort av oss, sier Brøske til Dagbladet.

INFORMERTE: Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt holdt i dag en pressebrief.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INFORMERTE: Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt holdt i dag en pressebrief. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Avhørt kretsen rundt Hagen

På pressekonferansen opplyste Brøske at de mener det er usannsynlig at de mistenkte kidnapperne ikke har fått med seg budskapet fra han og familiens bistandsadvokat Svein Holden om at familien ønsker et sikkert livstegn. Politiet tror derfor at kidnapperne følger med og forstår det som blir kommunisert fra politi og familie via pressen. Likevel har ikke politiet avsluttet etterforskningen rundt Tom og Anne-Elisabeth Hagens nærmeste krets.

- I savnetsaker er det ofte personene som står de involverte nærmest, som kan ha svar på hva som har skjedd, sier Brøske.

Anne-Elisabeth Hagen var sist i kontakt med et familiemedlem på telefonen 09.14 på morgenen 31. oktober. 13.30 den dagen kom Tom Hagen hjem fra jobb. Da var kona forsvunnet, og trusseldokumentet lå igjen i huset.

- Det er dette tidsrommet vi har hovedfokus på, sier politiinspektøren.

Undersøkt skjulesteder i utlandet

Politiet har oppsøkt en rekke mistenkte skjulesteder både i Norge og utlandet de siste ukene.

- Vi jobber fortsatt med å følge opp tips, og en del av dem handler om å undersøke mulige skjulesteder. Vi har oppsøkt en del steder, men antallet vil jeg ikke si noe om, sier Brøske til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer