Politiet tror Breiviks ridderorganisasjon er oppspinn

- Ingen indikasjoner på at det skal ha vært en slik organisasjon.

VIL SKAPE FRYKT: Politiet tror det er en del av Breiviks overordnede terrorplan å skape mest mulig frykt i samfunnet, og at han derfor hevder han er medlem av en tempelridderorganisasjon der to andre celler står klare for flere angrep. 
- Han vil at vi skal tro på dette som en del av det trusselbilde som han ønsker å formidle. Men vi har som sagt ikke funnet noe spor etter denne organisasjonen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL SKAPE FRYKT: Politiet tror det er en del av Breiviks overordnede terrorplan å skape mest mulig frykt i samfunnet, og at han derfor hevder han er medlem av en tempelridderorganisasjon der to andre celler står klare for flere angrep. - Han vil at vi skal tro på dette som en del av det trusselbilde som han ønsker å formidle. Men vi har som sagt ikke funnet noe spor etter denne organisasjonen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet tror ikke det er noe hold i Anders Behring Breiviks påstand om at han er kommandør i organisasjonen «Knights Templar». Det sier politiadvokat Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Siden det aller første avhøret, det som skjedde i Kafebygget på Utøya den 22. juli i fjor, har Breivik hevdet at han er en del av organisasjonen, og at to andre celler står klare for nye angrep. Da han ble pågrepet på øya skal han ha uttalt: «Når den tredje cellen iverksetter sine planer, kommer det til å bli et helvete».

- Ingen indikasjon Politiet har siden den gang brukt mye tid på å konfrontere Breivik om mulige medhjelpere.

- Det sentrale temaet nå er medvirkere. Vi har lenge sagt at vi ikke tror noe på det, men vi har også sagt at vi ikke har konkludert endelig, og det har vi fortsatt ikke gjort, sa Hatlo til Dagbladet den 15. mars.

I dag sier han til NRK at politiet anser snakket om terrorceller og tempelridderordenen som oppspinn, og at politiet ikke har noen bevis på at organisasjonen eksisterer

- Det er ifølge etterretningsopplysninger fra britiske myndigheter og fra andre lands myndigheter ingen indikasjon på at det skal ha vært en slik organisasjon, sier Kraby.

- Vil skape frykt Ifølge politiadvokaten mener politiet det er en del av Breiviks overordnede terrorplan at han sier dette for å skape mest mulig frykt i samfunnet.  

- Han vil at vi skal tro på dette som en del av det trusselbilde som han ønsker å formidle. Men vi har som sagt ikke funnet noe spor etter denne organisasjonen. 

Avhørt om medhjelpere Allerede i fjor høst gikk politiet ut og avviste at Breivik hadde medhjelpere. Ifølge politiet hadde han vært alene på Utøya og alene om å lage bomba.

- Vi mener han har gjort dette alene. Det er ikke avdekket noen medhjelpere i noen form. For hver dag som går blir vi sikrere,
uttalte politiadvokat Christian på en pressekonferanse 13. oktober 2011.

Likevel har de fram til nå brukt ressurser på avhøre Breivik om mulige medhjelpere.

- Vi konfronterer ham med all mulig informasjon fra etterforskningen som vi mener tilsier at det ikke er medvirkere eller noen organisasjon, slik han hevder, sa Hatlo til Dagbladet tidligere denne måneden.

Breivik fastholder organisasjonen Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til NRK at Breivik fortsatt hevder at organisasjonen og cellene finnes.

- Breivik fastholder at «Knights Templar» er en organisasjon bestående av flere celler, sier Bæra.  

OPPDIKTET ORGANISASJON: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at politiet tror Anders Behring Breivik har diktet opp tempelridderorganisasjonen «Knights Templar».  Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
OPPDIKTET ORGANISASJON: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at politiet tror Anders Behring Breivik har diktet opp tempelridderorganisasjonen «Knights Templar». Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer