Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Politiet tror det bare er én mulighet; at jeg har forgiftet min datter, men det har jeg ikke gjort»

Alenemoren som er siktet for å ha arsenikkforgiftet sin åtte år gamle datter har i mange år vært opptatt av naturmedisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELGELAND (Dagbladet): Det er et natur-medikament Kripos skal ha beslaglagt i hennes hjem. Visse typer naturmedisin inneholder helt ufarlig arsenikk, som likevel kan gi utslag på enkelte målinger.

- Både jeg og min datter har brukt naturmedisin, men akkurat nå er jeg så forvirret at jeg ikke kan huske navnet på noen av preparatene, sier den 48 år gamle kvinnen til Dagbladet.

Hun er siktet for legemsbeskadigelse ved bruk av gift, etter at leger ved Helgeland sykehus i Sandnessjøen slo alarm overfor politiet for tre uker siden. Den åtte år gamle datteren har vært innlagt flere ganger de siste årene, uten at legene fant hva som feilte henne. Grundigere analyser skal i følge politiet ha vist at jenta var forgiftet med arsenikk.

Mellommann

Dagbladet har fått mulighet til å stille den siktede alenemoren noen konkrete spørsmål via mellommann. Der får vi vite at hun har vært interessert i naturmedisin siden en gang på 1980-tallet.

- Det begynte med at jeg var plaget av en revmatisme som jeg ikke ble kvitt.

- Hvor anskaffet du naturmedisinen?

- Hos homøopat og i helsekostforretninger, sier kvinnen.

Hun har ingen forklaring på at datteren er blitt arsenikkforgiftet, og benekter å ha hatt arsenikk eller preparater med arsenikk hjemme. De medikamenter Kripos har beslaglagt i siktedes hjem, er etter hva Dagbladet forstår homøopatmedisin og naturmedsin.

Alenemoren tar den alvorlige siktelsen svært tungt, og opplever det som en stor belastning å være skilt fra sin datter. Jenta er nå tatt hand om av barnevernet.

- Jeg føler at jeg har hele det etablerte sykehusvesenet mot meg. Politiet tror det bare er én mulighet; at jeg har forgiftet min datter, men det har jeg ikke gjort. Nå er jeg veldig fortvilet, sier den 48 år gamle kvinnen.

Da datteren ble innlagt på sykehus, skal moren selv ha tatt opp med helsepersonalet at det kunne være forgiftning. I følge familien, har hun jobbet svært aktivt for å finne forklaringen på jentas sykdom.

Svært komplisert

Landets fremste arsenikk-ekspert, professor Jørg Mørland ved divisjon for rettstoksikologi ved Folkehelseinstituttet, sier det er svært komplisert og vanskelig å foreta arsenikk-målinger.

- Det er bortimot en kunst, sier Mørland til Dagbladet.

Det finnes både ubundet arsenikk, som er farlig, og bundet arsenikk, som er helt ufarlig, men som likevel kan gi utslag ved enkelte analysemetoder.

- Den bundne, ufarlige arsenikken kan du få i deg ved for eksempel å spise masse fisk, skalldyr og tareprodukter.

- Hva med naturmedisin?

- Vi har gjort studier som viser at enkelte typer naturmedisin inneholder ikke ubetydelige mengder bundet og helt ufarlig arsenikk. Spiser man store mengder av dette, kan det gi utslag på målinger som viser det totale arsenikkinnholdet og ikke skiller mellom bunden og ubunden arsenikk, sier Mørland.

Han har flere ganger opplevd at prøver man først har funnet masse arsenikk i, ved grundigere analyser har vist seg å inneholde kun ufarlig arsenikk.

Far forsvarer

Dagbladet har også snakket med 8-åringens far, som reagerer sterkt på at eks-kona er siktet for å ha skadet datteren med hensikt. Han stiller seg fullstendig uforstående til politiets siktelse.

- Hun har hele tiden fulgt opp datteren og sykdommen, og har tatt initiativ til å reise på forskjellige sykehus for å prøve å få svar på hva som feilte datteren. Jeg kan ikke i min villeste fantasi tro at hun har gjort noe slikt, sier jentas far.

Han mener oppmerksomheten saken har fått, vil ødelegge for familien. Mannen bor nå på et annet sted i landet, etter at han og barnets mor skilte seg for noen år tilbake.

- Hele saken er en stor belastning. Først og fremst for kvinnen og barnet, men også for resten av familien. Det oppleves selvsagt som ekstra vanskelig at barnet nå er tatt fra henne, sier faren.

Naboer vi har snakket med har vanskelig for å forstå siktelsen.

- Det så ut som hun var veldig glad i datteren sin. Hun virket veldig omsorgsfull og kjærlig, sier en nabo.

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Her, i justisbygget i Mosjøen, leder Helgeland politikammer etterforskningen av arsenikk-saken. Kripos bidrar med taktisk og tekninsk ekspertise.