Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsforsøket mot Sergej Skripal

Politiet: Tror eks­spion ble forgiftet i sitt eget hjem

Fant nervegift ved inngangsdøra.

SKRIPALS HJEM: Sergej Skripal har de siste åra bodd her, i et hus i Salisbury. Foto: Andrew Parsons / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
SKRIPALS HJEM: Sergej Skripal har de siste åra bodd her, i et hus i Salisbury. Foto: Andrew Parsons / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politi går nå ut offentlig og sier de tror den russiske tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal (66) og hans datter Julija (33) ble forgiftet i hjemmet hans i den sørengelske byen Salisbury. Det melder flere britiske medier, blant dem BBC.

Dette er første gang politiet selv uttaler seg offentlig om hvor de mener far og datter ble utsatt for nervegift.

Ved inngangsdøra

250 personer fra politiets antiterrorenhet er sysselsatt med etterforskningen. Tekniske etterforskere kommer til at den høyeste konsentrasjonen av nervegiften er funnet ved inngangsdøra på Skripals hus.

Myndighetene opplyser at helsefaren for Skripals naboer er liten, og beroliger folk med at de omfattende undersøkelsene i området rundt huset er av innledende karakter.

Tidligere har ikke navngitte kilder opplyst til amerikanske ABC News at de to trolig fikk i seg giften i pulverform via ventilasjonssystemet i Skripals BMW. Kveldens uttalelse utelukker et slikt scenario.

Livstruende skadd

Skripal og datteren ble funnet på en benk i sentrum av byen 4. mars. De var bevisstløse og ligger fremdeles på sykehus med livstruende skader.

Etterforskningen avdekket tidlig at nervegiften Novitsjok, kjent fra sovjettida, var brukt i det som antas å være et drapsforsøk mot Skripal, som har vært agent for både Storbritannia og Sovjetunionen.

LIVSTRUENDE SKADD: Julija og Sergej Skripal ligger listruende skadd på sykehus etter forgiftningen. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
LIVSTRUENDE SKADD: Julija og Sergej Skripal ligger listruende skadd på sykehus etter forgiftningen. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Russland nekter noen som helst befatning med forgiftningen, som har utløst en stor diplomatisk krise. En rekke land i Vesten, deriblant Norge, har utvist russiske diplomater, mens Russland har svart med samme mynt.

Mandag uttalte Storbritannias statsminister Theresa May at opptil 130 personer kunne blitt utsatt for nervegiften i sentrum av Salisbury, men kveldens uttalelser ser ut til å utelukke et slikt scenario.

Hun uttalte også at Skripal og datteren kanskje aldri blir helt bra igjen etter forgiftningen.

Politimann syk

50 personer som oppholdt seg i sentrum på det aktuelle tidspunktet, er undersøkt på sykehus, men bare én - politimannen som først hadde befatning med Skripal og datteren - er blitt alvorlig syk.

Denne uka har myndighetene planlagt å dekontaminere offentlige bygninger i Salisbury. Hvorvidt dette fremdeles er aktuelt etter kveldens uttalelser fra politiet, er uklart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!