Politiet tror ikke Anja (21) forsvant frivillig

Nå leter flere hundre mennesker etter 21-åringen. Politiske partier har avbrutt valgkampen lokalt.

HVOR ER ANJA? Flere hundre personer prøver å finne Anja Weløy Aarseth (21), som ingen har sett siden hun dro på joggetur på byfjeller Aksla i Ålesund. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
HVOR ER ANJA? Flere hundre personer prøver å finne Anja Weløy Aarseth (21), som ingen har sett siden hun dro på joggetur på byfjeller Aksla i Ålesund. Foto: Fridgeir Walderhaug/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Den savnede Anja Weløy Aarseth (21) er fremdeles ikke funnet etter at hun forsvant onsdag kveld. 21-åringen skulle på joggetur på byfjellet i Ålesund.

Flere hundre mennesker deltar i leteaksjonen - mange av dem er studenter ved Høgskolen i Ålesund. Aarseth studerer Shipping og logistikk ved høgskolen.

- Vi leter for fullt, og det er mange hundre som bistår i søket. Det er kanskje hundre fra skolen hennes og ellers lokal befolkning. Dette berører mange, og politiske partier som skulle holde valgmøter har avbrutt valgkampen for å være med å lete, sier operasjonsleder Leif Arne Walderhaug til Dagbladet.

Teoriene Operasjonslederen opplyser at de fremdeles legger til grunn at 21-åringen er i live.

- Vi har ingen holdepunkter for å tro at hun har forsvunnet frivillig, sier operasjonsleder Leif Arne Walderhaug til Dagbladet.

Det betyr at politiet nå har to teorier:

• En teori er at Anja kan ha falt eller på annen måte har skadet seg ved et uhell, og nå befinner seg skadd i området hun forsvant.

• En annen teori er at det kan ha skjedd henne noe kriminelt. Dette kan medføre at hun er brakt et annet sted.

- Vi vet at hun skulle ha seg en joggetur. Det er for tidlig å si noe konkret om hva som har skjedd. Det kan være en fallulykke, eller noe annet. Vi vet rett og slett ikke, sier politiadvokat Yngve Skovly til Dagbladet, som ikke vil spekulere ytterligere i hva som har skjedd.

- Det er fortsatt en aksjon for å finne den savnede i live. Vi har tidligere hatt saker der folk har ligget i fjellet i seks dager, og som vi har funnet i live, forteller Skovly videre.

30 prosent gjenstår Det gjennomføres nå finsøk i området, etter at det tidligere har blitt gjennomført grovsøk. Han opplyser at det er et stort område, som på langs er 3,5 kilometer.

- Nå skal området finkjemmes. Jeg anslår at det gjenstår 30 prosent før hele området er gjennomsøkt, sier Skovly.

FORSVUNNET: 21 år gamle Anja Weløy Aarseth fra Bergen er savnet i byfjellområdet Aksla i Ålesund. Kvinnen ble sist sett onsdag kveld. 
Foto: Politiet / NTB scanpix
FORSVUNNET: 21 år gamle Anja Weløy Aarseth fra Bergen er savnet i byfjellområdet Aksla i Ålesund. Kvinnen ble sist sett onsdag kveld. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

- Det er et stort område, og enkelte områder er tildels vanskelig tilgjengelig. I disse områdene får vi en alpin redningsgruppe til å søke, sier politiadvokaten.

Politiet jobber hardt med å sikre seg spor gjennom tips, avhør og undersøkelse av tekniske spor. I tillegg til at Sunnmøre politidistrikt har rundt 20 etterforskere på saken, får de også bistand fra Kripos med den taktiske etterforskningen.

- Vi har hittil ikke kommet over noen spor som kan si noe mer om hva som har skjedd, sier Skovly.

De siste sporene Politiet har også gått gjennom Anjas PC, og har også prøvd å finne spor fra mobiltelefonen. Den siste samtalen hun hadde varte i seks minutter og var med et familiemedlem. Nå er mobiltelefonen slått av - uten at det er klart om hun har skrudd den av selv, om noen andre har gjort det eller om den gikk tom for batteri.

Anja kjørte i en sølvgrå Toyota, som ble parkert ved Aksla mellom 19.00 og 19.40 onsdag kveld. Silje Smådal bor like ved stedet der Anja parkerte bilen. Hun kan ha vært den siste som så den 21 år gamle studenten fra Bergen, da hun selv var ute og jogget.

- Jeg hadde ikke jogget langt før det kom ei slank jente joggende mot meg. Hun kan passe til beskrivelsen, men jeg hadde ei skarp gatelykt mot meg. Derfor kan jeg ikke beskrive ansiktstrekkene til personen, men hun var slank og hadde på seg en rosa løpeskjorte og svarte tights, sier Smådal til Dagbladet.

Den siste som politiet vet med sikkerhet så Anja i live, var bestemoren. De to var sammen på et kjøpesenter tidligere på onsdagen. Anja ble med hjem til bestemorens hus, der hun skiftet til treningstøy og deretter dro for å jogge.

BRATTE OMRÅDER: I tillegg til at lettbåter søker langs bergene, gjør alpine redningsgrupper søk i de bratte områdene. 
Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
BRATTE OMRÅDER: I tillegg til at lettbåter søker langs bergene, gjør alpine redningsgrupper søk i de bratte områdene. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer