Politiet tror ikke på Havnås\' forklaring

Politiet tror ikke på at Erling Havnås\'rettslige forklaring om sin rolle i NOKAS-ranet. Nå varsler politiet at det kan bli aktuelt med ny etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Dette går fram av en fengslingskjennelse i Stavanger tingrett i går ettermiddag.

FAKTA

NOKAS-saken

• Norsk Kontantservice (NOKAS) ble ranet 5. april i fjor. Politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. Ransutbyttet ble over 57 millioner kroner.

• 13 personer er tiltalt etter ranet. 11 av dem for grovt ran, som ledd i virksomhet til ei organisert kriminell gruppe, og med døden til følge. Politiet vet ikke hvem av ranerne som skjøt og drepte Klungland.

•  Jusuf Hani er fortsatt på frifot og etterlyst etter ranet.

Dette skjer mandag:

Retten tok pause i går, men starter opp igjen på mandag. Den siste av de tiltalte, David Aleksander Toska, skal forklare seg.

Etter det Dagbladet kjenner til, er den tidligere norges- og europamesteren i kickboksing mistenkt for å være mannen som gikk løs på glassveggen inn til NOKAS-lokalene med slegge.

-  Mindre rolle

Havnå (47) forklarte fra vitneboksen at han bare hadde vært vaktmann ved trafostasjonen i Sørmarka, hvor ranslaget byttet biler etter den dramatiske flukten gjennom Stavangers gater og gangveier om morgenen 5. april i fjor.

Ifølge kjennelsen mener politiet at den atletiske Havnå gir seg selv en mindre rolle i ransoperasjonen enn politiet mener han har hatt.-  Det kan bli nødvendig med ytterligere etterforsking rundt Havnå. Det er nærliggende at Havnå vil benytte seg av muligheten til å forspille bevis om brev- og besøkskontrollen opphører, heter det i kjennelsen.

Havnå har erkjent å ha skaffet til veie ei slegge før NOKAS-ranet.Havnå fortalte i retten at han tok imot 400 000 kroner av ransutbyttet, selv om han visste at en politimann var drept.

Gamlehjemmet

-  Jeg har spurt meg selv tusen ganger om hvordan jeg rotet meg opp i dette. Når det dukket opp noe spennende, så ville jeg være med på det. Jeg er lite materialistisk, så det var ikke pengene som drev meg. Det var rett og slett å kunne fortelle en historie på gamlehjemmet, sa Havnå i Stavanger tingrett for noen uker siden.

NY ETTERFORSKNING?  Politiet varsler at det kan bli aktuelt med ytterligere etterforskning rundt kickbokseren Erling Havnå. Politiet tror ikke på Havnås forklaring i retten. Foto: Hans Arne Vedlog
NY ETTERFORSKNING? Politiet varsler at det kan bli aktuelt med ytterligere etterforskning rundt kickbokseren Erling Havnå. Politiet tror ikke på Havnås forklaring i retten. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Arendalitten er som den eneste i NOKAS-saken, tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo 27. oktober 2003.

Ranerne etterlot ei slegge i lokalene. På slegga er det funnet DNA fra Havnå.

47-åringen forklarer dette med at han må ha tatt på slegga ved en tidligere anledning.

Får barna på besøk

Stavanger tingrett forlenget i går fengslingen for fem av de NOKAS-tiltalte, David Toska, Kjell Alrich Schumann, Thomas Thendrup, Johnny Thendrup og Havnå.

Påtalemyndigheten fikk kjennelse for at de fem skal ha brev- og besøkskontroll i åtte nye uker.

Tingretten peker på at det kan bli aktuelt med ytterligere etterforskning etter at Toska har forklart seg i neste uke.

Tingretten har imidlertid gått med på at Havnå og Johnny Thendrup heretter skal få ukontrollert besøk av sine barn i Stavanger fengsel.

Havnå har barn i tenåra, mens Thendrup har en datter på sju år og en gutt på to år.

Johnny Thendrups forsvarer, Johnny Veum, sier til Dagbladet at han er meget fornøyd med tingrettens beslutning.

-  Klienten har fått møtt barna på politistasjonen, men da satt politiet og fulgte med bak et vindu, sier Veum.Den selvutnevnte hjernen bak ranet i Stavanger, David Toska, har i flere uker hatt ukontrollert besøk av sin legemor og sønnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer