Politiet tror ikke på Havnås\' forklaring

Politiet tror ikke på at Erling Havnås\'rettslige forklaring om sin rolle i NOKAS-ranet. Nå varsler politiet at det kan bli aktuelt med ny etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Dette går fram av en fengslingskjennelse i Stavanger tingrett i går ettermiddag.

Etter det Dagbladet kjenner til, er den tidligere norges- og europamesteren i kickboksing mistenkt for å være mannen som gikk løs på glassveggen inn til NOKAS-lokalene med slegge.

-  Mindre rolle

Havnå (47) forklarte fra vitneboksen at han bare hadde vært vaktmann ved trafostasjonen i Sørmarka, hvor ranslaget byttet biler etter den dramatiske flukten gjennom Stavangers gater og gangveier om morgenen 5. april i fjor.

Ifølge kjennelsen mener politiet at den atletiske Havnå gir seg selv en mindre rolle i ransoperasjonen enn politiet mener han har hatt.-  Det kan bli nødvendig med ytterligere etterforsking rundt Havnå. Det er nærliggende at Havnå vil benytte seg av muligheten til å forspille bevis om brev- og besøkskontrollen opphører, heter det i kjennelsen.

Havnå har erkjent å ha skaffet til veie ei slegge før NOKAS-ranet.Havnå fortalte i retten at han tok imot 400 000 kroner av ransutbyttet, selv om han visste at en politimann var drept.

Gamlehjemmet

-  Jeg har spurt meg selv tusen ganger om hvordan jeg rotet meg opp i dette. Når det dukket opp noe spennende, så ville jeg være med på det. Jeg er lite materialistisk, så det var ikke pengene som drev meg. Det var rett og slett å kunne fortelle en historie på gamlehjemmet, sa Havnå i Stavanger tingrett for noen uker siden.

 NY ETTERFORSKNING?  Politiet varsler at det kan bli aktuelt med ytterligere etterforskning rundt kickbokseren Erling Havnå. Politiet tror ikke på Havnås forklaring i retten. Foto: Hans Arne Vedlog
NY ETTERFORSKNING? Politiet varsler at det kan bli aktuelt med ytterligere etterforskning rundt kickbokseren Erling Havnå. Politiet tror ikke på Havnås forklaring i retten. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Arendalitten er som den eneste i NOKAS-saken, tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo 27. oktober 2003.

Ranerne etterlot ei slegge i lokalene. På slegga er det funnet DNA fra Havnå.

47-åringen forklarer dette med at han må ha tatt på slegga ved en tidligere anledning.

Får barna på besøk

Stavanger tingrett forlenget i går fengslingen for fem av de NOKAS-tiltalte, David Toska, Kjell Alrich Schumann, Thomas Thendrup, Johnny Thendrup og Havnå.

Påtalemyndigheten fikk kjennelse for at de fem skal ha brev- og besøkskontroll i åtte nye uker.

Tingretten peker på at det kan bli aktuelt med ytterligere etterforskning etter at Toska har forklart seg i neste uke.

Tingretten har imidlertid gått med på at Havnå og Johnny Thendrup heretter skal få ukontrollert besøk av sine barn i Stavanger fengsel.

Havnå har barn i tenåra, mens Thendrup har en datter på sju år og en gutt på to år.

Johnny Thendrups forsvarer, Johnny Veum, sier til Dagbladet at han er meget fornøyd med tingrettens beslutning.

-  Klienten har fått møtt barna på politistasjonen, men da satt politiet og fulgte med bak et vindu, sier Veum.Den selvutnevnte hjernen bak ranet i Stavanger, David Toska, har i flere uker hatt ukontrollert besøk av sin legemor og sønnen.