Politiet tror ikke på selvmordsaksjoner i Oslo

Politiet og myndighetene holder kortene tett til brystet, og vil ikke si et ord offentlig om angivelige aksjoner fra palestinere mot jødiske mål i Oslo. Men SV-politikeren Akhtar Chaudry bekrefter at det går rykter i det palestinske miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke andre kilder i det palestinske miljøet avviser imidlertid bestemt slike planer, og imam Mahub Rahman i den moskeen hvor et «terrormøte» skulle ha funnet sted, avviser også at det var noe snakk om aksjoner mot israelske mål i Norge.

Bekrefter møte

Han bekrefter imidlertid at han i forrige uke deltok på et møte med andre islamske ledere i Oslo, der situasjonen i Palestina var et av temaene.

- Det som har kommet fram i Aftenposten kjenner jeg ikke noe til, sier han til Dagbladet.

Politiet i Oslo vil ikke kommentere om de har kjennskap til mulige aksjoner. Men de avviser at de har kjennskap til at militante muslimer planlegger å sprenge seg selv i lufta i Oslo, og gå i martyrdøden for å ramme jødiske mål i Oslo.

- Opplysningene om planlagte selvmordsaksjoner i Oslo er fullstendig ukjente for oss i Oslo-politiet, sier politistasjonssjef Bjørn Hansen ved Majorstua politistasjon.

I går ble det kjent at statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet hadde mottatt opplysninger om at en gruppe muslimer kan være i sving med å planlegge angrep mot jødiske mål i Oslo. Ifølge Aftenposten var det allerede igangsatt innsamlingsaksjoner som skal finansiere planene, og flere unge menn skal ha meldt seg frivillig til å utføre aksjonene.

Dagbladet snakket med en rekke palestinske ungdommer i går kveld, men ingen av dem hadde noen kjennskap til planlagte aksjoner mot jødiske mål i Oslo, og de tar sterkt avstand fra slike aksjoner i Norge. Men de forstår selvmordsbomberne i Israel, selv om uskyldige barn og sivile blir drept.

Har hørt rykter

SV-politikerne Akhtar Chaudry sier imidlertid at han har hørt rykter om angrep mot jødiske mål i Oslo, men han vil ikke utdype hva han har hørt.

- Men jeg vil ta sterkt avstand fra all form for terror på norsk jord, sier Chaudry.

- Betyr det at du kan godta terror og selvmordsaksjoner i Israel?

- Jeg skjønner at palestinerne i de undertrykte områdene er i en så fortvilet situasjon at de gjør fortvilte ting. Men i Norge må vi ta helt andre virkemidler i bruk, sier Chaudry, og gir full støtte til norske fagforeninger som har satt i gang boikottaksjoner mot israelsk frukt og andre importvarer.

Tause myndigheter

Statssekretær Helgesen vil overfor Dagbladet ikke si et ord om hvordan opplysningene ble formidlet til ham, men ifølge Aftenposten kom de fra en mann som selv var til stede på møtet i en moské i Oslo.

Heller ikke justisminister Odd Einar Dørum er særlig meddelsom.

- Generelt kan jeg si at det er Politiets Sikkerhetstjenestes (PST) oppgave å holde seg à jour om trusler og iverksette nødvendige tiltak, sier Dørum.