STJÅLET: «La de små barn komme til meg», av Lucas Cranach den eldre, ble stjålet fra Larvik kirke natt til søndag. Foto: LARVIK KIRKE/SCANPIX
STJÅLET: «La de små barn komme til meg», av Lucas Cranach den eldre, ble stjålet fra Larvik kirke natt til søndag. Foto: LARVIK KIRKE/SCANPIXVis mer

Politiet tror kirketyvene var på gudstjeneste

Flere menn etterlyses. To skal være østeuropeere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Larvik arbeider nå ut fra teorien at den eller de som stjal det svært kostbare maleriet «La de små barn komme til meg», i forkant rekognoserte i kirken under gudstjenester. De ønsker nå å komme i kontakt med to menn av antatt østeuropeisk opprinnelse, samt to antatt etnisk norske menn.

Snakket om vinduene
Et vitne som deltok under gudstjenesten 1. mars, la merke til to menn som i forkant av seremonien sto og snakket om vinduenes plassering. De to, som snakket norsk og beskrives som hvite, var ukjente for menigheten.

To uker i forveien, 15. februar, ble de to som beskrives som østeuropeere, observert mens de deltok under gudstjenesten. Vitnene har fortalt at de tilsynelatende var ukjente med liturgien - og at de i tillegg satt helt fremst, rett under vinduet som nå i helga ble knust under tyveriet. Dette er også de eneste sitteplassene der det er mulig å beskue det 1 x 1 meter store maleriet fra 1500-tallet.

På grunnlag av disse opplysningene ber Larviks-politiet nå de fire mennene om å ta kontakt.

- Det kan være at de er innblandet i tyveriet, eller at de ikke har noen forbindelse med saken overhodet. Uansett er det viktig for oss å få snakket med dem, for eventuelt å sjekke dem ut, sier politiinspektør og etterforsknigsleder Magnar Pedersen ved Larviks-politiet til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Norsk» stige
Samtidig går politiet nå ut med bilder av stigen som ble brukt under tyveriet. Aluminiumsstigen på 3,2 meter ble etterlatt utenfor kirken, og er tydelig myntet på det norske markedet, med brukerveiledning på norsk i tillegg til engelsk. Videre ser det ut som om stigen har vært brukt før.

Stigen skal nå undersøkes av Kripos og Rettsmedisinsk institutt for eventuelle tekniske spor.

- Vi ønsker også at folk som kan ha sett stigen i tida før tyveriet, for eksempel bakpå en bil, eller som kan ha blitt frastjålet den, tar kontakt, sier Pedersen.

Samtidig har vitneopplysningene gitt uttelling med hensyn til en mulig fluktbil; en mørk Audi ble observert på vei fra området ved kirken mot E18 like etter 01.30 tyverinatta. To menn skal ha sittet foran, og politiet ønsker også å komme i kontakt med disse.

- I det hele tatt ønsker vi sterkt at publikum tar vår oppfordring til etterretning og kontakter oss. Vi ønsker blant annet eventuelt billed- og videomateriale fra tilstelninger i kirken, i tilfelle ukjente personer forekommer i dette materialet, sier etterforskningslederen.

RANSSTIGEN: Den 3,2 meter lange stigen som ble brukt under tyveriet, ble etterlatt utenfor kirken og skal nå underlegges tekniske undersøkelser. Foto: POLITIET
RANSSTIGEN: Den 3,2 meter lange stigen som ble brukt under tyveriet, ble etterlatt utenfor kirken og skal nå underlegges tekniske undersøkelser. Foto: POLITIET Vis mer

20 mill.
Maleriet, signert Lucas Cranach den eldre, har hengt i kirken siden den var ny seint på 1600-tallet, og har en anslått verdi på opptil 20 millioner kroner.

Kunsttyven Pål Enger uttaler i dagens papir-Dagblad at han tror tyveriet er bestilt, og at gjerningsmennene sannsynligvis er fra Øst-Europa. Han benytter også anledningen til å bedyre at han ikke har noe med tyveriet å gjøre.

- Jeg har alibi, sier han til Dagbladet.

Også politiet anser Øst-Europa-sporet som et mulig scenario.

- Innbruddet var profesjonelt utført, og vi er ganske overbevist om at det dreier seg om et bestillingstyveri. Vi har imidlertid liten tro på at maleriet har havnet hos en samler; det er mer sannsynlig at kriminelle sitter på det, til bruk som f.eks. betalingsmiddel, sier inspektør Magnar Pedersen til Dagbladet.no.

500 000 i dusør
I dag har dessuten forsikringsselskapet Kristen-Norges Innkjøpsfellesskap (KNIF) Trygghet Forsikring lovet en dusør på 500 000 kroner til den eller dem som kommer med avgjørende opplysninger i saken.

Det kom tidlig fram at bildet ikke var verdiforsikret. Samtidig har enkelte politikere påpekt at sikringen er altfor dårlig ved en rekke kirker som huser kunstverk her til lands.

Hvis du tror du har opplysninger i saken, kan du ringe Larviks-politiet på nr. 97 55 80 67. Også KNIF ønsker opplysninger. De kan nås på nr. 21 01 12 64.