Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet tror Moland og French planla bankran

Etterforskes etter omfattende beslag på kontoret i Uganda.

LUFTFOTO: Flere bilder funnet på Tjostolv Molands (t.h) pc er beslaglagt av ugandisk politi, deriblant bilder av banker i Kisangani og dette luftfotografiet. Foto: Privat
LUFTFOTO: Flere bilder funnet på Tjostolv Molands (t.h) pc er beslaglagt av ugandisk politi, deriblant bilder av banker i Kisangani og dette luftfotografiet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KAMPALA/BIRMINGHAM (Dagbladet): På en beslaglagt pc som tilhører SIG Uganda har etterforskere funnet dokumentasjon som tyder på at Tjostolv Moland (29) og Joshua French (27) planla et helt spesielt oppdrag.

«Operasjon Decisive Action» heter mappa på Molands pc som inneholder de mystiske dokumentene.

Politiet i Uganda mener at denne operasjonen kan dreie seg om et bankran.

— Det ser ut som de har gjort et grundig planleggingsarbeid. Bankranet de ser ut til å ha planlagt er en sentral del av etterforskingen mot
dem, sier en ugandisk politikilde til Dagbladet.

Dagbladet har fått tilgang til dokumentene som omhandler den mystiske operasjonen. Innholdet stemmer godt overens med opplysninger fra en brite som har jobbet sammen med Moland og French.

Action
— Jeg ble rekruttert for å bli med på et bankran, forteller den tidligere kollegaen til Dagbladet.

VÅPENTRENING: Tjostolv Moland fotografert under stridstrening i Uganda. Ifølge ugandisk politi og dokumenter Dagbladet sitter på,
etterforskes de to for planer om et mulig væpnet ran i Kisangani. Foto: Privat
VÅPENTRENING: Tjostolv Moland fotografert under stridstrening i Uganda. Ifølge ugandisk politi og dokumenter Dagbladet sitter på, etterforskes de to for planer om et mulig væpnet ran i Kisangani. Foto: Privat Vis mer

Da han ble rekruttert av SIG fikk han bare beskjed om at han skulle være med på en «Conflict Resolution Operation», viser e-postkorrespondanse mellom Tjostolv Moland og briten, som Dagbladet sitter på.

«As of now, you will know nothing of the job at hand. But I can tell you that there will be action for sure, and it includes a long travel into the jungle», skrev French til engelskmannen 7. mars 2008.

— Da jeg kom til Uganda tre uker seinere ble jeg fortalt hva jeg skulle være med på. Oppdraget var å nøytralisere en bank som drev med hvitvasking av penger for al-Qaida i Kisangani. Vi skulle angripe banken og skyte på alt som ga oss motstand. Så skulle vi ta med oss så
mye penger vi kunne og komme oss tilbake til Uganda, sier han.

— Vi skulle bevæpne oss med kalasjnikover, pistoler og kniver, sier briten.

Falske FN-observatører
Engelskmannen, som forteller at han har seks års erfaring som leiesoldat, syntes oppdraget var helt greit, så lenge banken samarbeidet med al-Qaida. Han ble lovet 12 000 dollar for jobben. Han sier at Moland, French, han selv og en fjerde person skulle reise inn på
tre motorsykler.

— Vi skulle krysse over Lake Albert i båt om natta og ta oss ubemerket inn i Kongo. Der skulle vi utgi oss for å være FN-inspektører.

Før engelskmannen reiste til Uganda fikk han en e-post med oppdrag om å skaffe til veie tre blå FN-luer med FN-merker.

BANKRAN?: Dette luftfotoet ble funnet på Molands PC. Foto: Privat
BANKRAN?: Dette luftfotoet ble funnet på Molands PC. Foto: Privat Vis mer

I et annet dokument, som ugandisk politi beslagla på SIGkontoret, listes det opp hvilke innkjøp som gjenstår før planen kan iverksettes. De måtte blant annet gå til anskaffelse av en ekstra motorsykkel, fire våpen, ammunisjon og en båt.

«Coronel Bobby (et dekknavn til en SIG-medarbeider, red.anm.) will travel to Lake xxxx and purchase/hire a boat big enough to carry three bikes» står det i prosjektplanen.

I prosjektplanen diskuteres også fordeler med å gjennomføre «Operation Decisive Action» (operasjonen politiet etterforsker) i tillegg til «Operasjon Sierra» (krigsrollespill for rike turister).

De skriver at de uansett må kjøpe inn våpen og annet utstyr til krigsrollespillet. I tillegg vil de nå få rekruttert to godt trente medarbeidere, som også kan hjelpe til med rollespillet.

Dessuten skriver Moland at operasjonen potensielt vil gjøre French og ham selv veldig rike.

Falske skilt
Over Lake Albert og inne i Kongo skulle de forkledde FN-soldatene kjøre til Kisangani, forteller den britiske ekskollegaen.

TIDLIGERE KOLLEGA: Tjostolv Moland, en ukjent afrikaner og
den tidligere britiske leiesoldaten (t.h.) som hevder han skulle
delta i et forestående bankran. Foto: Privat
TIDLIGERE KOLLEGA: Tjostolv Moland, en ukjent afrikaner og den tidligere britiske leiesoldaten (t.h.) som hevder han skulle delta i et forestående bankran. Foto: Privat Vis mer

— Jeg har selv vært med på å lage falske FN-motorsykkelskilt og et falskt FN-brev som bekrefter at vi er inspektører, sier briten.

Et falskt FN-motorsykkelskilt ble beslaglagt i razziaen på Molands bosted, som Dagbladet avslørte i august.

Dagbladet er ikke kjent med at et falskt FN-brev er beslaglagt.

I et tredje notat om «Operasjon Decisive Action», som ble beslaglagt på SIGs pc-er, blir disse punktene listet opp. Ifølge Moland, som har forfattet listen, er det en liste over ting som skal gjøres for at «vi ikke skal gaa i de samme fellene som sist gang»:
• Kjører med hjelmer i Uganda
• Har alt lovlig med papirer og forsikring på syklene
• Skaffer noen plastbagger (type 60 l med glidelås). Til å ha militærsekker og bagger inni h Har sekkbrett for stabilitet og bedre pakkevne
• Jekkstropper for å feste ordentlig og rask åpning.
• Ordentlig tette kjørebriller
• Jerrykanner

Turister
I det samme dokumentet står det videre:
«Med å gjøre disse forbedringene er det ingen ting som kan komprimere oss i Uganda og vi vil ikke vekke noe oppsikt annet en vi er motorsykkel turister. Mye proffere med tanke på mobilitet og operasjons kapasitet og at bærekraft med en tredje sykkel gjør alt bedre. Når det gjelder drivstoff, er der fylle muligheter in country. Vi kan enkelt stoppe og kjøpe som MONUC (FN-styrker, red.anm.) gjør for ikke å vekke oppsikt som eventuell frigjøring av drivstoff vil!»

Dokumentet er forfattet av «papa Mike» — et kallenavn Tjostolv Moland har brukt.

PLANLA BANKRAN? Ugandisk politi etterforsker nå om Tjostolv Moland og Joshua French planla
å rane denne banken. Bildet er funnet på Molands pc.
PLANLA BANKRAN? Ugandisk politi etterforsker nå om Tjostolv Moland og Joshua French planla å rane denne banken. Bildet er funnet på Molands pc. Vis mer

Rekognosering
På pc-en har etterforskerne også funnet en rekke bilder av bygninger i Kisangani. Særlig er det mange bilder av Den kongolesiske sentralbankens filial og av Banque de Belgie.

— Ja, det var målet vårt, sier den britiske leiesoldaten når Dagbladet viser ham bilder av Sentralbanken.

Noen av bildene er åpenbart hentet fra Internett, mens andre er fotografert 16. og 17. mars 2008. Alle bildene fra denne datoen er tatt med samme kamera.

Ei uke tidligere skriver French i en e-post til briten at Moland skal reise bort på rekognosering. Samme dag som bildene er tatt, skriver French i en ny e-post at han straks vil få ny etterretningsinfo om målet for operasjonen.

På sommeren 2008 skar det seg med samarbeidet mellom briten og nordmennene.

— Amatører
— De viste seg som noen amatører. Dessuten fikk jeg aldri pengene de lovet meg, sier briten.

— AMATØRER: — De viste seg som noen amatører.
Dessuten fikk jeg aldri pengene de lovet meg, sier
briten om Moland og French.
— AMATØRER: — De viste seg som noen amatører. Dessuten fikk jeg aldri pengene de lovet meg, sier briten om Moland og French. Vis mer

Briten sier til Dagbladet at han antar at den fatale bilturen som endte med at sjåføren Abedi Kasongo ble drept 5. mai i år, var en ny rekognoseringstur for den samme operasjonen.

Blant de beslaglagte bildene er det også satellittbilder fra Google Earth av områdene rundt bankene og andre steder i Kisangani. På bildene er det tegnet inn posisjoner med vinkler for å vise hva du kan ha oversikt over fra de forskjellige posisjonene. For hånd er det tegnet inn piler som kan vise hvor det er mulig å bevege seg.

Både politiets anti-terrorgruppe, den militære etterretningen, og den sivile eksterne etterretningen (ESO) etterforsker nå saken.

Dagbladet har ikke lykkes med å få tak i noen som kan gi offisielle kommentarer om etterforskingen.

— Ingen kunnskap
Dagbladet har tidligere diskutert den britiske medarbeideren med Moland og French. De omtalerham som er skrytepave og en helt upålitelig fyr.

Advokat Morten Furuholmen, som representerer Tjostolv Moland og Joshua French, sier han ikke har hørt om de mulige ransplanene ugandisk politi etterforsker.

— Dette har jeg ingen kunnskap om. Jeg har fokusert på draps- og spionasjetiltalen, og har ikke hørt noe om dette, sier Furuholmen, som ikke ønsker å kommentere etterforskningen ytterligere.

KOMMUNISERTE: Joshua French og Tjostolv Moland
sendte en lang rekke e-poster til en britisk eksleiesoldat,
som sier han skulle være med på et bankran
i Kisangani.
KOMMUNISERTE: Joshua French og Tjostolv Moland sendte en lang rekke e-poster til en britisk eksleiesoldat, som sier han skulle være med på et bankran i Kisangani. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling