KNOKKELFUNN: Politiet i Buskerud tror at knoklene som i helga ble funnet i Nedre Eiker, kan tilhøre en ukjent polsk gjestearbeider. Foto: Nils Maudal
KNOKKELFUNN: Politiet i Buskerud tror at knoklene som i helga ble funnet i Nedre Eiker, kan tilhøre en ukjent polsk gjestearbeider. Foto: Nils MaudalVis mer

Politiet tror Nedre Eiker-knoklene kan tilhøre gjestearbeider

Ble funnet i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiet i Buskerud tror at knoklene som i helga ble funnet i Nedre Eiker, kan tilhøre en ukjent polsk gjestearbeider.

Interpol For tre-fire år siden holdt et stort antall polske gjestearbeidere til på parkeringsplassen like ved funnstedet ved Hagatjern i Nedre Eiker. Lensmann Torill Sorte bekrefter overfor VG at ett av sporene i etterforskningen er om avdøde kan være polsk.

- Frykten er at en utenlandsk statsborger ble tatt av dage her i Mjøndalen. I verste fall er det en person som har kommet ulovlig til Norge, og som vi ikke har kontroll på. I så fall kan det ta tid å få svar, sier hun.

Hun erkjenner at politiet hittil ikke har spor som kan peke ut gjerningsmann eller offer. Politiet vurderer å be Interpol sjekke DNA og tannstatus fra levningene i internasjonale registre.

Gravd ned Den foreløpige rapporten fra Rettsmedisinsk institutt ble lagt fram mandag. Den viser at mannen som ble funnet nedgravd, var under 40 år og mellom 170 og 180 centimeter høy. Han kan ha ligget nedgravd i terrenget i høyst ti år.

- Det er mange som er meldt savnet i Norge i denne aldersgruppen. Vi kan bli nødt til å gå gjennom alle sakene, sier Sorte.

— Det er klart at det er vanskelig å grave seg ned for å dø av naturlige årsaker, så vi mener det foreligger noe kriminelt bak, sier Sorte til Dagbladet.

Politiet brukte gårsdagen til å prøve å finne mannens identitet, blant annet gjennom etterlysningsregisteret (ELYS II), og kom fram til at to savnede menn i rett aldersgruppe som kan være aktuelle.

78 savnede i Norge Kripos opplyser til Dagbladet at det er 78 menn mellom 20 og 40 år som er aktivt savnet i ELYS.

Ifølge politiet i Søndre Buskerud er tre av dem savnet i distriktet, men en av dem er ikke aktuell i forhold til stedet han skal ha forsvunnet fra.

— En person som forsvant i 1995 og en annen som forsvant i 2007 sees på som spesielt interessante, sier lensmann Sorte, som ikke vil kommentere identitetene deres.

En foreløpig rapport fra Rettsmedisinsk institutt viser at mannen som ble funnet nedgravd var under 40 år, mellom 170 og 180 cm høy og kan ha ligget nedgravd i opptil 10 år.

Sorte ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å uttale seg om hvorvidt levningene var pakket inn, eller om det er funnet klær eller andre gjenstander i tilknytning til funnet. Hun vil heller ikke kommentere hvilken tilstand liket ble funnet i.

FRYKTER: Lensmann Torill Sorte sier hun frykter knoklene tilhører en illegal innvandrer. Foto: Nils Maudal
FRYKTER: Lensmann Torill Sorte sier hun frykter knoklene tilhører en illegal innvandrer. Foto: Nils Maudal Vis mer