Politiet tror på flere pågripelser etter skytingen

Oslo: Tilstanden er fortsatt kritisk for den ene av de tre ofrene etter skytedramaet på Stovner i Oslo fredag kveld. Politiet har siktet to etter skytingen og vil pågripe flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet avviser overfor NTB at hendelsen har noe med gjenger å gjøre. Politiet jobber ut ifra teorien om at de to siktede var involvert i et slagsmål noe tidligere på kvelden, og at den ene ble knivstukket. De skal deretter ha ønsket å hevne seg.

- Det ser ut til at det har vært et tilfeldig oppgjør. Selv om det er utlendinger, trenger det ikke å være en gjeng, sier avdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til NTB.

«Hørte ikke skudd»

Begge de siktede skal være 20 år og av pakistansk opprinnelse. Den ene av dem ble pågrepet da han kom til legevakten klokken åtte om morgenen for behandling av såret etter knivstikkingen. Politiet tror flere enn de to var involvert.

- Det går i retning av flere pågripelser. Det er i første omgang en person vi gjerne vil ha tak i, sier Abrahamsen til NTB.

De sårede er av henholdsvis spansk, marokkansk og vietnamesisk opprinnelse. Tilstanden til en 19-åring av spansk herkomst var søndag kveld fortsatt kritisk. Mannen ble operert på nytt søndag, og tilstanden stabiliserte seg etter dette, får NTB opplyst ved Ullevål sykehus. For de to andre var tilstanden noe bedre, men fortsatt alvorlig.

Advokaten til en av de siktede, John Christian Elden, opplyser at mannen innrømmer å ha deltatt i en krangel med dem som senere ble skutt. Men de nekter for å ha kjennskap til skuddene og for å være medlemmer av B-gjengen.

- Han har verken sett eller hørt skudd. Det er nytt både for meg og for klienten at han er medlem av B-gjengen. Han sier han har gode venner i både A- og B-gjengen, men det betyr jo ikke at han er med i noen av dem, sier Elden til NTB.

«Fillesak»

En av dem som satt i bilen uten å bli skadet, sier at de skadede ikke tilhører noen gjeng.

- Jeg havnet i slagsmål om en fillesak med en pakistaner utenfor T-banestasjonen. Deretter dro vi hjem og hadde vorspiel. Da vi kjørte tilbake til T-banestasjonen, møtte vi en gjeng med 10-15 pakistanere. Vi er en venneflokk bestående av blant andre studenter og skoleelever som ikke tilhører noe kriminelt miljø, forteller han til Dagbladet.

De to som satt i Volvoen uten å bli såret skal ha vært av norsk og marokkansk opprinnelse.

Ifølge øyenvitner hoppet den ene av de to siktede opp på panseret av en Volvo, mens den andre fyrte av flere skudd med automatvåpen mot bilen, skriver Dagbladet. Det satt fem ungdommer inne i bilen, og tre av disse ble hardt såret i skytedramaet som fant sted fredag klokka 23.30 utenfor T-banestasjonen på Stovner i Oslo.

Mye våpen

LOs ungdomssekretær i Oslo og Akershus, Mohamed Ahssain, mener fredagens skyteepisoden vil føre til at flere ungdomsmiljøer kan komme til å ta i bruk skytevåpen.

- Dette handler ikke lenger om gjenger. Nå er alle typer ungdomsmiljøer involvert, og stadig flere kjøper våpen for å forsvare seg, sier Ahssain til NTB. Ifølge Asshain er bruk av skytevåpen blitt en vanlige måte å hevde seg i mange ungdomsmiljøer i Oslo.

- Signalene etter denne skytingen er klare: Du må ha våpen for å forsvare deg. Det er en farlig utvikling, sier Asshain. Han oppfordrer politiet til å gå hardere inn i ungdomsmiljøene og frata folk våpnene de bærer på.

(NTB)