Politiet tror på rask oppklaring

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet tror dobbeltdrapsmannen har lokal tilknytning - og de har tro på et raskt gjennombrudd i etterforskningen. De bruker store ressurser på å sjekke en tidligere drapsdømts alibi for tidspunktet da jentene ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

42-åringen ble fredag ettermiddag hentet fra rusmiljøet på «Syretoppen» i Baneheia - og senere siktet og pågrepet for tyveri av en genser og besittelse av små mengder hasj. Han ble løslatt først seint i går kveld.

Fredag kveld ble det gjort en grundig undersøkelse av hytta der 42-åringen bor.

Politiet benekter at pågripelsen har noen som helst sammenheng med barnedrapssaken.

Tirsdag i forrige uke var den samme 42-åringen også i politiets søkelys. Da satt han i et 11 timer langt avhør der han redegjorde for hva han gjorde i Baneheia drapskvelden. Mannen hevder han har alibi og at han ikke har drept jentene.

Politiet har allerede sjekket ut en rekke personer som hadde alibiet i orden da Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) brutalt ble drept i Baneheia i Kristiansand fredag 19. mai. Etterforskerne har utført nitid sjekking av alibiet til cirka 20 personer som oppholdt seg i Baneheia drapskvelden. Flere av disse er allerede sjekket ut.

Sjekket alibiet

Politiet har brukt spesielt store ressurser til å sjekke alibiet til 42-åringen som i 1988 ble dømt til 11 års ubetinget fengsel og fem års sikring for drap, drapsforsøk og legemsfornærmelser. Mannen oppholdt seg i Baneheia drapskvelden og ble observert noen hundre meter unna drapsstedet.

Etterforskerne ønsker raskest mulig å bringe på det rene om mannen kan sjekkes ut av saken, eller om man må gå videre på å undersøke hans bevegelser drapskvelden.

Etterforskerne er spesielt interessert i en røkt makrell som kan gi viktig informasjon om 42-åringens bevegelser.

I kjølvannet av «makrellsporet» har politiet sikret seg bevismateriale fra en Rimi og en Rema 1000-butikk like ved Baneheia. Etterforskere har beslaglagt sladrerullene i kassaapparatene og vært spesielt interessert i sortimentet av røkt makrell.

Det var fredag klokka 14.10 at 42-åringen ble innbrakt til Kristiansand politikammer for naskeri av en 100 kroners genser og besittelse av små mengder hasj.

Mannen ble seinere siktet og besluttet pågrepet for forholdene. Han ble forsøkt avhørt utover lørdagen. Men hans psykiske helsetilstand gjorde det svært vanskelig å gjennomføre noe avhør. Mannen avslo tilbudet om å la seg bistå av en forsvarer.

42-åringen ble i går framstilt for lege med tanke på eventuell tvangsinnleggelse. Ved 22-tida ble mannen løslatt etter at legen fastslo at det ikke var grunnlag for innleggelse.

Kriminalsjef Arne Pedersen benekter kategorisk at pågripelsen har noen som helst sammenheng med barnedrapssaken.

Spurte om makrell

Dagbladet kjenner til at politiet fredag kveld satte inn store ressurser til en omfattende husransaking av den strømløse hytta i Søgne der 42-åringen bor sammen med en bror. Seks-sju tjenestemenn, men ingen narkohund, undersøkte deler av hytta. To av 42-åringens brødre var i hytta da den ble saumfart.

De forteller at det ikke var spørsmål om narkotika som sto i fokus. Derimot spurte politifolkene spesielt mye om røkt makrell.

Brødrene sier at de til slutt ble lei av alle spørsmålene om makrellen:

- Gud, hvor de maste om makrellen, sier de.

Den eneste makrellen i hytta var to tomme bokser makrell i tomat. Dette enset ikke tjenestemennene som var på narkorazzia.

Kriminalsjefen bekrefter pågripelsen og sier at ransakingen dreier seg om narkotika og tyveri.

- Etter min mening er det ikke noe spesielt ved omfanget av husundersøkelsen, sier Pedersen. Ut over dette vil han ikke kommentere saken,

Barnedrapssaken har fortsatt høyeste prioritet. Rundt 60 etterforskere bruker helga til å innsamle, systematisere og analysere en formidabel mengde informasjoner.

Etterforskernes hovedfokus ligger i Kristiansand fordi alle observasjoner og opplysninger er knyttet hit. Det er først og fremst den vanskelige tilgjengeligheten og drapsstedets beliggenhet som gjør etterforskerne sikre på at gjerningsmannen er lokalkjent.

Gjerningsmannen har også brukt tid på å skjule jentene etter at de ble seksuelt misbrukt og drept med et stikkvåpen, trolig en kniv. Mye tyder på at drapsmannen brukte våpenet til å kappe granbar som han la over likene.

Forfulgt tidligere

Drøyt 100 personer befant seg i Baneheia-området drapskvelden. Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de har fått inn tips på flere interessante personer som var i området.

De to drepte jentene skal også tidligere ha opplevd at en mystisk mann fulgte etter dem på badetur til Stampe.

De to jentene var ofte på badetur sammen i Baneheia. Etter en slik badetur skal Lena Sløgedal Paulsen ha fortalt skolevenninner på Fagerholt skole at en mystisk mann hadde fulgt etter henne.