Politiet tror «The Boss» står bak drap på over 10 000 elefanter

Knyttes til krypskyting i enorm skala.

- BAKMANN: Emile N'Bouke hevder selv han er en lovlig souvenirselger. Politiet er slett ikke enig. N'Bouke var i besittelse av 700 kilo elfenben da politiet slo til. Foto: AP / NTB scanpix
- BAKMANN: Emile N'Bouke hevder selv han er en lovlig souvenirselger. Politiet er slett ikke enig. N'Bouke var i besittelse av 700 kilo elfenben da politiet slo til. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politi og dyrevernere mener Emile «The Boss» N'Bouke, elfenbenshandler fra Togos hovedstad Lomé, står bak snikdrap på over 10 000 elefanter.

N'Bouke ble pågrepet i Lomé denne uka, og anses som en ledende bakmann i den ulovlige handelen med elfenben. Han skal i det organiserte miljøet ha gått under tilnavnet «The Boss», og har ifølge togolesisk politi vært aktiv helt siden 1976.

Selv nekter han straffskyld.

«Spesialtillatelse» Selv om elfenbenshandel har vært ulovlig i Togo siden 1989 hevdet han overfor journalister i Lomé at han har drevet en legal elfenbensbusiness i Togo siden 1983 og har fått en «spesialtillatelse» fra togolesiske myndigheter.

Miljøvernminister Dede Ekoue avviser imidlertid dette.

Også naturverner Ofir Drori, leder av organisasjonen Last Great Ape Organization (LGAO), fnyser av påstanden. LGAO driver i tillegg til tradisjonelt naturvern også med egne undersøkelser av miljøkriminalitet, og har vært delaktig i avsløringen av N'Boukes virksomhet.

I N'Boukes lokaler fant politiet omkring 700 kilo elfenben, ifølge Daily Mail.

Handelssentrum Til AP sier Drori at N'Bouke ikke bare har solgt tonnevis av elfenben men også har finansiert organisert krypskyting over hele Afrika. Den travel havnebyen Lomé er også blitt en hyppig brukt havn for frakt av illegal elfenben til Asia.

Også politiet er klokkeklare: Overfor BBC kaller oberst Yao Kondi, leder for miljøkrimavsnittet i togolesisk politi, en svært sentral bakmann.

SKYTES FOR ELFENBENET: En død elefant - med støttennene fjernet - ligger i en nasjonalpark i Kamerun. Foto: AFP / NTB scanpix
SKYTES FOR ELFENBENET: En død elefant - med støttennene fjernet - ligger i en nasjonalpark i Kamerun. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Nylig er to enorme laster fra havna i Togos hovedstad avslørt: i juli stoppet politiet to tonn elfenben på vei til Hong Kong, i desember i fjor ble 24 tonn elfenben fra Togo funnet i Malaysia. I Togo er det bare 60 elefanter igjen.

Spor til Norge Krypskyting av elefanter og neshorn er et enormt problem i en rekke asiatiske land.

Neshorn-hornet og elefantenes støttenner selges til Asia, der de er svært ettertraktet som påstått vidundermiddel, statussymboler og ingredienser i tradisjonell medisin.

Dagbladet avslørte i våres hvordan irske familier, som i Norge har tjent stort på svart asfalt- og steinlegging, er svært delaktige i den lukrative handelen.