Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet truet døvt voldsoffer med varetekt om han ikke snakket

I en sak forsøkte politiet å true det døve voldsofferet til å snakke. I en annen mottok de full tilståelse fra en døv - uten å bruke tolk.

Grisebanket, truet av politiet og anmeldt for skuespill:  Den unge døve mannen ble banket i drosjekø, pågrepet av politiet, truet til å snakke i avhør og så anmeldt for å spille døv.  - Men han fikk ingen beklagelse fra politiet, sier Terje Olsen, en av forskerne bak en ny undersøkelse av døves rettsikkerhet i Norge. Her på ei glattcelle ved politiet Bodø (som ikke har med saken å gjøre). Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde
Grisebanket, truet av politiet og anmeldt for skuespill: Den unge døve mannen ble banket i drosjekø, pågrepet av politiet, truet til å snakke i avhør og så anmeldt for å spille døv. - Men han fikk ingen beklagelse fra politiet, sier Terje Olsen, en av forskerne bak en ny undersøkelse av døves rettsikkerhet i Norge. Her på ei glattcelle ved politiet Bodø (som ikke har med saken å gjøre). Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den unge døve mannen sto i drosjekø da to fremmede menn slo ham ned og sparket ham flere gangers mens han lå nede. Da politiet dukket opp, foretok de et kort avhør av gjerningsmennene - og kastet den døve mannen i varetektsbil med gitter.

På politistasjonen forsøkte den døves tunghørte kamerat å forklare politiet at mannen var døv, og at de måtte skrive på lapper.

- Men politiet prøvde flere ganger å tvinge meg til å prate. (...) De brukte lang tid — jeg tror over en time — og truet med å kaste meg i fyllearresten, sier den døve i en ny forskningsrapport , som tar for seg døves — og hørselshemmedes rettsikkerhet.  

Anmeldt for skuespill Ifølge rapporten tok det så mye som to timer før politiet faktisk erkjente at han var døv. Neste dag ble han kalt tilbake til politihuset.

Da fikk han  beskjed om at han var anmeldt for å «spille døv». Etter selv å ha skaffet tolk, og møtt opp på politihuset igjen, ble anmeldelsen trukket.

- Men han fikk aldri noen beklagelse fra politiet, sier en av forskerne bak undersøkelsen, Terje Olsen ved Nordlandsforskning.  

Blir ikke forstått Blant rapportens hovedfunn:

• Svært få døve- og hørselshemmede anmelder straffesaker. Mørketallene spesielt høye i seksualsaker.

• Døve og hørselshemmede har  - trass i gode tolker - problemer med å forstå og gjøre seg fortstått i politiavhør og i retten. Jussens språk er en barriere.

• Vilkårlig kompetanse hos politiet er et rettssikkerhetsproblem.  

Tilståelse uten tolk Rapporten avdekker også at en døv mann ble avhørt uten både tolk og forsvarer, i en alvorlig straffesak. Siden endret han forklaring. Det første avhør ble likevel brukt mot ham.

Dette trass i at den døve «ikke ville ha en sjanse til å si det som angivelig skulle ha sagt i det første intervjuet uten tolk. Han hadde rett og slett ikke språk til det!» sier advokaten i rapporten.

Å kjenne avhøret ugyldig, var aldri aktuelt.

- Dette minner om Fritz Moen-saken, sier Olsen, og viser til den nesten døve mannen som på 70-tallet ble feilaktig dømt for to drap og en voldtekt.

- Fare for justismord
Forskeren konkluderer at rettsikkerheten for døve generelt er bedre i dag enn for 30 år siden. Stortingets nylige vedtak i kjølvannet av Moen-saken vil trolig også redusere risikoen for nye justismord.

- De systemsvakhetene vi påpeker viser likevel at de som ikke har tilgang til språk har noen alvorlige problemer i strafferettspleien. Dette øker faren for justsmord. Bare det at tolkene ikke er helt sikre på hva de oversetter, utgjør en alvorlig risiko, sier seniorforsker Terje Olsen.

PS: Rapporten «Tegn, Tillit og troverdighet — om rettssikkerhet for døve og hørselshemmede» er for øvrig den første utgitte forskningsrapporten som er finansiert av Fritz Moens Forskningsfond.

De som står bak er foruten Nordlandsforskning: Politihøgskolen, NTNU Samfunnsforskning og Høgskolen i Sør Trøndelag. 

Betalt av Fritz Moen: Dette er den første forskningsrapporten finansiert av forskningsfondet etter avdøde Fritz Moen. 
Foto:Ola Sæther/Dagbladet
Betalt av Fritz Moen: Dette er den første forskningsrapporten finansiert av forskningsfondet etter avdøde Fritz Moen. Foto:Ola Sæther/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!