Politiet truet døvt voldsoffer med varetekt om han ikke snakket

I en sak forsøkte politiet å true det døve voldsofferet til å snakke. I en annen mottok de full tilståelse fra en døv - uten å bruke tolk.

Grisebanket, truet av politiet og anmeldt for skuespill:  Den unge døve mannen ble banket i drosjekø, pågrepet av politiet, truet til å snakke i avhør og så anmeldt for å spille døv.  - Men han fikk ingen beklagelse fra politiet, sier Terje Olsen, en av forskerne bak en ny undersøkelse av døves rettsikkerhet i Norge. Her på ei glattcelle ved politiet Bodø (som ikke har med saken å gjøre). Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde
Grisebanket, truet av politiet og anmeldt for skuespill: Den unge døve mannen ble banket i drosjekø, pågrepet av politiet, truet til å snakke i avhør og så anmeldt for å spille døv. - Men han fikk ingen beklagelse fra politiet, sier Terje Olsen, en av forskerne bak en ny undersøkelse av døves rettsikkerhet i Norge. Her på ei glattcelle ved politiet Bodø (som ikke har med saken å gjøre). Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den unge døve mannen sto i drosjekø da to fremmede menn slo ham ned og sparket ham flere gangers mens han lå nede. Da politiet dukket opp, foretok de et kort avhør av gjerningsmennene - og kastet den døve mannen i varetektsbil med gitter.

På politistasjonen forsøkte den døves tunghørte kamerat å forklare politiet at mannen var døv, og at de måtte skrive på lapper. - Men politiet prøvde flere ganger å tvinge meg til å prate. (...) De brukte lang tid — jeg tror over en time — og truet med å kaste meg i fyllearresten, sier den døve i en ny forskningsrapport , som tar for seg døves — og hørselshemmedes rettsikkerhet.  

Anmeldt for skuespill Ifølge rapporten tok det så mye som to timer før politiet faktisk erkjente at han var døv. Neste dag ble han kalt tilbake til politihuset. Da fikk han  beskjed om at han var anmeldt for å «spille døv». Etter selv å ha skaffet tolk, og møtt opp på politihuset igjen, ble anmeldelsen trukket.

- Men han fikk aldri noen beklagelse fra politiet, sier en av forskerne bak undersøkelsen, Terje Olsen ved Nordlandsforskning.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer