Makaveli Lindén:

Politiet: Truet fengselsansatt

Nok en gang skal drapssiktede Makaveli Lindén ha havnet i trøbbel i fengsel. I september tvangssendes han til Trondheim.

TRUSLER: Drapssiktede Makaveli Lindén skal ha framsatt trusler mot en fengselsansatt i Ila fengsel. Foto: Christian Roth Christensen
TRUSLER: Drapssiktede Makaveli Lindén skal ha framsatt trusler mot en fengselsansatt i Ila fengsel. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da drapssiktede Makaveli Lindén satt varetektsfengslet i Frankrike, sloss han mye med fengselsvaktene, ifølge forsvarer Øystein Storrvik. Før sommeren skal han ha framsatt trusler mot en fengselsansatt i Ila fengsel.

- Jeg er kjent med at Lindén før sommeren var involvert i en episode hvor han har framsatt trusler mot en fengselsansatt. Det er blitt opprettet sak, men Lindén er ikke blitt avhørt om hendelsen, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Forsvarer Storrvik har imidlertid ikke blitt konfrontert med mistanken om en slik hendelse.

- Så lenge det ikke er gjennomført avhør, så er ikke jeg blitt konfrontert konkret med mistanke om en slik episode. Vi har ganske god oversikt over hvordan Lindén oppfører seg, men det er ikke naturlig for meg å kommentere det, sier Storrvik til Dagbladet.

KONFLIKT: Lindéns forsvarer Øystein Storrvik bekrefter overfor Dagbladet at klientens opphold i fransk fengsel var preget av konflikt med vaktene. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Trøbbel i Frankrike

Den franske statsadvokaten Pascal Labonne-Collin sa til Dagbladet i april at Lindén bød på problemer under sitt opphold i Frankrike, hvor han ble pågrepet etter en storstilt jakt.

Labonne-Collin fortalte blant annet at de «måtte ta i bruk de største, sterkeste og mest muskuløse vaktene for å holde ham i sjakk hver gang han skulle noe sted».

- Vi er glad for å bli kvitt ham. Nå kan vi slappe av. Han har ødelagt cella si, og ringte på ringeklokka i cella hvert tiende minutt for å irritere de ansatte, sa statsadvokaten til Dagbladet.

- Tøff periode

I tillegg ble Lindén på et tidspunkt funnet bevisstløs på cella etter inntak av medikamenter. Tilstanden var såpass alvorlig at han ble fraktet til sykehus.

I april ble den drapssiktede svensken utlevert til Norge, hvor forsvarer Storrvik i forbindelse med et fengslingsmøte bekreftet at tiden i Frankrike var problematisk.

- Det har vært en røff periode. Han sloss mye med vaktene. Systemet der nede er mye røffere enn her, og når man utagerer så blir motreaksjonen mye sterkere, også blir det en ond sirkel hvor det blir en veldig tung varetekt, sa han til Dagbladet.

TILREGNELIGHET: Spørsmål knyttet til Makaveli Lindéns tilregnelighet er sentralt i det videre arbeidet for politiet. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Tvangssendes til Trondheim

I starten av september skal Lindén sendes med tvang til Brøset i Trondheim hvor han skal gjennomgå døgnkontinuerlig observasjon i fire til seks uker for at sakkyndige skal vurdere om han kan dømmes til fengsel i Norge.

I utgangspunktet skulle overføringen finne sted i august.

- Makaveli Lindén skal fortsatt sendes til Trondheim. Dette har blitt utsatt på bakgrunn av ressurser. Der vil han bli ilagt tvungen observasjon for å få avklart hvorvidt han er tilregnelig eller ikke, sier politiadvokat Hatlo.

Nektet å samarbeide

I juli ble det kjent at Lindén på et tidspunkt sluttet å samarbeide med sakkyndige.

- Tvungen observasjon kommer som en direkte konsekvens av at han har nektet å samarbeide. Når vi ikke får snakket med ham engang, så er det en del elementer vi må bruke tid på for å komme til riktig konklusjon, sier politiadvokaten og fortsetter:

- Det er ikke en garanti for at han vil snakke der heller. Men der vil behandlere gå sammen med ham dag og natt for å observere. Dersom man har en psykose, så vil det komme fram uavhengig om man snakker.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Nå er han i Oslo. Video: Nicolai Delebekk Stillbilde: Christian Roth Christensen Vis mer

Grei løsning

Forsvarer Storrvik synes dette er en grei løsning.

- Han har snakket med sakkyndige fram til et punkt, så bestemte han seg for å ikke samarbeide med dem mer. Og da ønsket de å pålegge ham tvungen døgnkontinuerlig observasjon, for å få et bedre grunnlag for sine vurderinger, sier Storrvik.

- Det synes jeg for så vidt er greit, ettersom rammene rundt det gir et mye bredere bilde av ham som person. Han skjønner at det er viktig å få en grundig behandling, så han aksepterer fullt ut å bli overført til Trondheim.

- Hva er årsaken til at han ikke ønsket å samarbeide?

- Det blir ikke naturlig for meg å dele.

- Kvittet seg med alt

Lindén har erkjent drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo i oktober i fjor. Forsinkelser gjør at rettssaken mest sannsynlig ikke vil finne sted før i starten av 2020.

- Vet vi noe mer om han fikk med seg et utbytte fra åstedet?

- Det var ikke mye. Men han hadde med seg en del ting som for eksempel datamaskiner og telefoner. Men av naturlige årsaker hadde han kvittet seg med alt sammen under flukten, sier politiadvokat Hatlo.

Drapssaken i Belgia

I tillegg mistenkes Lindén av belgisk politi for å ha drept Johanna Jostameling i byen Mechelen i forbindelse med flukten fra Norge. Svensken har imidlertid ikke ønsket å forklare seg om hendelsen.

- Han har ikke forklart seg mer om hendelsen i Belgia. Før ferien hadde vi besøk av både forhørsdommer og etterforsker fra Belgia. Lindén forklarte seg, men det var veldig mye han ikke ville svare på, sier Hatlo.

Forsvarer Storrvik forteller at han forklarte seg om sin egen bakgrunn.

- Han ønsket ikke å svare på konkrete spørsmål om den konkrete saken. Han forklarte seg på spørsmål om bakgrunnen sin. Så lenge han ikke har ønsket å forklare seg, så kan ikke jeg gå noe mer inn på det, avslutter Storrvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer