Politiet truet med å brenne amerikanske diplomater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Såkalte krigsveteranter og zimbabwisk politi angrep i dag en konvoi med tre biler fra den amerikanske og britiske ambassaden, sier USAs ambassadør i landet, James McGee, til CNN. Hendelsen fant sted noen mil nord for Harare, like ved byen Bindura. 

- Angriperne kuttet opp dekkene på den ene amerikanske bilen og truet med å sette fyr på passasjerne om de ikke fulgte med dem til politistasjonen, sier McGee, som selv ikke deltok i konvoien.

Passasjerne ble også frastjålet flere mobiltelefoner.

Da ambassadøren fant ut at ambassadepersonellet ble holdt tilbake, sendte han en av sine sikkerhetsoffiserer for å hjelpe de ansatte. Politiet dro imidlertid denne mannen ut av bilen og banket ham opp, ifølge McGee.

Et team fra landets utenriksdepartement ankom stedet for å prøve å befri diplomatene, og etter rundt 5-6 timer skal de ha blitt frigitt.

De vestlige representantene var på kjøretur i forbindelse med noen ferske rapporter om voldsbruk, og ble stoppet ved en veisperring.

De såkalte krigsveteranene i Zimbabwe brukes av president Robert Mugabe til å holde opposisjonen under kontroll. De blir også brukt til å gjennomføre Mugabes «omfordelingspolitikk», det vil si å raide gårdene til hvite storbønder. Dette har ført til at jordbruket i det en gang så fruktbare landet nå har kollapset totalt.

- Zimbabwe er blitt et lovløst land, sier McGee til CNN.

PRESIDENTENS LOJALE MENN: De såkalte krigsveteranene spiller en viktig rolle i Mugabes enevelde i Zimbabwe. Foto: REUTERS/SCANPIX
PRESIDENTENS LOJALE MENN: De såkalte krigsveteranene spiller en viktig rolle i Mugabes enevelde i Zimbabwe. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Les også: Mugabe bruker mat som våpen

Les også: Opposisjonsledere arrestert i Zimbabwe

<B> - ET LOVLØST LAND</B>: USAs ambassadør James McGee ble ikke selv angrepet.