- Politiet undersøker muligheten for å få Breiviks kontakt til Norge

Alpha Kallon sier til Dagbladet at han gjerne hjelper norsk politi.

 ER I USA:  Alpha Kallon, mannen Anders Behring Brevik overførte 40 000 kroner til etter en tur til Liberia i 2002, befinner seg i USA. Politiet undersøker nå om det er mulig å få ham til Norge for å vitne.  Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
ER I USA: Alpha Kallon, mannen Anders Behring Brevik overførte 40 000 kroner til etter en tur til Liberia i 2002, befinner seg i USA. Politiet undersøker nå om det er mulig å få ham til Norge for å vitne. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor Svein Holden presset i retten i dag Anders Behring Breivik (33) på opplysninger om Liberia-turen i 2002.

Etter å ha spurt Breivik en rekke spørsmål om hans Liberia-kontakt Alpha Kallon, ble han avbrutt av forsvarer Vibeke Hein Bæra:

- Unnskyld, er Alpha avhørt av politiet nå?

 - Nei, innrømmet Holden.

 - For vi har ingen dokumenter på det, sier Bæra.

-  Nei, men jeg skal ikke legge skjul på at jeg har bedt politiet se nærmere på å få Kallon hit,  svarte Holden da.

Norsk politi har tidligere ikke lyktes i å komme i kontakt med Kallon, men både VG og Dagbladet har snakket med ham.

- Vil gjerne vitne Til Dagbladet sier han at han gjerne kommer til Norge for å vitne.

- Jeg kan ikke fatte at jeg er trukket inn i dette. Jeg har ingenting å skjule, og vil gjerne hjelpe politiet. Jeg kan godt komme til Norge og vitne, sa han før helga.

Kallon ble ikke klar over sin forbindelse til Breivik før i forrige uke.

- Det er fryktelig. Jeg ble helt målløs da jeg fikk vite at jeg hadde vært guide for en terrorist som har ødelagt livene til så mange mennesker, sier Kallon.

Breivik dro til Liberia i 2002 og sa da til venner at målet med reisen var å kjøpe diamanter. Nå hevder han at dette var en dekkhistorie, og at det virkelige målet med turen var å møte en serbisk krigshelt som var sentral for stiftelsen av det angivelige terrornettverket Knights Templar.

Kort tid etter at han kom hjem, overførte han 40 000 kroner til Kallons konto.

- Svindel Politiet mistenker at Breivik ble offer for en svindel da han overførte pengene til Liberia. I retten i dag ble Breivik spurt om hvorfor han overførte 40 000 kroner til Kallon etter at han kom hjem.

- Noe av det var oppgjør for ting jeg hadde lovet, mens resten var fordi jeg planla en tur nummer to, svarte Breivik.

- Hva skjedde med de pengene du overførte til Liberia da du ikke dro? spurte aktor.

- Jeg bestemte meg for ikke å dra. Da avskrev jeg dem som et tap, svarte Breivik.

- Ustabil I retten i dag fastholdt Breivik at Kallon var en av to personer han hadde kontakt med, som skulle være ei «livlinje».
 
- Jeg hørte før jeg dro ned, at den serbiske krigshelten var ustabil og brutal. At han ikke ville nøle med å skyte meg i hodet hvis jeg forrådte ham eller skapte problemer for ham. Det var derfor jeg ville gjøre en god jobb med coveret (dekkhistorien), så han ikke kunne si noe på det, sa Breivik.

Breivik svarte likevel at Kallon aldri møtte den serbiske krigshelten.

- Hvordan kunne denne livlinja beskytte deg mot serberen hvis han ikke var med da du møtte ham? ville aktor Inga Bejer Engh høre.

- Man må ha ei livslinje i samme by som kan få deg ut av landet. Det var det livlinja dreide seg om, svarte han.

Tror ikke på Breivik Politiet har ingen tro på at diamanthandelen var en dekkhistorie, men turens eneste formål. De tror heller ikke at Breivik møtte noen serbisk krigshelt eller drev med andre ting relatert til Knights Templar mens han var i Liberia.

Dette ble underbygd av Breiviks venner som vitnet i forrige uke; de så ingen tegn til at noe annet enn diamanthandelen var i fokus i forbindelse med Liberia-turen.

Breivik på sin side sier at vennenes oppfatning beviser at dekkhistorien virket etter hensikten.

 VIL HA KALLON TIL NORGE:  Aktor Svein Holden bekreftet i retten i dag at han har bedt politiet undersøke muligheten for å få Kallon til Norge for å vitne. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VIL HA KALLON TIL NORGE: Aktor Svein Holden bekreftet i retten i dag at han har bedt politiet undersøke muligheten for å få Kallon til Norge for å vitne. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer