Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet undersøker nytt Askøy-dødsfall

Kobles til drikkevannsskandalen.

ASKØY: Dette er døren inn til det smittebærende vannmagasinet på Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
ASKØY: Dette er døren inn til det smittebærende vannmagasinet på Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En pasient fra Askøy døde onsdag 12. juni på Haukeland universitetssykehus. Pasienten ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen. Vedkommende har fått påvist campylobacter, informerer Helse Bergen i en pressemelding torsdag.

Pasienten hadde en veldig alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken er derfor foreløpig ukjent.

- Det vil bli foretatt obduksjon. Dødsfallet er rutinemessig meldt til fylkeslegen og politiet, sier kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, Erik Vigander.'

Det understrekes at informasjonen gis i samråd med pårørende.

Politiet etterforsker

I en pressemelding bekrefter Vest politidistrikt at politiet onsdag ettermiddag ble varslet av Helse Vest om at en pasient fra Askøy døde etter å ha vært innlagt på Haukeland Universitetssykehus med mage- og tarmsymptomer.

- Avdøde, en 72 år gammel kvinne bosatt på Askøy, skal ha hatt en annen alvorlig sykdom. Ifølge Helse Vest skal kvinnen ha fått påvist campolybacter og politiet vil nå undersøke om dette kan ha innvirket til dødsfallet.

Politiet har besluttet obduksjon og vil rutinemessig etterforske saken. De har også vært i kontakt med Fylkeslegen om saken.

- Politiet har hatt samtaler med flere nøkkelpersoner i kommunen. De følger opp den jobben de skal gjøre og det er vi veldig positive til og stiller selvfølgelig opp, forteller rådmann Øystein Vennesla under en pressekonferanse.

- Veldig tung melding

Bakterien er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy. Campylobacter kan gi mage- og tarminfeksjon. Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet i øykommunen.

- Vi har mottatt en veldig tung melding om at en person er død. Mine tanker går til familien og de pårørende. Dette var en veldig tung beskjed å få, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap) svært preget til Askøyværingen.

Etter en rekke alvorlige sykdomstilfeller med samme symptomer i Askøy kommune ble det innført kokevarsel torsdag forrige uke. Dagen etter ble det bekreftet at en liten gutt (1) døde på sykehus onsdag samme uka. Kommunen opplyste at dette kan ha en sammenheng med et mulig smitteutbrudd i drikkevannet, men dødsårsaken er ikke kjent ennå.

En midlertidig obduksjonsrapport ventes å være klar i slutten av denne uka.

Dette dødsfallet etterforskes også av politiet, i tillegg til etterforskningen av eventuelle brudd på drikkevannsforskriften.

Funn av avføring

I går kveld ble det funnet avføring fra hund og hjort på taket av et høydebasseng på Øvre Kleppe i øykommunen. Smitten skal komme fra dette høydebassenget. Rundt 2000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Asker.

- Vi tror at avføringen vi fant på taket på en eller annen måte har kommet inn i bassenget. Dette vil vi bruke dagen i dag på å undersøke videre. Vi må finne ut nøyaktig hva det er vi har funnet på taket, sa varaordfører Bård Espelid til Askøyværingen torsdag morgen.

Vannkvaliteten har vært et stort tema for innbyggerne i kommunen de siste åra. Ti personer har siden januar i år kontaktet kommunen skriftlig med spørsmål knyttet til drikkevannsforsyningen eller kvaliteten på drikkevannet.

Tekstmeldinger som Dagbladet fikk tilgang på forrige uke, viser at kommunen har sendt ut minst seks kokevarsler og flere påminnelser om kokevarsel fra 2017 til 2019.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!