FORGREP SEG I BARNEHAGEN: Overgrepssaken som er under opprulling i Tromsø, har kommet som et sjokk på foreldre, barnehageansatte og idrettsmiljøet.
Foto: Bjørn Langsem
FORGREP SEG I BARNEHAGEN: Overgrepssaken som er under opprulling i Tromsø, har kommet som et sjokk på foreldre, barnehageansatte og idrettsmiljøet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Politiet undersøker om barnehageansatt (30) har delt bilder av barn

Siktet for overgrep mot elleve barn i Tromsø. Minst 30 barn skal i dommeravhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Saken kom opp på grunn av en bekymringsmelding i nåtid. De elleve siktelsespunktene omfatter ikke de første åra han var ansatt i barnehagen i Tromsø, og vi har ikke noe konkret som skulle indikere at han begikk overgrep de første åra, sier politiinspektør  Einar Sparboe Lysnes i Tromsø politidistrikt til Dagbladet.

Likevel utelukker ikke politiet at 30-åringen, som opprinnelig kommer fra Midt-Norge,  kan ha begått overgrep også før han begynte i barnehagen i Tromsø.

Mannen har tidligere arbeidet med barn også i Harstad, og Midtre Hålogaland politidistrikt kartlegger nå hans bevegelser i perioden han bodde der.

- Vi har til nå ikke fått inn noen spesielle tips, sier politistasjonssjef Morten Hole i Harstad.

Sjekker bildedeling Overgrepssaken som er under opprulling i Tromsø, har kommet som et sjokk på foreldre, barnehageansatte og idrettsmiljøet.

Onsdag i forrige uke ble det kjent at den 30 år gamle mannen er siktet for seksuelle overgrep mot elleve barn i en barnehage. Han har erkjent flere overgrep i avhør.

Politiet har beslaglagt telefon, pc og eksterne harddisker som tilhører den siktede 30-åringen. I dette materialet har det blitt funnet seksualiserte bilder av barn som er tatt i barnehagen.

- Vi vet ikke om siktede har delt disse bildene. Dette er noe vi sjekker. Det er naturlig i en sak som omfatter så mye, sier politiinspektør Lysnes.

Mannen er ikke tidligere straffedømt. Første bekymringsmelding til politiet var 6. mai i år.

Flere hundre foreldre Mannen har tidligere jobbet som fotballtrener, men idrettsmiljøet sier det ikke var noen signaler som tilsa at noe var galt. Og barnehagen har like mange spørsmål som foreldrene.

Flere hundre foreldre ble tirsdag i forrige uke innkalt til et informasjonsmøte i regi av politiet. Det var foreldre som har eller har hatt barn i barnehagen i løpet av de åtte åra som den overgrepssiktede var ansatt der.

- Ingen kunne fatte at han kunne ha gjort noe sånt. Ungene har hatt stor tillit til ham, og her hjemme har han blitt beskrevet som en helt. Foruten at unger blir drept eller skadet, er dette det verste man kan oppleve som forelder, uttalte en barnehagefar til Dagbladet fredag.

Den siktede 30-åringen var assistenttrener og hovedtrener i en fotballklubb i Troms fra 2009 til 2013. Det er ikke avdekket overgrep i forbindelse med trenerjobben.

Barn i dommeravhør Et viktig tema framover for politiets etterforskning er å kartlegge hvilke arenaer 30-åringen har vært på hvor han kan ha hatt kontakt med barn.

Siktedes gutterom hjemme hos hans foreldre i Midt-Norge er blitt ransaket av politiet.

- Vi ønsker ikke å kommentere hvorvidt vi har gjort noen beslag der. Ransakingen var helt rutinemessig, sier Einar Sparboe Lysnes.

Det er foretatt og vil bli foretatt dommeravhør av en lang rekke barnehagebarn. Minst 30, ifølge Lysnes.

- Og det kan bli flere. Mange avhør gjenstår. Det er berammet nye dommeravhør hver dag kommende uke og i neste uke, sier politiinspektøren.