Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet undersøker om slavefunnet kan knyttes til en slags sekt

De tre kvinnene ble kontrollert psykisk over mange år, sier politiet.

SØR I LONDON: De tre kvinnene ble funnet i en bolig i Lambeth, sør i London etter at en av dem ringte en veldedig organisasjon for å be om hjelp. Foto: Dylan Martinez / Reuters
SØR I LONDON: De tre kvinnene ble funnet i en bolig i Lambeth, sør i London etter at en av dem ringte en veldedig organisasjon for å be om hjelp. Foto: Dylan Martinez / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Den spesielle slavesaken, hvor tre kvinner skal ha blitt holdt i et hus i bydelen Lambeth i London i 30 år, skaper overskrifter verdens rundt. Torsdag ble et par på 67 pågrepet, men løslatt mot kausjon kort tid etterpå.

Politiet understreket i går at det ikke er noe som tyder på at saken er en del av en større slavering, og at de ikke leter etter andre ofre eller mistenkte andre steder.

Under en pressekonferanse i går sa politiet at det virket som om de tre kvinnene hadde blitt hjernevasket, og at de ble holdt i huset ved hjelp av «usynlige håndjern».

«Usynlige håndjern» Ifølge britiske The Guardian undersøker politiet nå om noen av de involverte var del av en slags sekt som brukte vold og hjernevasking for å få kvinnene til å knytte seg til dem. Politiet tror ikke kvinnene ble seksuelt misbrukt eller er ofre for menneskehandel.

- Det er ikke så brutalt åpenbart som at kvinnene ble fysisk holdt inne i huset og ikke fikk lov til å dra. Vi forsøker å forstå hva som er «de usynlige håndjernene» som ble brukt til å skaffe seg kontroll over disse kvinnene, sier Steve Rodhouse fra Metropolitan Police.

- Det vi har avdekket så langt er et komplisert og forstyrrende bilde av psykisk kontroll over mange år - hjernevasking vil være en enkel beskrivelse.

De tre kvinnene, en malaysisk kvinne (69) en irsk kvinne (57) og en britisk kvinne (30), skal ha hatt nærmest ingen kontakt med omverdenen. Det var den 57 år gamle kvinnen som tok kontakt med en veldedig organisasjon etter å ha sett lederen for organisasjonen på tv.

Kan være datteren Guardian og flere andre britiske medier skriver også at det undersøkes om den 30 år gamle kvinnen kan være datteren til den irske kvinnen og den siktede mannen.

Etterforskningen som er igangsatt er den største i sitt slag i Storbritannia, og i løpet av 12 timers arbeid inne i huset til de siktede gjorde etterforskere 2500 beslag som kan føre dem videre i saken.

Alle de 37 ansatte i menneskehandelgruppa til Metropolitan Police jobber nå med saken mot det 67 år gamle paret.

- Vi har satt i gang en massiv etterforskning i saken. Den har et enormt omfang og det er snakk om et tidsspenn som skal være 30 år, sier stasjonssjef Steve Rodhouse.

Få opplysninger Det siktede paret ble løslatt mot kausjon på betingelse av at de ikke reiser tilbake til huset hvor de skal ha holdt de tre kvinnene.

Det var i oktober at den 57 år gamle irske kvinnen ringte organisasjonen Charity Freedom. På telefon med organisasjonen skal hun ha fortalt at en av kvinnene var syke, men hadde blitt nektet legehjelp.

På sine nettsider skriver Charity Freedom at politiet gjennom videre etterforskning fant fram til huset hvor de tre kvinnene befant seg.

Etter å ha snakket med kvinnene flere ganger skal de i slutten av oktober ha forlatt huset og gått ut i gata, hvor politi ventet og holdt vakt.

Politiet har så langt vært svært sparsomme med opplysninger om den spesielle saken.

- Vi forstår at interessen er stor og vi vil forsøke å gi så mange detaljer som mulig, men vi kan ikke ødelegge etterforskningen, sa Kevin Hylan i Scotland Yard i går.

FÅ OPPLYSINGER: - Vi forstår at interessen er stor og vi vil forsøke å gi så mange detaljer som mulig, men vi kan ikke ødelegge etterforskningen, sier Kevin Hylan i Scotland Yard. Foto: Andy Rain / EPA
FÅ OPPLYSINGER: - Vi forstår at interessen er stor og vi vil forsøke å gi så mange detaljer som mulig, men vi kan ikke ødelegge etterforskningen, sier Kevin Hylan i Scotland Yard. Foto: Andy Rain / EPA Vis mer