Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet utelukker ikke at nazister står bak

Kan ha markert Quislings bursdag. Gutt (16) er livstruende skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 16 år gammel somalisk gutt ble livstruende skadd. Politiet mistenker at det ikke var helt tilfeldig at skyteepisoden skjedde 18. juli - på Quislings fødselsdag. Det er kjent at dagen markeres av nynazister.

- Vi har merket oss dette, og politiet har tenkt i de retninger. Men vi holder alle muligheter åpne, det er for tidlig å antyde noen konkrete motiv, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

- Var skytingen tilfeldig?

- Skytingen var nok ikke rettet direkte mot gutten, men den var direkte rettet mot asylmottaket, sier Aas.

Den 16 år gamle gutten svever mellom liv og død på Ullevål universitetssykehus etter at han ble truffet av et av skuddene. Han lå og sov på rommet sitt da en kule gikk gjennom veggen og traff ham i går ved 08-tida. Gutten skal ha vært ved bevissthet da personalet fant ham.

Varslet PST 

Politiet mener, etter det Dagbladet har grunn til å tro, at det kan ha vært et militært våpen som ble brukt. Skuddene ble avfyrt fra terrenget utenfor asylmottaket, og det skal ha vært brukt ammunisjon som likner kaliber 7.62 som er vanlig i jaktvåpen og militære våpen som AG3.

Gardens vaktkommandør på Skaugum hadde tidligere hørt skudd i det samme området og meldte fra om dette til politiet. Politiet undersøker nå om det er en sammenheng.

GJENNOM VEGGEN: Skuddet som såret 16-åringen gikk gjennom veggen til høyre før det traff ham i låret og deretter gikk opp i buken. I natt svevde han mellom liv og død. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix /John T. Pedersen/Dagbladet
GJENNOM VEGGEN: Skuddet som såret 16-åringen gikk gjennom veggen til høyre før det traff ham i låret og deretter gikk opp i buken. I natt svevde han mellom liv og død. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix /John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det er veldig påfallende, men vi kan ikke på dette tidspunktet påvise noen sammenheng, sier politiinspektøren. Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som skal forebygge og etterforske lovbrudd mot nasjonens sikkerhet og selvstendighet, er også varslet om skytingen.

- Vi er varslet og avventer den videre etterforskningen i politidistriktet, sier politiinspektør Tor Hallingstad i PST til Dagbladet.

- Betyr det at det er mistanke om at høyreekstreme står bak?

- Det stemmer med datoen og Quislings fødselsdag, men jeg vil ikke spekulere i dette, sier Hallingstad.

Hyller Quisling 

Området like ved der skuddene ble avfyrt i går kveld, kan ha symbolsk betydning for nynazister. Det var nemlig her i sin bunker på Skaugum at rikskommisær Joseph Terboven begikk selvmord 8. mai 1945.

Dagbladet var i går i kontakt med flere i det høyreekstreme miljøet i Norge. Gruppa Norges nasjonalsosialistiske bevegelse (NNSB) er blant dem som har hyllet Quisling. På gruppas hjemmeside er det blant annet bilder fra en markering av Quislings dødsdag i fjor høst.

Ifølge Antirasistisk Senter er ikke gruppa spesielt stor. Det er ingenting som knytter dem til skytingen på Hvalstad. Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med NNSB i går kveld.

image: Politiet utelukker ikke at nazister står bak

På Hvalstad asylmottak bor 121 asylsøkere mellom 15 og 18 år. 16-åringen kom til Norge for én måned siden, og har ingen nære slektninger her.

- Gutten har fjerne slektninger som vi nå jobber for å kontakte. Han har ingen foreldre og kom som enslig, umyndig til Norge. Da oppnevnes det en verge for gutten. Denne vergen ønsker ikke å gi kommentarer til media, sier fungerende leder for asylmottaket, Ahmed Bozgil, til Dagbladet.

Han forteller at ansatte på mottaket hørte skuddene og løp bort til den aktuelle blokka.

- Det gjorde at vi fort oppdaget at 16-åringen var blitt truffet, og vi fikk rask bistand og legehjelp. Vi håper dette har bidratt til å redde livet hans, sier Bozgil.

TRE SKUDD: Asylmottaket på Hvalstad i Asker ble truffet av flere skudd. Ett av prosjektilene gikk gjennom veggen, over ei trapp, gjennom en dør før det endte i et skap på den andre siden av bygget.
SKREMT: Fungerende leder for Hvalstad asylmottaket Ahmed Bozgil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media