Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann holdt fanget i to år

Politiet utelukker ikke flere fornærmede

Fornærmet mann i 40-åra bodde ikke i siktedes bolig i Vestoppland da han skal ha blitt utsatt for tvang.

ETTERFORSKER BREDT: Politiadvokat Ingveig Nøkleby sier de etterforsker saken mot 66-åringen bredt. De utelukker ikke flere fornærmede. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ETTERFORSKER BREDT: Politiadvokat Ingveig Nøkleby sier de etterforsker saken mot 66-åringen bredt. De utelukker ikke flere fornærmede. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Politiet i Vestoppland har satt i gang en omfattende etterforskning etter at en 66 år gammel mann i helga ble pågrepet i distriktet. Pågripelsen skjedde etter at politiet fredag kveld fikk inn en melding om en mann i 40-åra som skal ha vært fanget i over to år.

Meldingen kom fra den fornærmedes venner og familie, og fredag kveld var politiet i boligen for å hente han ut. 66-åringen ble først pågrepet dagen etter, da politiet fikk nye opplysninger i saken.

Samtidig skal den siktede også ha forsøkt å kontakte mannen i 40-åra, til tross for at han var pålagt å ikke gjøre dette.

Utelukker ikke flere

66-åringen, som foreløpig bare har blitt avhørt én gang, nekter straffskyld etter siktelsen. Politiet etterforsker imidlertid saken bredt nå, og utelukker ikke at det kan være flere fornærmede.

- Det er en del av etterforskninga vår. Vi etterforsker bredt og vi er åpne for at det kan være mulige andre fornærmede også, sier politiadvokat Ingveig Nøkleby til Dagbladet.

Ifølge Oppland Arbeiderblad frykter familien til den fornærmede mannen i 40-åra at det er personer i det samme området som kan leve under et liknende tvangsforhold som deres familiemedlem.

- Vi håper at flere kanskje vil tørre å stå fram nå som det er kjent at mannen i 60-åra er pågrepet, sier en familiekontakt til avisa.

- Tok vare på ham

Forsvarer for den 66 år gamle mannen, advokatfullmektig Magnhild Claudius, forteller at hennes klient stiller seg helt uforstående til siktelsen og annet som har framkommet i media.

- Min klient forteller at han har tatt seg av fornærmede i lengre periode, etter at fornærmede ble kastet ut av sin tidligere bolig. Min klient sier at han tok vare på mannen og at han fikk disponere en egen leilighet, med egen nøkkel, hvor han kunne komme og gå som han ønsket og ville, sier Claudius til Dagbladet.

- Hva oppgir han som grunnen til at han tok seg av mannen?

- De kjente til hverandre fra før, og derfor tok han seg av ham da han mistet sin leilighet. Hvor langt kjennskap de to har hatt, er jeg usikker på.

Hun forteller at de har påanket fengslingskjennelsen til Lagmannsretten, og nå avventer svar på anken.

- Min klient tar dette svært tungt, og er veldig nedtrykt. Han kjenner ikke igjen bildet som har blitt tegnet, og opplever at saken så langt har blitt svært ensidig framstilt, sier Claudius.

Hun sier hun ikke har blitt gjort kjent med påstander om at det kan være flere fornærmede, og sier dette derfor heller ikke har vært noe hun og klienten har snakket om.

Bodde et annet sted

66-åringen har en stor enebolig på et sted i Vestoppland, der han har bodd i over 40 år. Han har både kone, barn og barnebarn. Ifølge Dagbladets opplysninger disponerer han også flere utleieleiligheter og andre bygg rundt omkring i distriktet.

Nøkleby bekrefter overfor Dagbladet at den fornærmede ikke bodde i boligen der det ble aksjonert mot og mannen ble pågrepet.

- Han har bodd et annet sted enn boligen, og han har ikke vært innelåst eller låst i siktedes bolig, sier hun.

Hun vil ikke beskrive forholdet mellom de to ellers, men en kontakt for familien til den fornærmede mannen forteller til Oppland Arbeiderblad at mannen i 40-åra har levd under den eldre mannens totale kontroll i to år, og tvangen er av både fysisk og psykisk art.

- Ikke egen økonomi

Familiekontakten forteller at mannen bare har fått være alene når han har gjort oppgaver for den eldre mannen. Kontakten hevder også den siktede har tatt over fornærmedes telefon og bankkonto.

Nøkleby i politiet ønsker ikke å kommentere disse opplysningene. Flere naboer har opplyst til Dagbladet at den siktede har flere personer som har hjulpet til med blant annet snømåking og gressklipping, men at det er spesielt én person som har hjulpet til den siste tida.

- Hva kan du si om opplysningene om at siktede skal ha hatt flere hjelpere?

- Det inngår i vår etterforskning. Vår oppgave er å kartlegge de faktiske forhold og alt hva det innebærer, sier Nøkleby.

Etterforsker bakgrunn

- Vet dere hva et eventuelt motiv er i saken?

ÅSTED: Politiet slo til mot denne boligen i Vestoppland i helga, der den siktede 66-åringen bor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ÅSTED: Politiet slo til mot denne boligen i Vestoppland i helga, der den siktede 66-åringen bor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Nei, det er en del av etterforskninga. Det er vår oppgave å finne ut hensikten av det her.

Ifølge familien har fornærmede hatt problemer med rus og politiet beskriver han som en sårbar fornærmet.

- Vi undersøker også hva slags forhold og utfordringer fornærmede har og har hatt, sier politiadvokat Ingveig Nøkleby.

Siktede blir også beskrevet som en som er kjent for politiet. Etter det Dagbladet erfarer, har han blant annet voldssaker mot seg fra tidligere. Politiet forteller at de nå nøster opp i siktedes bakgrunn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media