KAN KOMME FLERE SIKTELSER: Etterforskningsleder Steffen Andreassen orienterte pressen utenfor politihuset i Vadsø tirsdag. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
KAN KOMME FLERE SIKTELSER: Etterforskningsleder Steffen Andreassen orienterte pressen utenfor politihuset i Vadsø tirsdag. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Politiet utelukker ikke flere siktelser

Motivet for drapet på Håvard Pedersen (18) er fortsatt uklart for politiet.

VADSØ (Dagbladet): Politiet vet fortsatt ikke hvorfor Håvard Pedersen (18) ble drept da han var på jobb lørdag kveld forrige uke.

Etterforskningsleder Steffen Andreassen holdt tirsdag pressebrifing utenfor politihuset i Vadsø.

- Vi kan ikke utelukke at det er flere som kan være involvert i en eventuell planlegging eller organisering av drapshandlingen. Vi utelukker ikke at det kan komme flere siktelser i saken, men vi er sikre på at den siktede personen utførte handlingen, sier Andreassen.

Gikk på samme skole

Politiet forteller at de etterforsker saken bredt og sier at de ikke ønsker å kommentere hvorvidt Håvard var et tilfeldig offer eller ikke.

- Vi ser etter motiv, hvorfor siktede oppsøkte ofre og utførte handlingen og om de har en relasjon. Så langt har vi ikke funnet noe, sier Andreassen og fortsetter:

- De er totalt ukjent for hverandre. De har gått på samme skole, de gikk i klasse over og under hverandre.

Ifølge politiet gikk de på Vadsø videregående skolen sammen, hvor Håvard Pedersen (18) gikk klassen over siktede.

- Siktede kom til Vadsø i august 2017. Før det bodde han på asylmottak i Alta i nesten ett år. Det er det siste skoleåret som er relevant i denne sammenhengen, sier Andreassen.

Gjennomført flere avhør

Politiet utelukker imidlertid ikke om det kommer mer informasjon på relasjonen mellom siktede og avdøde.

- Ti vitneavhør ble gjennomført i går, både av personer som kjenner til siktede og personer som var i nærheten av åstedet lørdag, sier Andreassen.

DREPT: Lørdag ble Håvard Pedersen drept på jobb. Foto: Privat
DREPT: Lørdag ble Håvard Pedersen drept på jobb. Foto: Privat Vis mer

Ifølge etterforskningslederen har politiet sikret en god del elektroniske spor, beslaglagt gjenstander og sjekket trafikkdata på siktede og fornærmedes mobiltelefon. Sistnevnte er også for å se om det kan tyde på at det var en relasjon mellom dem.

På spørsmål om de kan se drapshandlingen på overvåkningskamera, svarer etterforskningslederen har at de har «god kontroll på drapshandlingen».

- Samarbeidsvillig

Ifølge politiet forklarer den siktede 17-åringen seg og er samarbeidsvillig. Han har ikke erkjent seg skyldig etter siktelsen, og knytter ikke seg selv til det straffbare forholdet.

17-åringen, som er fra Afghanistan og var her på midlertidig opphold, ble varetektsfengslet mandag i to uker med brev- og besøksforbud, samt forbud mot å ha tilgang til aviser og kringkasting.

Afghaneren ble avhørt i går ettermiddag. Det vil bli gjennomført flere avhør av han tirsdag.

Hoppet i sjøen

Den siktede 17-åringen ble pågrepet søndag kveld etter en to og en halv times leteaksjon. Da den antatte gjerningsmannen ble funnet hoppet han i sjøen, og ble pågrepet i vannet.

Det knivliknende drapsvåpenet er ennå ikke funnet, til tross for mange søk. Drapshandlingen ble utført mens Håvard var på jobb på Coop Biggmix i sentrum av Vadsø.

Politiet har søkt både på land og i sjøen etter den knivliknende gjenstanden. Foreløpig har de ikke funnet noe.

- Vi har informasjon i saken som tilsier hvor gjenstanden kan befinne seg, men så langt har det ikke lyktes for oss å finne den, sier etterforskningslederen.

Rettspsykiatrisk vurdering

Politiet har bedt tingretten om at det blir foretatt en rettspsykiatrisk vurdering av den siktede.

- Det er veldig vanlig at det gjøres. Det er naturlig at det ønskes når noen begår slike handlinger, sier Andreassen.