Politiet vant 17. mai-slaget

OSLO/RYKKINN(Dagbladet): 45 nynazister ble arrestert, og nærmere 400 anti-rasister ble stanset i sitt forsøk på å jage nynazistene vekk fra konsertlokalet i Bærum. Det blodige slaget om 17. mai, ble avverget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiet var satt i alarmberedskap denne helga. En tillyst nazi-konsert og motdemonstrasjon fra anti-rasistene, under ledelse av Anti-Fascistisk Aksjon (AFA), fikk politiet til å ta alle forholdsregler.

Ved 19-tida hadde om lag 350 anti-rasister samlet seg til en lovlig demonstrasjon på Jernbanetorget. Med Norsk Lærerlag Oslo, Norsk Sykepleierforbund samt en rekke andre fagforeninger til stede oppfordret talerne fra blant annet AFA anti-rasistene til å bruke vold mot nynazistene.

Bruke vold

- Vi skal jage nazistene vekk. Hvis politiet forsøker å stanse oss, skal vi bryte gjennom sperringene. Vi skal ta dem, sa en av talsmennene for AFA.
Under hele demonstrasjonen arbeidet anti-rasistene på spreng for å få lokalisert det hemmelige møtestedet for nynazistene. I mellomtida satt om lag 70- 80 nynazister og nasjonalister samlet i grendehuset på Rykkinn i Bærum. Her var det også ni svenske nynazister.

De to rasistiske bandene «Heysel» fra Stockholm og bandet «Sønner av Norge» spilte sine sanger, mens nynazistene ropte rasistiske slagord.

Heller ikke politiet visste hvor nynazistene holdt hus før seinere på kvelden.

Klokka 21.30 ble demonstrasjonen avbrutt og anti-rasistene gikk til Blitz-huset. Derfra dro om lag 200 personer med T-banen mot Rykkinn.

Men politiet i Asker og Bærum var forberedt. Før anti-rasistene kom fram, ved 23-tida, hadde de kontaktet nynazistene og gitt dem fem minutter på å tømme lokalet.

Nynazistene var vekk før T-banen med anti-rasistene kom fram.
Mens anti-rasistene tok T-banen tilbake til Oslo, reiste nynazistene med sine biler til ulike steder i Oslo.

Våpenbeslag

Klokka 01.30 var nynazistene igjen samlet. Denne gangen utenfor Renna Kro på Sinsen.

Av frykt for flere konfrontasjoner og vold valgte politiet å aksjonere mot nynazistene. 45 personer ble pågrepet utenfor Renna Kro. Politiet gjorde beslag av flere våpen som ble funnet rett ved kroa. Politiet mener nynazistene kastet våpnene da de skjønte de ville bli arrestert.

Pågripelsen foregikk uten stor dramatikk.

Tidligere på kvelden hadde politiet i Mysen stanset fire busser med nynazister på vei fra Sverige til Oslo. Bussen ble gjennomsøkt på jakt etter våpen.
Politiet gjorde også flere våpenbeslag ved ransaking av en del svenskregistrerte biler natt til 17. mai.

Etter det Dagbladet får opplyst hadde nynazistene planlagt å marsjere i Oslos gater på 17. mai.

- Vi fryktet bråk og pågrep 45 personer med hjemmel i politilovens ' 7, for å hindre straffbare handlinger. De vil bli holdt i forvaring slik at 17. mai-arrangementet kan gå som planlagt, sier politinspektør Svein Bakkevig til Dagbladet.

Kongebesøk

Han forteller at ni svenske statsborgere i går ble uttransportert til Sverige etter at UDI hadde besluttet dem utvist. Seks mindreårige nynazister ble sluppet ut, mens de øvrige 30 ble holdt i forvaring til alle 17. mai arrangement var avsluttet.

Politiet fryktet spesielt bråk under kongebesøket på Nordstrand, og under den alternative 17. mai-feiringer på Cuba på Grünerløkka i Oslo.

- Vi er glade for at det ikke skjedde noen ubehagligheter på nasjonaldagen vår, sier politiinspektør Svein Bakkevig til Dagbladet.

ARRESTERT: 45 nynazister ble arrestert utenfor Renna kro på Sinsen ved 01.30-tida natt til 17. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer