Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varhaug-drapet:

- Politiet var aldri i tvil om at de sto overfor et drap

Det har snart gått tre døgn siden 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet død på en sti rundt hundre meter fra sitt eget hjem. Fortsatt står politiet uten svar på mange sentrale spørsmål.

DREPT: Natt til mandag ble Sunniva (13) funnet drept på en gangsti like ved huset sitt i Varhaug i Hå kommune på Jæren. Tirsdag ble en 17 år gammel gutt, også fra Varhaug, siktet for drapet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DREPT: Natt til mandag ble Sunniva (13) funnet drept på en gangsti like ved huset sitt i Varhaug i Hå kommune på Jæren. Tirsdag ble en 17 år gammel gutt, også fra Varhaug, siktet for drapet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VARHAUG (Dagbladet): Da politiet grytidlig mandag morgen sendte ut en pressemelding om at ei 13 år gammel jente var funnet død på det lille tettstedet Varhaug på Jæren, ble det beskrevet som et mistenkelig dødsfall. Politiet opplyste på det tidspunktet at det var funn på stedet som gjorde at dødsfallet betraktes som mistenkelig.

Først ved 11-tida mandag gikk politiet ut og bekreftet at det var igangsatt drapsetterforskning.

Men Dagbladet får opplyst fra sentrale kilder at da en bekjent av familien fant Sunniva Ødegård død, klokka 03.09 natt til mandag, var politiet aldri i tvil om at de sto overfor et drap.

I dag kom den foreløpige obduksjonsrapporten. Politiet ønsker ikke å si noe om hva som kommer fram i obduksjonsrapporten, utover det at det konkluderes med at Sunniva Ødegård ble drept.

Politiet ønsker ikke å bekrefte dette. Seksjonsleder Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt har imidlertid følgende å si om saken:

- Vi var veldig tidlig ute med en pressemelding og sa at vi trodde vi sto overfor en drapssak. Det sier vel egentlig sitt.

Bistandsadvokat for offerets familie, Harald Øglænd, ønsker ikke å kommentere saken.

17-åringen som er siktet for å ha drept 13-årige Sunniva Ødegård på Varhaug, benekter fremdeles å ha noe med drapet å gjøre.

- Samarbeidsvillig

Fram til onsdag hadde siktede kun blitt avhørt én gang, men politiet opplyste overfor Dagbladet i dag at de håper å få gjennomført et nytt avhør i løpet av dagen, og sier at 17-åringen er samarbeidsvillig.

- Han forklarte seg den første kvelden. Vi har også en avtale om et nytt avhør i dag. I så måte så er han samarbeidsvillig, sier Dahl til Dagbladet.

Den drapssiktede gutten ble tirsdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll, fordi retten mener det er fare for at han skal ødelegge bevis hvis han får gå fri. Guttens forsvarer, Tor Inge Borgersen, opplyste tidligere onsdag at 17-åringen ikke kommer til å anke fengslingskjennelsen.

- Siktede har i dag besluttet at kjennelsen ikke vil bli anket. Han fastholder imidlertid at han er uskyldig, men har forståelse for at politiet har behov for fengsling i en kort periode, og at etterforskningen kan sjekke ham ut av mistanken, sier Borgersen i en skriftlig uttalelse til NTB.

SIKTET: En 17 år gammel gutt er siktet for å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård. Han er varetektsfengslet i to uker. Han nekter straffskyld. Foto: Privat
SIKTET: En 17 år gammel gutt er siktet for å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård. Han er varetektsfengslet i to uker. Han nekter straffskyld. Foto: Privat Vis mer

Ubesvarte spørsmål

Politiet er fortsatt ikke sikre på at de har fått kartlagt bevegelsene til offeret og den siktede 17-åringen i timene før drapet godt nok. De ber derfor fortsatt om hjelp fra alle som kan ha informasjon som kan hjelpe politiet.

Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, og politiet legger ikke skjul på at det er mye etterforskning som gjenstår før de kan tegne et fullstendig bilde av hva som skjedde i timene før og etter drapet.

- Vi ønsker å kartlegge siktedes bevegelser, og eventuelt bevegelsene til andre personer som har vært ute i området seint på kvelden, eller tidlig på natta, sier han.

Han understreker at politiet er tidlig i etterforskningen, og sier at de fortsatt har en vei å gå når det gjelder kartlegging av Sunniva Ødegårds bevegelser søndag kveld og natt til mandag.

- Det er en del av det vi holder på å kartlegge, og kan ikke være sikre (på offerets bevegelser, red.anm.). Men dette er en del av det vi jobber med nå, sier Dahl.

Seksjonslederen opplyser at politiet har gjort «en god del» beslag, og at det er mye arbeid som gjenstår også på denne fronten.

Blant annet har politiet innhentet overvåkningsvideo fra flere steder. Blant annet fra en Mix-kiosk i sentrum av Varhaug, som siktede skal ha besøkt og passert flere ganger i løpet av drapskvelden.

- Ingen sammenheng

Siktede erkjenner å ha brutt seg inn i Trekløveren barnehage søndag kvel, få timer før Ødegård ble funnet død. Politiet setter ikke de to hendelsene i forbindelse med hverandre.

- Ut fra det vi vet på næverende tidspunkt, slik situasjonen er i dag, ser vi ingen sammenheng mellom de to hendelsene, sier seksjonsleder Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Politiet mener innbruddet skjedde klokka 21.30. Basert på opplysninger politiet har innhentet om Sunniva Ødegårds bevegelser denne kvelden, mener de hun ikke kan ha vært vitne til innbruddet i barnehagen.

En av politiets teorier er at 13 år gamle Sunniva Ødegård kan ha vært et tilfeldig offer, opplyste Dahl onsdag, ifølge VG.

GLADGUTT: Venner av den siktede 17-åringen beskriver ham som en gladgutt og en person alle likte. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Røyker en del hasj

Politiet bekreftet tirsdag at siktede er en kjenning av politiet, men understreket samtidig at han aldri tidligere har vært siktet eller domfelt for voldsepisoder.

- Vi har ingen kommentar om 17-åringens historikk utover det, sier Dahl.

Dagbladet får opplyst fra sentrale kilder i saken at den siktede 17-åringen har en historie med narkotikabruk.

Politiet skal ha tatt blod- og urinprøver av siktede for å avdekke om han kan ha vært påvirket av narkotiske stoffer i det politiet mener er gjerningsøyeblikket.

- Når vi sikter noen i en sak som dette så vil det bli tatt blodprøver. Det er vanlig rutine, sier seksjonsleder Dahl til Dagbladet.

En nær bekjent av siktede, som ønsker å være anonym, forteller også at den siktede 17-åringen skal ha brukt narkotika over en tid.

- Han røyker en del hasj, hevder vedkommende.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en uttalelse fra den siktede 17-åringens forsvarer, Tor Inge Borgersen, onsdag - til tross for gjentatte forsøk.

ROGALAND: Natt til mandag ble Sunniva (13) funnet drept rett ved huset sitt i Varhaug i Hå kommune. Tirsdag ble en 17 år gammel gutt, også fra Varhaug, siktet for drapet. Dette er saken. Video: Frank Karlsen / Lars Eivind Bones / Nicolai Delebekk / Nicolai Eriksen. Klipp/redigering: Emilie Rydning Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!