Politiet var i Janne Jemtlands hus tre ganger. Så slo de til

Politiet har fått en rekke kritiske spørsmål om den innledende etterforskningen av det som nå er en drapssak.

GJORDE FUNN: Politiet gjorde omfattende søk på Janne Jemtlands eiendom allerede da Jemtland hadde status som savnet. Etter hvert begynte sporene begynte å peke mot at Jemtland kunne ha blitt drept. Bildet er tatt noen dager før politiet satte opp store sperrer rundt eiendommen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GJORDE FUNN: Politiet gjorde omfattende søk på Janne Jemtlands eiendom allerede da Jemtland hadde status som savnet. Etter hvert begynte sporene begynte å peke mot at Jemtland kunne ha blitt drept. Bildet er tatt noen dager før politiet satte opp store sperrer rundt eiendommen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL / HAMAR (Dagbladet): Janne Jemtland-saken utviklet seg fra en savnetsak til en krimsak nesten en uke etter at hun var forsvunnet. Da hadde politiet funnet blodspor etter henne på to steder i nærheten av Brumunddal sentrum.

Samtidig hadde politiet gjort omfattende avhør av Jemtlands familie og vennekrets. Hennes siste bevegelser og de elektroniske sporene var kartlagt.

POLITIADVOKAT: André Lillehovde van der Eynden opplyser til Dagbladet at politiet var inne i Jemtlands bolig tre ganger før ransakelsen. Det avgjørende funnet i saken ble gjort utendørs. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POLITIADVOKAT: André Lillehovde van der Eynden opplyser til Dagbladet at politiet var inne i Jemtlands bolig tre ganger før ransakelsen. Det avgjørende funnet i saken ble gjort utendørs. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jobben som ble lagt ned i søket etter Jemtland var stor, men for offentligheten framsto det som om utviklingen i saken gikk sakte.

- Var i boligen tre ganger

Det var onsdag og torsdag i forrige uke politiet gjorde funn og undersøkelser som førte til at de kunne gjennomføre en såkalt tredjemannsransaking, altså ransaking mot en person som ikke er siktet, på fredag.

Under den meget omfattende ransakelsen, som har fortsatt gjennom hele helga, gjorde politiet det avgjørende funnet som fikk ektemannen pågrepet og siktet for drap.

Innlandet Politidistrikt har fått en rekke spørsmål om hvorfor de ikke sentrerte søket mot Jemtland-parets eiendom og bolig tidligere.

- Vi var inne i boligen tre ganger før tredjemannsransakingen. Det var et naturlig skritt for oss, og vi gjorde undersøkelser da dette fortsatt var en savnetsak, sier politiadvokat André Lillehovde van der Eynden til Dagbladet.

- Bakgrunnen for tredjemansransakingen var nye spor funnet onsdag og torsdag, sier politiadvokaten, uten at han vil gå inn på hva det var.

Spekulasjoner

Funnet som førte til siktelsen skal ha vært blod og ble gjort utendørs ved eiendommen. Svært mange krimteknikere og store politimannskaper var på eiendommen og gjorde søk som har pågått i flere dager.

- Det har vært en del spekulasjoner, men det vi kan si er at funnene er gjort utendørs. Det er gjort undersøkelser av hele eiendommen ute og inne i tillegg til en naboeiendom, sier van der Eynden.

Området rundt huset har vært sperret av med en radius på over en kilometer i ei uke.

Fredag ble Janne Jemtlands ektemann pågrepet og siktet for drap på kona og ble i går varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud, samt full isolasjon i to uker. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Må etterforske på nytt

Siktelsen endret hele sakens karakter, og politiet må nå gjøre sentrale deler av etterforskningen på nytt.

Blant skrittene politiet må ta på nytt, er avhør av Janne Jemtlands nærmeste familie og vennekrets.

- Siktede har allerede sittet i omfattende avhør og det er mye arbeid som gjenstår med familie som skal avhøres på nytt. Vi ønsker mer opplysninger om hvordan det hele henger sammen. Vi har per nå en teori om hvordan drapshandlingen foregikk og hva som skjedde etterpå, forteller politiadvokaten.

Politiet vil også etterforske foranledningen til det de mener er et drap i et nytt lys. Janne og ektemannen hadde vært på romjulsfest på samfunnshuset Veldrom og skal ha tatt en taxi hjem sammen etterpå.

Det viktigste for etterforskerne er å få klarhet i hva som skjedde etterpå og hvordan liket dukket opp i Glomma over åtte mil unna hjemmet deres.

Politiet bekreftet tirsdag ettermiddag at den avdøde kvinnen som ble funnet i Glomma lørdag var den savnede Janne Jemtland. Politiet kan foreløpig ikke si noe om dødsårsaken - og avventer den endelige obduksjonsrapport.

Vitnejakt

Politiet jakter spor og vitneobservasjoner rundt funnstedet i Glomma.

- Vi har tidligere søkt publikum med alt av bevegelser i Brumunddal. Nå utvider vi dette, og er interessert i alt som kan ha beveget seg ved Eid bru i Våler i Solør. Hvis noen har sett noe mistenkelig der tidligere, har de trolig tenkt at det ikke hadde noe med Janne Jemtland-saken å gjøre, men det kan det ha hatt, sier politiadvokat André Lillehovde van der Eynden til Dagbladet.

- På hvilket tidspunkt?

- Vi ønsker ikke å gå i detalj på det. Dette er så lenge savnetsaken har pågått, sier van der Eynden.

Spørsmålet for politiet er hvordan Janne Jemtland eventuelt kan ha havnet i elva.

- Vi har en drapsteori. Den inneholder hvordan sporene henger sammen og hvordan vi mener siktede har handlet, sier van der Eynden.

- Fortalte i avhør

Ifølge politiet var søket de gjorde i elva rettet spesifikt mot det området, og opplysningene om det kom etter pågripelsen av ektemannen på fredag.

NRK har tidligere skrevet at mannen i avhør skal ha fortalt politiet hvor de kunne finne Janne, men dette er ikke noe politiet har ønsket å bekrefte.

Hans forsvarer Ida Andenæs vil heller ikke fortelle hva mannen har forklart i avhør, men har understreket en rekke ganger at han har samarbeidet og at han ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.