MARINEJEGERE: Personell fra marinejegerstyrken Frømandskorpset deltok under aksjonen mot nordmennene søndag. I dag dykker de etter bevis i og utenfor havna i Ålbæk. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
MARINEJEGERE: Personell fra marinejegerstyrken Frømandskorpset deltok under aksjonen mot nordmennene søndag. I dag dykker de etter bevis i og utenfor havna i Ålbæk. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADETVis mer

Politiet var i nærkamp med nordmennene

Bordet båten før skuddene falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLBÆK/OSLO (Dagbladet): Dansk politi var i nærkamp med de tre norske mistenkte smuglerne søndag kveld, skriver Politiken. Skuddvekslingen endte med at en 49-åring fra Arendal ble drept - en 27-årig medmistenkt og en politimann ble såret.

- En AKS-betjent (betjent fra beredskapstroppen, red.anm.) hoppet om bord i båten etter at de hadde torpedert den og smadret motorene. Og han hoppet over før det ble skutt, sier Kirsten Dyrman, direktør i danskenes motsvar til Spesialenheten for politisaker, Den uafhængige politimyndighed.

Granskingsenheten mener den drepte nordmannen åpnet ild først.

- Meget alvorlig Dyrman kan ennå ikke si noe om hvorvidt politiet har opptrådt taktisk korrekt.

- Ledelsen i Nordjyllands-politiet har sagt at de visste at gjerningsmennene kunne være bevæpnet. Den taktiske utførelsen av politiaksjonen blir nå gått opp av oss, sier hun til Dagbladet.

- Dette er en meget alvorlig sak med tragisk utfall. Det er meget uvanlig at det kommer til skuddveksling i slike aksjoner, legger hun til.

Den nå avdøde nordmannen ankom Ålbæk havn søndag kveld i en hurtiggående oppblåsbar båt, en såkalt RIB, og møtte de to andre nordmennene på kaia. Da slo politiet til, og nordmennene stakk til sjøs, mens 250 kilo hasj, verdt titalls millioner kroner, ble stående igjen på kaia.

Dykkere i vannet Dykkere fra marinejegerstyrken Frømandskorpset er nå i vannet i Ålbæk havn for å lete etter bevis etter politiets aksjon mot de mistenkte norske smuglerne. Utstyrt med metalldetektorer leter de bl.a. etter våpen og narkotika som kan ha blitt kastet over bord, i tillegg til tomhylser fra skytingen.

Etterforskningen av narkotikasaken ledes av Verner Holm i Nordjyllands-politiet.

- Det er riktig at det foregår dykking i havna. Vi vil sikre oss at ingen ting er kastet over bord, men har i utgangspunktet ingen indikasjoner på at så er tilfelle, sier Holm til Dagbladet.

Videre forteller Holm at de prøver å ettergå de norske hasjsmuglernes rute.

- Vi forsøker også å avdekke hvorvidt det er flere involverte i saken, sier etterforskningslederen.

Den skadde 27-åringen og 36-åringen ble i går fengslet for fire uker.

TORPEDERT: Den militære båten politiet disponerte, kjørte rett inn i akterstavnen på nordmennenes RIB, og ødela den ene motoren. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIX
TORPEDERT: Den militære båten politiet disponerte, kjørte rett inn i akterstavnen på nordmennenes RIB, og ødela den ene motoren. Foto: HENNING BAGGER / NTB SCANPIX Vis mer