- Politiet var inne i en god utvikling som nå ser ut til å ha snudd

Stadig færre kvinnelige toppledere. Likestillingsombudet ber politidirektøren ta grep.

REAGERER: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik liker dårlig at politiet får stadig færre kvinnelige toppledere.
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix
REAGERER: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik liker dårlig at politiet får stadig færre kvinnelige toppledere. Foto: Kyrre Lien/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ille hvis det er under halvparten så mange kvinnelige politimestere i dag som det var for få år siden. Politiet var inne i en god utvikling som nå ser ut til å ha snudd. Et mangfoldig lederskap er viktig for å ha tillit og slagkraft i et mangfoldig samfunn, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

I dag skriver Dagbladet at bare fire av 27 politimestere er kvinner, og at det har blitt stadig færre kvinnelige toppledere i norsk politi etter at Odd Reidar Humlegård ble politidirektør.

- Vi trenger folk på toppen med bevissthet og evne til å rekruttere bredt, uttalte leder Hadia Tajik (Ap) i Stortingets justiskomité tidligere i dag.

- Må jobbe målrettet Også likestillingsombudet mener politidirektøren må være sitt ansvar bevisst.

- Som øverste leder har politidirektøren ansvar for å sikre god bredde i rekrutteringen av et mangfoldig lederskap. Det krever at man jobber målrettet over tid. Gode resultater tidligere må ikke bli en hvilepute. Likestilling og mangfold kommer ikke av seg selv, sier Sunniva Ørstavik.
 
- Ikke nok Hun har sterke meninger om hva som må til for å sikre en bedre kjønnsbalanse i politiet.
 
- Utviklingen viser at det er viktig å ha fokus på rekruttering av kvinner fra bunn til topp. Det er ikke nok bare å sikre rekruttering av kvinner til politihøyskolen eller bare fokusere på å ansette kvinnelige ledere. Man må tenke helhetlig og sikre tiltak i hele organisasjonen, sier Ørstavik.

Politiets Fellesforbund understreker viktigheten av kvinnerekruttering.

- Trenger kvinner - Vi trenger kvinner i politiet, både på ledernivå og generelt. Det er viktig at Politidirektoratet har god kvalitet på rekrutteringsprosessene og at behovet for kvinner i lederposisjoner er med som et element i rekruttering. Når det er sagt tror ikke Politiets Fellesforbund at vi har få kvinnelige politimestere fordi de flykter fra politidirektøren, slik Dagbladet skriver, sier forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.

- Beate Gangås, tidligere politimester i Østfold, er med på Dagbladets liste. Hun har selv sagt i media at den kommende strukturreformen og usikkerheten den skapte rundt hennes jobbsituasjon, var en årsak til at hun valgte å bytte jobb, sier forbundslederen.

Han påpeker også at flere av de kvinnene Dagbladet har på sin liste har gått fra politimesterstillinger til andre lederjobber i politi- og lensmannsetaten.

— Det betyr at politiet har fått fram dyktige kvinner som kan ha flere roller på topp-nivå i politiet. Da må vi alle jobbe videre for å få flere dyktige kvinner fram og opp, som kan ta over de ledige politimesterstillingene, sier Bolstad.