Janne Jemtland

Politiet var på Jannes Facebook dagen før mannen ble pågrepet

Aktiviteten førte til en rekke spekulasjoner.

BEKREFTER AKTIVITET: Aktiviteten på Janne Jemtlands Facebook Messenger på torsdag, førte til spekulasjoner i avisene. Ringsaker-lensmann Terje Krogstad bekrefter overfor Dagbladet at politiet var inne på profilen i forbindelse med etterforskningen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKREFTER AKTIVITET: Aktiviteten på Janne Jemtlands Facebook Messenger på torsdag, førte til spekulasjoner i avisene. Ringsaker-lensmann Terje Krogstad bekrefter overfor Dagbladet at politiet var inne på profilen i forbindelse med etterforskningen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL (Dagbladet): Torsdag var det plutselig aktivitet på Janne Jemtlands Facebook-profil.

Tobarnsmora (36) hadde da vært savnet i 13 dager, og politiet mente de var i ferd med å få et gjennombrudd i saken.

For offentligheten var imidlertid politiets framskritt ikke kjent. Politiet sa de da ikke hadde noen mistenkte eller siktede i saken der Jemtlands ektemann nå er siktet for drap. Mannen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

«Hvem var på Jannes Facebook?»

Aktiviteten førte derfor til følgende tittel i lokalavisa Ringsaker Blad: «Hvem var inne på Jannes Facebook-profil».

Avisa hadde da fått tilgang til en skjermdump av Jemtlands Messenger. I skjermdumpen, tatt 01.14 på natta, sto det at Jemtland sist var aktiv for ni timer siden.

Aktiviteten skjedde på torsdag ettermiddag. Også en rekke av Ringsaker Blads samarbeidsaviser i Amedia, som Østlendingen, Oppland Arbeiderblad og Glåmdalen hadde versjoner av saken.

Politiet ville verken bekrefte eller avkrefte overfor avisa om de hadde vært på den savnede kvinnens Facebook.

Inne for etterforskning

Nå kan imidlertid Dagbladet bekrefte at det var politiet som sto for aktiviteten på profilen til kvinnen som politiet mener er blitt drept.

- Det var nok politiet som var inne, sier Ringsaker-lensmann Terje Krogstad til Dagbladet på spørsmål om Facebook-aktiviteten torsdag ettermiddag.

- Hva var hensikten med å være på hennes Facebook?

- Det var arbeid i forbindelse med politiets etterforskning. Vi sjekker kontoer på sosiale medier, og det er vanlig i sånne saker.

- Var dette noe dere trengte en kjennelse til eller tillatelse fra de nærmeste?

- Det er noe politiet kan gjøre i etterforskningen, sier Krogstad.

I prinsippet må politiet ha fått tilgang til passordet for å komme seg inn på profilen.

Streng praksis

Tidligere har Facebook hatt en svært streng praksis med å gi folks passord til myndighetene. Blant annet avslo Facebook politiets begjæring om å få tilgang til kontoen til den da savnede 16-åringen Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Facebook derimot mente de hadde gitt ut det hadde blitt spurt om, noe politiet igjen reagerte på. Etterpå gjorde imidlertid Facebook det klart at de ikke kunne gi ut noens passord til politiet.

Også i andre savnetsaker de siste åra har norsk politi slitt med å få tilgang til profiler hos sosiale medier-giganten.

FANT KVINNE: Politiet fant på lørdag en død kvinne i Glomma i søket etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FANT KVINNE: Politiet fant på lørdag en død kvinne i Glomma i søket etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Krogstad vil ikke gå i detalj på hvordan politiet har fått tilgang til Jemtlands profil.

På 36-åringens konto har politiet trolig sett etter hvem hun har vært i kontakt med, samtidig som de søkte et enda klarere bilde på hva som skjedde med Janne Jemtland etter at hun sist ble sett hjemme klokka 02.00 natt til 29. desember.

Ingen telefonaktivitet

Politiet har sagt at mobilen hennes slo inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum over 12 kilometer unna 05.50 den samme natta. I et omkringliggende område fant også politiet to blodspor etter kvinnen.

Politiet har ennå ikke uttalt hvordan de tror blodet havnet der, men sier de nå har et klarere bilde av hva som kan ha skjedd med kvinnen natta etter romjulsfesten i Brumunddal.

LANGE AVHØR: Den siktede ektemannen har i helga sittet i lange avhør på politihuset i Hamar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LANGE AVHØR: Den siktede ektemannen har i helga sittet i lange avhør på politihuset i Hamar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

De har også sagt det ikke var aktivitet på kvinnens telefon etter basestasjonsinnslaget 05.50.

Politiet gjorde i går søk etter Jemtland i Glomma i Våler kommune, sju mil unna Brumunddal, der det tidligere har blitt søkt. Politiet fant en død kvinne i bunn av elva, og kjenner ikke til at det var noen andre savnede i området. Kvinnen er imidlertid ennå ikke identifisert.

- Fant blod på eiendommen

Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden sier lørdag at torsdagen ble et gjennombrudd for politiet.

- Vi gjorde undersøkelser som gjorde at vi på fredag mente det var skjellig grunn til mistanke om at Janne Jemtland var utsatt for en straffbar handling, sier han.

BLOMSTER: Det er lagt ned blomster ved det første stedet der politiet fant Janne Jemtlands blod. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLOMSTER: Det er lagt ned blomster ved det første stedet der politiet fant Janne Jemtlands blod. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fredag gjennomførte politiet en såkalt tredjemannsransaking på parets eiendom, før noen var siktet i saken. Basert på tekniske funn i og rundt boligen, ble ektemannen på fredag siktet for drapet.

Politiet har ikke ønsket å kommentere hva disse funnene var, men Hamar Arbeiderblad skrev i går at det var Janne Jemtlands blod som ble funnet og at det utløste pågripelsen av ektemannen.

Avisa skriver at politiet brukte helikopter for å frakte sporet til Oslo midt under den pågående ransakingen av boligen.

HENTET UT KJØRETØY: To biler og en traktor ble fredag konfiskert fra Janne Jemtlands eiendom. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HENTET UT KJØRETØY: To biler og en traktor ble fredag konfiskert fra Janne Jemtlands eiendom. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lange avhør

I tillegg ble to biler og en traktor fra eiendommen konfiskert av politiet.

Den siktede mannen har sittet i lange avhør fredag og lørdag kveld, og vil bli framstilt for fengsling i Hedmarken tingrett på mandag.

Van der Eynden sier avhørene vil ta den nødvendige tida.

- Det er per nå ingenting som tilsier at andre har medvirket til gjerningen, sier han.

Han sier arbeidet som nå pågår er massivt, men vil ikke fortelle om eventuelle funn som er gjort de siste dagene og som førte til den innledende siktelsen mot mannen.

- Det er funn og spor ved bopel som førte til det. Å gå inn på hva som er funnet og hvordan er direkte skadelig for etterforskningen på nåværende tidspunkt.

- Hva skjer med de to bilene og traktoren som ble fraktet ut fra Jemtlands eiendom?

- Nå kommer vi til å undersøke alt som er på eiendommen på standard vis, sier van der Eynden.

Karriere i Fremmedlegionen

Den drapssiktede ektemannen har en lang karriere bak seg i den profesjonelle franske kampstyrken Fremmedlegionen, der ikke-franskmenn kan verve seg.

Den drapssiktede brumunddølen var en av dem. En av sjefene hans var den norske fremmedlegionæren Charles Støeng (52).

Han vervet seg til legionen i 1985 og var der til han gikk av som pensjonist i 2000. En del av den samme perioden var også Janne Jemtlands ektemann en del av den myteomspunne franske elitestyrken.

- Jeg har alltid ansett han som en meget bra type, sier Støeng til Dagbladet.