- Politiet var partisk

TRONDHEIM (Dagbladet): Lenge før Sophia Baidoo-saken var ferdig etterforsket ved Inntrøndelag politidistrikt, uttalte etterforskningsleder Bjørnar Kyllo: «Det er en grei sak om vold mot politiet.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatfullmektig Morten Aalberg, som representerer Sophia Baidoo, reagerer kraftig på uttalelsen.

- Den viser bare at de ikke har hatt tilstrekkelig objektivitet i etterforskningen. Inntrøndelag politidistrikt har vært partisk og forutinntatt i denne saken, sier Aalberg til Dagbladet.

Etterforskningsleder Bjørnar Kyllo kom med uttalelsen i lokalavisa Stjørdals-Nytt 15. desember i fjor. Det var over to måneder før etterforskningen ble avsluttet med forslag til statsadvokaten om å reise tiltale mot Baidoo for vold mot politiet.

- Inntrøndelag politidistrikt har i sin etterforskning bare slått fast at Sophia Baidoo har bitt politimannen, uten å undersøke forholdet noe nærmere, sier Morten Aalberg.

Sår tvil

Advokaten mener politiet med letthet kunne ha gjort undersøkelser som ville ha reist kraftig tvil om bittpåstanden:

  • Videoen fra banklokalet viser ingen bitt, slag eller spark fra Baidoos side.
  • Verken vekterne eller politistudenten som var til stede i banken, så Baidoo bite, slå eller sparke.
  • Politimannens forklaring om hvordan han ble bitt, stemmer dårlig overens med det videoen viser.
  • Rettsodontolog Tore Solheim og anatomiprofessor Per Holck har i Aftenposten sådd tvil om bildet som skal vise at Baidoo bet politimannen. De mener det ikke ser ut som en bittskade, og at bittet er på feil side av armen, ut fra politimannens forklaring.

Statsadvokaten

Statsadvokat Helge J. Kaasbøll har også lagt til grunn at Sophia Baidoo bet politimannen. Han fant ikke grunn til å be om ytterligere etterforskning av forholdet, selv om kvinnens advokater ba om dette.

Statsadvokaten henla saken mot Baidoo, slik han også henla saken mot politimannen. Begge forholdene er nå påklaget til Riksadvokaten.

Bjørnar Kyllo var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Ifølge Stjørdals-Nytt har han imidlertid ikke gjort forsøk på å dementere sin uttalelse fra i desember i fjor.

Det var i oktober i fjor vaskehjelpen Sophia Baidoo ble kalt «svarte faen», lagt i håndjern og satt på glattcelle av politiet i Trondheim.

kjell-ivar.myhr@dagbladet.no