Politiet var sekunder fra å ta «El Chapo», da han skulle hente kjæleapen «Boots»

En av «verdens mest voldelige og mektige narkobaroner» holdt på å bli fanget da han skulle hente familiens kjæleape.

PÅ FRIFOT: Narkobaronen Joaquin "El Chapo" Guzman er stadig på frifot etter en nøye planlagt fengselsflukt i sommer. Men forrige uke var han nære på å bli tatt igjen. Foto: AFP / NTB Scanpix
PÅ FRIFOT: Narkobaronen Joaquin "El Chapo" Guzman er stadig på frifot etter en nøye planlagt fengselsflukt i sommer. Men forrige uke var han nære på å bli tatt igjen. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen av Sinaloa-kartellet i Mexico, Joaquín «El Chapo» Guzmán, rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano utenfor Mexico by 13. juli i år og er stadig på frifot. Men Guzmán-familiens kjæleape holdt på å sende ham bak murene igjen. 

Det amerikanske justisdepartementet beskriver Joaquín «El Chapo» Guzmán (60) som en av «verdens mest voldelige og mektige narkobaroner». At Guzmán klarte å bore seg ut av det som skulle være Mexicos sikreste fengselscelle, har fått både amerikanske og mexicanske politikere til å rase. 

- Dette er uten til en krenkelse for meksikanske myndigheter. Men jeg er sikker på at vi skal tå tak i denne fangen, sa Mexicos president Enrique Peña Nieto den gang.

Forrige uke hevdet meksikanske myndigheter at Guzmán ble skadd i ansiktet og beinet da politiet forsøkte å pågripe ham. Det mexicanske politiet skal ha jaktet på narkobaronen i fjellene nordvest i landet, da Guzmán var nære på å bli pågrepet. 

- Apen «Boots» fikk politiet på sporet Etter over tre måneder på rømmen hevder mexicanske aviser, ifølge The Telegraph, at det var familiens kjæleape «Boots» som fikk politiet på sporet av narkobaronen igjen forrige uke. 

Apen som tilhører narkobaronens tvillingdøtre, ble ifølge avisa etterlatt i familiehjemmet da «El Chapo» havnet bak murene tidligere i år. Men etter å ha klart å rømme fra fengselet skal Guzmán ha sendt sine medarbeidere for å hente apen.

Prosessen krevde imidlertid en søknad for at «Boots» skulle få lov til å bli fraktet om bord på et fly. Det var denne søknaden som vekket politiets interesse, noe som igjen holdt på å føre til en vellykket arrestasjon.

Stakk av på firehjuling Ifølge amerikanske NBC gikk meksikanske spesialsoldater til angrep mot en gård med helikopter, men måtte snu da det som antas å være Guzmàns sikkerhetsstyrker åpnet ild.

I ettertid skal de imidlertid ha kommet seg inn på gården, og oppdaget mobiltelefoner, medisiner og radioer. Ifølge kanalen skal narkobaronen og hans kompanjonger ha stukket av på firehjulinger.

Rømte i 2001 Guzmàn, som også er kjent under navnet «småen», eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg utrolige steder da han ble pågrepet i fjor. Som leder av Sinalola-kartellet, er han anklaget for å ha drept tusenvis av mennesker. 

Han ble da pågrepet etter en 13 års flukt.

Hans kartell mistenkes for å ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA. Guzmán kom fra fattige kår i delstaten Sinaloa og ble en av Mexicos mektigste narkosmuglere. 

Som leder for det ekstremt beryktede Sinaloa-kartellet i Mexico, akkumulerte Guzman en estimert personlig formue på rundt én milliard dollar, vel seks milliarder norske kroner. Siden 2009 har han konsekvent figurert på Forbes' liste over verdens mektigste personer