Politiet ventet hjemme hos raneren mens han stjal klokker til en million

28-åringen ble sjokkert da han kom hjem etter storranet, og så hvem som ventet. Tre svensker er dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En svensk kameratgjeng fra Uppsala i Sverige er i Borgarting lagmannsrett dømt for det brutale ranet av Urmaker Bjerke i Karl Johans gate i Oslo 12. mai i fjor. Straffene er noe reduserte fra dommene i Oslo tingrett.

De tre svenske mennene på 28, 19 og 24 år ble dømt til fengselsstraffer i tre år og et halvt år, to og et halvt år og tre år og ni måneder.

Klokka 10.15 lørdag 12. mai 2012 slo de til mot urmakeren i Oslos paradegate nummer én, Karl Johans gate. Ranerne fikk med seg klokker og smykker til en verdi av 949 259 kroner. Ransutbyttet har aldri kommet til rette.

Overvåkningsvideoen, som ligger øverst i denne saken, viser at den yngste raneren i vanlige klær ringte på døra til butikken. En ansatt åpnet døra ved å trykke på en knapp. Idet døra var på vei opp ble mannen i døra skubbet vekk av to av sine ranskolleger iført olivengrønn og kamuflasjefarget poncho med hette og finlandshetter. Med brekkjern knuste de montrene og tok med seg verdisakene.

Det hele tok i underkant av halvannet minutt.

- Sjokkartet opplevelse Tilfeldighetene skulle ha det til at politiet samtidig som ranet mot Urmaker Bjerke skjedde, faktisk var hjemme hos en av ranerne i en annen sak. Den 28 år gamle svensken var under etterforskning i forbindelse med et vekterran på en 7-Eleven i februar i fjor.

Mens politiet ransaket leiligheten hans i Oslo, fikk de inn melding om at Urmaker Bjerke var blitt ranet. De fikk samtidig vite at en rød bil var etterlyst etter ranet. I leiligheten var ranerens samboer som stadig fikk telefoner fra sin mann, har en politimann forklart i retten. Han forklarte videre at de litt senere så en rød bil kjøre forbi leiligheten. Ifølge politibetjenten ankom raneren leiligheten sin like etter, der han ble ønsket velkommen av lovens lange og åpne armer.

- Politiet fikk jo en veldig god start på etterforskningen, sier politiadvokat Andreas Strand, som var aktor under rettssakene mot ranslaget.

- Det var jo en sjokkartet opplevelse for ham, sier 28-åringens forsvarer, advokat Øystein Storrvik , om hans klients møte med politiet i sin egen leilighet rett etter ranet.

Togbillett i lomma 28-åringen fikk sin anke forkastet av lagmannsretten og fengselsdommen på fire og et halvt år fra Oslo tingrett for begge ranene står ved lag.

- Vi mener straffen er for høy, sier Storrvik.

28-åringen ble dermed pågrepet i sin egen leilighet. Under ransakingen av mannen viste det seg at han hadde en togbillett til Sverige i lomma.

RANET: Urmaker Bjerke i Karl Johans gate ved Grand Hotel ble ranet lørdag 12. mai i fjor. En av de ansatte ble lettere skadet under ranet. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
RANET: Urmaker Bjerke i Karl Johans gate ved Grand Hotel ble ranet lørdag 12. mai i fjor. En av de ansatte ble lettere skadet under ranet. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer

- Det måtte da bety at han hadde vært på Oslo S. Da politiet gikk gjennom overvåkningsbildene viste det seg at han hadde vært sammen med to andre der. De ble identifisert og svensk politiet pågrep dem. De ble raskt utlevert til Norge, sier Strand, som sier det ikke er dagligdags at de kriminelle er så tilgjengelige som i denne saken.

Ifølge Borgarting lagmannsrett viser videoene fra Oslo S at de tre svenskene ankom stasjonen hver for seg bare minutter etter ranet. To av ranerne tok toget til Sverige, viser bildene.

- Angrer To av ranerne erkjente delvis straffskyld for grove ran, mens den tredje, 24-åringen, nektet.

19-åringens forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg i Advokatfirmaet Furuholmen, sier hanns klient er glad for at straffen ble redusert.

- Nå ser han fram til å bli ferdig med soningen, og kunne starte et nytt liv med skole og arbeid i Sverige. Han gir uttrykk for den største anger for det han har vært med på, sier Berg.

Han mener dommen er grundig og helt riktig lagt vekt på at han var 18 år da han var med å rane urmakeren.

Dagbladet har ikke kommet i kontakt med 24-åringens forsvarer, advokat Brynjar Meling, i dag.  

ETTERLYST: Denne svenskeregistrerte Ford Focusen ble etterlyst etter urmakerranet . Foto: Politiet
ETTERLYST: Denne svenskeregistrerte Ford Focusen ble etterlyst etter urmakerranet . Foto: Politiet Vis mer