Politiet vil drapstiltale offiserene

Politiet vil tiltale både kapteinen og overstyrmannen på «Sleipner» for uaktsomt drap. 16 personer omkom da hurtigbåten forliste 26. november 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Bergens Tidende som skriver dette. Hordaland politidistrikt bygger sin innstilling på egen etterforskning, og på undersøkelseskommisjonens rapport. Både kaptein Sverre J. Hagland og overstyrmann Olav Skjetne har nå status som siktet.

Politiet vil ikke tiltale andre enkeltpersoner i Hardanger Sunnhordlanske Dampskipsselskap (HSD) eller i Sjøfartsdirektoratet, men går inn for et forelegg på 3 millioner kroner for HSD og 1 million kroner for direktoratet.

Lederen i Støttegruppen for de etterlatte etter forliset, Roy Erling Furre, sier han er skuffet over at det ikke innstilles på tiltale mot ledelsen i HSD.

- Jeg hadde jo hele tiden sett for meg at det ville blitt tatt ut en tiltale mot rederiet og beslutningstakerne der, som setter i drift en båt som ikke er sjødyktig, sier Furre til P4.

Lang prosess

Arild Sondre Sekse, informasjonssjef i HSD, vet ikke mer om politiets innstilling enn det han har lest i avisene, og forholder seg til at det som er gjengitt er korrekt.

- Dette er jo første ledd i en lang prosess, innstillingen skal jo innom både statsadvokaten og riksadvokaten, og vi må jo understreke at saken langt fra ikke er avgjort ennå, sier Sekse til NTB.

At politiet innstiller på å tiltale både kapteinen og overstyrmannen for uaktsomt drap, reagerer Sekse sterkt på.

- Dette er jo en svært alvorlig tiltale. Vi synes at politiet går hardt og tungt ut mot de to ansatte som det er tale om her, mener han.

At Roy Erling Furre gikk hardt ut i P4 og er skuffet over at ikke ledelsen i HSD er satt på tiltalebenken, tar Sekse til etterretning.

- Han er fullt ut berettiget til å ha sin mening om dette, og jeg forstår reaksjonen til han og de etterlatte, men vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, avslutter Sekse.

- Går for langt

Styrmann Olav Skjetnes advokat, Sigmund Z. Berge mener politiet går for langt når de tar ut drapstiltale mot hans klient.

- Politiet trekker det altfor langt når kapteinen og overstyrmannen foreslås tiltalt for uaktsomt drap. Det er helt vanvittig, sier Berge til Bergens Tidende.

Politiets innstilling er nå overlevert statsadvokaten i Hordaland. Når embetet er ferdig med sine vurderinger, vil saken bli sendt videre til Riksadvokaten. Der vil det bli tatt endelige stilling til om det skal tas ut drapstiltale mot de to «Sleipner»-offiserene. Den øvre strafferammen for uaktsomt drap er ubetinget fengsel i tre år.

(NTB)

HEVET: Vraket av hurtigbåten «Sleipner» ble hevet fra sjøbunnen.
PÅ LAND: «Sleipner» ble tatt på land for nærmere undersøkelser.