Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet vil fengsle SOS Rasisme-leder i fire uker

Ber om varetekt for å sikre bevis.

PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har i dag avgjort at de ønsker tidligere hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen varetektsfengslet.

- Vi kommer til å be retten om medhold til varetektsfengsling av Larsen i fire uker, bekrefter politiadvokat Hallvard Bjørndal overfor Dagbladet.

Vil sikre bevis Dagbladet meldte i går at politiet pågrep daglig leder Kjell Gunnar Larsen (57) i SOS Rasisme. Larsen har i dag sittet i avhør på andre dagen. Han er siktet for underslag, hvitvasking, boforringelse og bounndragelse.

Etter hva Dagbladet har grunn til å tro, var det opprinnelig tenkt å avhøre Larsen uten å ty til fengsling. Etter to dager i avhør skal situasjonen ha endret seg.

Politiet bekrefter at utviklingen under avhør fører til at politiet nå ber om varetektsfengsling.

- Vi gjør det med bakgrunn i siktelsen mot ham og av hensyn til bevissituasjonen, sier Bjørndal.

De to første ukene ønsker politiet at Larsen i tillegg skal være underlagt brev- og besøkskontroll.

Ransaket boligen Politiet i Haugesund gjennomførte i går en husundersøkelse hjemme hos Larsen. Her ble det ifølge politiet funnet et betydelig kontantbeløp.

- Det er snakk om et større kontantbeløp enn hva man normalt finner i en husholdning, uttalt Bjørndal til Dagbladet mandag.

- Tappet millionbeløp Larsen har i en årrekke operert som daglig leder og økonomiansvarlig via SOS Rasismes hovedkontor i Haugesund. SOS Rasisme mottok over 40 millioner kroner i offentlig støtte på 2000-tallet. I retten er det avslørt hvordan organisasjonen sto bak det største medlemsjukset i norgeshistorien.

- Vi mener siktede har tappet systemet via pengeoverføringer i millionklassen, sier Bjørndal.

Får parti-støtte Kjell Gunnar Larsen er en sentral skikkelse i kommunistpartiet Tjen Folket. I går rykket partiet ut med full støtte til den fengslede partiveteranen:

- Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasisme er uskyldige, og har dokumentert dette i flere sammenhenger. Dette er en hekseprosess, knapt uten sidestykke i moderne norsk historie, skriver partiet på sine hjemmesider.

Nekter straffeskyld Larsen har tidligere avvist alle statens krav og beskyldninger om misligheter i SOS Rasisme, både i rettsapparatet og overfor Dagbladet. På sine hjemmesider kaller SOS Rasisme det hele «en hekseprosess».

- Han nekter straffskyld for alle punktene i siktelsen. Han hevder at i tillegg at de disposisjoner han har foretatt er lovlige, uttalte Larsens advokat Erik Lea til Dagbladet i går.

- Ikke fare for bevis Lea har overfor Dagbladet ikke vært tigjengelig for kommentar i dag.

- Min klient kommer til å motsette seg varetektsfengsling, og jeg kan da heller ikke se hvilket grunnlag politiet skulle ha for å fengsle ham. Bevisforspillelse kan det i alle fall ikke være, gitt at de har foretatt razziaer både i SOS Rasisme sine lokaler i Haraldsgata og hjemme hos min klient, sier Lea til Haugesunds Avis.

En mangeårig lokallagsleder i SOS Rasisme ble også pågrepet mandag, men løslatt senere samme dag etter avhør.

Les mer om SOS Rasisme og Tjen Folket.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media