Politiet vil fengsle SOS Rasisme-leder i fire uker

Ber om varetekt for å sikre bevis.

PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har i dag avgjort at de ønsker tidligere hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen varetektsfengslet.

- Vi kommer til å be retten om medhold til varetektsfengsling av Larsen i fire uker, bekrefter politiadvokat Hallvard Bjørndal overfor Dagbladet.

Vil sikre bevis Dagbladet meldte i går at politiet pågrep daglig leder Kjell Gunnar Larsen (57) i SOS Rasisme. Larsen har i dag sittet i avhør på andre dagen. Han er siktet for underslag, hvitvasking, boforringelse og bounndragelse.

Etter hva Dagbladet har grunn til å tro, var det opprinnelig tenkt å avhøre Larsen uten å ty til fengsling. Etter to dager i avhør skal situasjonen ha endret seg.

Politiet bekrefter at utviklingen under avhør fører til at politiet nå ber om varetektsfengsling.

- Vi gjør det med bakgrunn i siktelsen mot ham og av hensyn til bevissituasjonen, sier Bjørndal.

De to første ukene ønsker politiet at Larsen i tillegg skal være underlagt brev- og besøkskontroll.

Ransaket boligen Politiet i Haugesund gjennomførte i går en husundersøkelse hjemme hos Larsen. Her ble det ifølge politiet funnet et betydelig kontantbeløp.

- Det er snakk om et større kontantbeløp enn hva man normalt finner i en husholdning, uttalt Bjørndal til Dagbladet mandag.

- Tappet millionbeløp Larsen har i en årrekke operert som daglig leder og økonomiansvarlig via SOS Rasismes hovedkontor i Haugesund. SOS Rasisme mottok over 40 millioner kroner i offentlig støtte på 2000-tallet. I retten er det avslørt hvordan organisasjonen sto bak det største medlemsjukset i norgeshistorien.

- Vi mener siktede har tappet systemet via pengeoverføringer i millionklassen, sier Bjørndal.

Får parti-støtte Kjell Gunnar Larsen er en sentral skikkelse i kommunistpartiet Tjen Folket. I går rykket partiet ut med full støtte til den fengslede partiveteranen:

- Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasisme er uskyldige, og har dokumentert dette i flere sammenhenger. Dette er en hekseprosess, knapt uten sidestykke i moderne norsk historie, skriver partiet på sine hjemmesider.

Nekter straffeskyld Larsen har tidligere avvist alle statens krav og beskyldninger om misligheter i SOS Rasisme, både i rettsapparatet og overfor Dagbladet. På sine hjemmesider kaller SOS Rasisme det hele «en hekseprosess».

- Han nekter straffskyld for alle punktene i siktelsen. Han hevder at i tillegg at de disposisjoner han har foretatt er lovlige, uttalte Larsens advokat Erik Lea til Dagbladet i går.

- Ikke fare for bevis Lea har overfor Dagbladet ikke vært tigjengelig for kommentar i dag.

- Min klient kommer til å motsette seg varetektsfengsling, og jeg kan da heller ikke se hvilket grunnlag politiet skulle ha for å fengsle ham. Bevisforspillelse kan det i alle fall ikke være, gitt at de har foretatt razziaer både i SOS Rasisme sine lokaler i Haraldsgata og hjemme hos min klient, sier Lea til Haugesunds Avis.

En mangeårig lokallagsleder i SOS Rasisme ble også pågrepet mandag, men løslatt senere samme dag etter avhør.

Les mer om SOS Rasisme og Tjen Folket.

 

Dette er saken:

• Dagbladet avslørte sommeren 2010 at flere falske identiteter var registrert i SOS Rasismes medlemsregister og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• Staten og andre støttegivere krever tilbake nesten 20 millioner kroner i utbetalt støtte fra SOS Rasisme. SOS Rasisme er stengt ute fra støtteordninger etter omfattende medlemsjuks.

• SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

• SOS Rasisme er dømt til å betale 6 808 348 kroner tilbake til staten for urettmessig statstilskudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer