Politiet vil gi skattesjokk

Politiet og skatteetaten endrer praksis, og forsøker seg med et realt bøtesjokk overfor personer som ikke leverer selvangivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Riksadvokat Tor-Aksel Busch skal sjøl møte i Høyesterett for å forsvare en praksis Oslo tingrett for kort tid siden stemplet som ulovlig.

Bakgrunnen er at oslopolitiet hadde gitt en flykaptein et forelegg på 81000 kroner, fordi han ikke hadde levert selvangivelse for 2001.

Politiet hadde etter avtale med skatteetaten rett og slett bakt tilleggsskatt på 66000 kroner inn i forelegget. Tilleggsskatten er normalt 30 prosent av utregnet skatt.

Femdoblet bot

Etter gammel rettspraksis skulle kapteinen hatt et forelegg på 15000 kroner. I stedet fikk han altså over det femdobbelte.

Tingrettsdommer Kim Heger stemplet «eksperimentet» som ulovlig.

Påtalemyndigheten har anket, og saken er gått til Høyesterett som prinsippsak.

I 2000 ble 19000 nordmenn ilagt tilleggsskatt for at de ikke leverte selvangivelse, mens 1128 ble politianmeldt av skatteetaten.

Det er Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) som skaper problemer for skatteetaten. Ifølge EMK, og avgjørelser i Høyesterett, er tilleggsskatt en straff, det samme er et forelegg. Ifølge EMK skal ikke en person kunne straffes to ganger for samme forhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer