Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet vil gjengnagle Rasool-brødrene med denne t-skjorta

Politiet beslagla klesplagg med påskriften «B-BLOCK» hjemme hos Rasool-bror i forrige uke.

RETTSSAKEN I GANG IGJEN: Den omfattende heleri-saken mot Rasool-familien startet i Borgarting lagmannsrett i dag. Politiet håper å kunne bevise at beslaglagte spesialplagg vil være med å knytte de tiltalte brødrene til B-gjengen. Politiadvokat Olav Hovstad (til høyre) er aktor i saken. Her sammen med advokat John Christian Elden. Hovstad mener Elden er inhabil i saken fordi han representerer en mann som er siktet i en lignende sak under opprulling i Brasil.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
RETTSSAKEN I GANG IGJEN: Den omfattende heleri-saken mot Rasool-familien startet i Borgarting lagmannsrett i dag. Politiet håper å kunne bevise at beslaglagte spesialplagg vil være med å knytte de tiltalte brødrene til B-gjengen. Politiadvokat Olav Hovstad (til høyre) er aktor i saken. Her sammen med advokat John Christian Elden. Hovstad mener Elden er inhabil i saken fordi han representerer en mann som er siktet i en lignende sak under opprulling i Brasil. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag startet ankebehandlingen av Rasool-saken i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Fem Rasool-brødre, deres foreldre og en siste bror kone sitter alle tiltalt for hvitvasking av millioner av kroner, og heleri av leiligheter i Oslo og Brasil, samt biler.

En enorm mengde merkeklær, klokker og smykker er beslaglagt av politiet i saken. Politiet mener sønnene i familien utgjør en organisert kriminell gruppe og mener de alle tilhører den såkalte B-gjengen.

I jakten på å nagle brødrene til et kriminelt nettverk gikk politiet så sent som i forrige uke til ransakelse i et av hjemmene til en av de tiltalte Rasool-brødrene. Det kom fram under aktoratets innledningsforedrag i lagmannsretten i dag.

B-BLOCK
- Vi tok beslag i et klesplagg med en påskrift vi mener knytter ham til et gjengmiljø. Merket er noe vi har sett gå igjen i miljøet. Vi ønsker å legge det fram i retten som en del av bevisføringen for å knytte disse personene til et gjengmiljø, sier aktor i saken, politiadvokat Olav Hovstad i Oslo-politiet, til Dagbladet.

Han ønsker ikke å fortelle hva det sto på klesplagget. Dagbladet får opplyst fra flere hold at merket som sto påtrykt det beslaglagte plagget var påskriften «B-BLOCK».

Bakgrunnen for ransakelsen var at tjenestemenn tilknyttet oslopolitiets gjengprosjekt i forrige uke ble stoppet i trafikken. Da skal mannen ha kjørt en motorsykkel uten gyldig førerkort for dette i Oslo. Mannen måtte overnatte i politiets arrest, får Dagbladet opplyst.

Hovstad bekrefter at ransakelsen hadde bakgrunn i en annen isolert sak, som ikke angikk Rasool-ankerettssaken direkte.

- Det var likevel naturlig å titte hjemme hos ham, sier Hovstad.

Påskriften «B-BLOCK» ble blant annet observert da personer, som politiet knytter til rivaliserende gjengene Young Guns og B-gjengen, barket sammen utenfor Oslo tinghus tidligere i mai i år.

Amerikansk rap-gruppe
Advokaten som forsvarer mannen som har fått klesplagget beslaglagt, forteller at hans klient tidligere har fortalt politiet tidligere at klesplagget ikke har noe med noe gjengtilhørighet å gjøre.

- Han har fortalt at det er navnet på et amerikansk rap-gruppe. Hvis dette er hva politiet har for å tilknytte min klient til et gjengmiljø, så er jeg ikke veldig bekymra, sier forsvareren til Dagbladet.

BESLAGLA PLAGG: Politiet beslagla i forrige uke et klesplagg fra hjemmet til en av de tiltalte Rasool-brødrene. På plagget står påskriften «B-BLOCK», som politiet mener kan knytte ham til et kriminelt gjengmiljø. Dette plagget med påtrykket «B-BLOCK» ble avbildet av Dagbladet i forbindelse med gjengbråket utenfor Oslo tinghus i mai i år, der antatte medlemmer av Young Guns og B-gjengen barket sammen. Foto: Harald S. Klungtveit
BESLAGLA PLAGG: Politiet beslagla i forrige uke et klesplagg fra hjemmet til en av de tiltalte Rasool-brødrene. På plagget står påskriften «B-BLOCK», som politiet mener kan knytte ham til et kriminelt gjengmiljø. Dette plagget med påtrykket «B-BLOCK» ble avbildet av Dagbladet i forbindelse med gjengbråket utenfor Oslo tinghus i mai i år, der antatte medlemmer av Young Guns og B-gjengen barket sammen. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

I retten i dag nektet alle de tiltalte straffskyld. Rettsdagen gikk stort sett med formaliteter før aktor leste gjennom tiltalen mot de åtte personene på tiltalebenken.

Det er en svært omfattende sak som startet i Borgarting lagmannsrett i dag. Det vil bli kalt inn til sammen 112 vitner fra blant annet politiet, oslos gjengmiljøer og fra Brasil sin søsteretterforskning i Natal. Dokumentene som skal gjennomgås i retten fyller 3000 A4-sider.

Vil fjerne Elden fra saken
Det mest diskuterte i retten i dag var hvorvidt den profilerte advokaten John Christian Elden skal få fungere som medforsvarer for Ghulam Abbas (32) med advokatkollega Arild Holden i retten.

Politiet mener han ikke kan få ta del i rettsforhandlingene siden han representerer trondheimsmannen Trygve Kristiansen som er siktet i den pågående helerisaken ledet av brasiliansk politi i Natal.

- Kristiansen er mistenkt i vår sak og det vil gjennomføres vitneavhør av ham i denne saken. Det er mulig at han vil komme med opplysninger som vil påvirke saken til Abbas. Derfor kan Elden sin rolle ha motstridende hensikter og han blir inhabil i saken. Vi ønsker ikke at han skal være i denne saken, sier aktor politiadvokat Olav Hofstad i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Elden på sin side mener dette ikke burde vært noe tema i retten.

- Det er riktig at jeg representerer han, men det er ikke som forsvarer og ikke i den konkrete saken. I Brasil-saken har personen en egen brasiliansk forsvarer. Jeg representerer han som prosessfullmektig i en sivil sak mot norske Økokrim og politiet i Oslo. Jeg kan ikke se at dette er noe tema en gang, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Lagdommer i retten har ikke tatt en beslutning om dette ennå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling