Politiet vil granske medias videoer og bilder for å identifisere bråkmakerne

Har egne videoer i tillegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 37 personer ble innbrakt eller pågrepet av politiet i går etter demonstrasjonen i Oslo sentrum. I dag er 12 av disse avhørt av politiet, mens de resterende 25 er dimmitert.

Av de 15 som overnattet hos politiet vil ni bli siktet for vold mot offentlig tjenestemann, får NTB opplyst. Hvis de blir tiltalt og dømt for dette, er minstestraffen 14 dagers ubetinget fengsel. Resten vil trolig bli siktet for skadeverk, ifølge NTB.

Politiet opplyser at de arbeider fortløpende i disse sakene.

Vil gå gjennom videoer

I etterforskningen kan det bli aktuelt å gå gjennom bilder og videoer som er blitt publisert i media fra tumultene.

Dagbladet.no har alene publisert fem videoer fra selve bråket i går, og du kan se dem alle i denne saken. I tillegg er det blitt publisert en rekke bilder, både av Dagbladets fotografer og fra en rekke andre medier.

- Det er naturlig at vi vil gå gjennom slikt materiale, sier Tina Mjelde, jourhavende betjent ved Sentrum politistasjon, til Dagbladet.no.

- Vi har tatt en del video selv også, og det vil naturligvis bli gjennomgått. Så vil det bli opp til politimesteren hvis vi ønsker å få andre opptak fra mediene, sier Mjelde.

Norske medier er normalt svært restriktive med å levere ut upublisert materiale til politiet, men det skjer fra tid til annen at politiet bruker medias bilder i etterforskningen og i bevisførselen i rettssaker.

Senest i høst møtte en av Dagbladet.nos journalister i Oslo tingrett for å vitne, etter at han fotograferte et slagsmål mellom kurdere og tyrkere i Oslo i forbindelse med en demonstrasjon på Youngstorget.

Før jul tok TV 2s fotograf opptak av en brutal slåsskamp i Oslo sentrum. Videoen er en sentral del av straffesaken mot mannen som senere ble pågrepet.

Alle løslatt nå
Seks personer, blant dem fem politifolk, ble skadd i tumultene i Oslo i går. Femten personer måtte tilbringe natten i arresten.

Ved 14-tiden fredag ble sistemann løslatt.

De pågrepne er i alderen 15-27 år, mange av dem er barn av innvandrere, men de fleste er norske statsborgere. I tillegg er en person tyrkisk, en fra Iran, en fra Frankrike og en fra Sverige, skriver NTB. Så langt politiet har brakt i erfaring, er det bare en person med palestinsk bakgrunn blant dem som ble innbrakt.

Også i morgen er det planlagt en demonstrasjon i Oslo.

- Vi forbereder oss til den som vi gjør med alle demonstrasjoner og vil gjøre en risikovurdering i forkant, sier Mjelde.