Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet vil ha ny ammunisjon

Politidirektoratet foreslår at politifolk skal bruke ekspanderende prosjektiler som ammunisjon. Det betyr at den som blir truffet vil få større skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge NRK er direktoratets begrunnelse at denne type kuler ikke går gjennom kroppen til den som blir truffet, og derfor vil muligheten for også å treffe andre bli mindre.

Det er uoversiktlige situasjoner som den man opplevde under NOKAS-ranet i Stavanger, direktoratet har lagt til grunn for vurderingen. Uskyldige forbipasserende kan komme i skuddlinjen og Politidirektoratet frykter at den helmantlede ammunisjonen som nå brukes, kan gå rett gjennom gjerningsmannen og treffe andre.

- Politifolk blir drapsmenn

- Det er viktig fordi det kan oppstå en ukontrollert situasjon hvor mange mennesker er til stede, og da ønsker vi ikke at andre enn de som skal rammes, blir rammet, sier politimester i direktoratet Oddbjørn Mjølhus til NRK.

Skadekirurg Hans Husum sier i en kommentar at bruken av slik ammunisjon helt sikkert vil føre til at en del politifolk kommer til å bli drapsmenn.

- Det betyr at de blir bødler i stedet for bare å stoppe en gjerningsmann. Dette er prosjektiler som river opp vev i langt større grad enn et helmantlet prosjektil, og det vil føre til store indre skader som ikke skal være tilsiktet, sier Husum.

Tøffere kriminelle

Leder av justiskomiteen, Trond Helleland (H), sier vi lever i en tid da kriminelle bruker stadig tøffere midler for å nå sine mål og at det er viktig å unngå at tilfeldige forbipasserende og andre blir skadet.

Han sier man må høre på flere vurderinger enn advarselen fra skadekirurgen og viser til at Politidirektoratet ikke er kommet med et slikt forslag ut fra et ønske om å gjøre politifolk til drapsmenn.

- Det er ønsket om mest mulig sikkerhet for egne styrker og for sivile forbipasserende som er motivet, sier Helleland.

Han viser ellers til at det foreløpig bare er et forslag fra direktoratet som justisministeren først må ta stilling til før det kan gjennomføres. (©NTB)

<B>VIL HA NY AMMUNISJON:</B> Politidirektoratet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media