HEMMELIG: Et stort presseoppbud møtte opp da biskop Bernt I. Eidsvig ( i midten) holdt pressekonferanse om overgrepssakene som har kommer fram de siste dagene. I panelet satt også sogneprest Sigurd Markussen (til venstre) og psykolog Huan Nguyen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
HEMMELIG: Et stort presseoppbud møtte opp da biskop Bernt I. Eidsvig ( i midten) holdt pressekonferanse om overgrepssakene som har kommer fram de siste dagene. I panelet satt også sogneprest Sigurd Markussen (til venstre) og psykolog Huan Nguyen. FOTO: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

- Politiet vil ikke automatisk få innsyn i overgrepsarkivet

Førstestatsadvokat Bjørn Soknes sier at taushetsplikt gjør at politiet ikke fritt kan få tilgang på opplysninger om overgrep i den katolske kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Førstestatsadvokat Bjørn Soknes sier at taushetsplikt gjør at politiet ikke fritt kan få tilgang på opplysninger om overgrep i den katolske kirken, selv om kirken åpner opp.

Den katolske kirke kjenner til totalt sju saker med overgrep mot mindreårige. En av dem har denne uken fått bred omtale. Biskop Bernt Eidsvig har foreløpig avvist å gi utenforstående tilgang til kirkens eget overgrepsarkiv.

Men hvis det skulle skje, får ikke nødvendigvis politiet fri tilgang, melder NRK.

- Hvis arkivet inneholder opplysninger som er gitt i skriftemål eller i sjelesorg, er de i utgangspunktet underlagt en streng taushetsplikt. Og den taushetsplikten er det i utgangspunktet bare de som har gitt opplysningene som kan oppheve, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes.

Men Soknes oppfordrer kirken til å opplyse om hvilken type informasjon som finnes i arkivet.

- Som jeg har forstått, ønsker de å få en begjæring fra oss om eventuell utlevering av arkivet, og at han deretter vil vurdere om den skal etterkommes eller ikke. Men da trenger vi først informasjon om hva det er vi eventuelt skal be om utlevering av, sier han.

(NTB)