Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIXVis mer

Politiet vil ikke ha kommunal politistyrke i Oslo

SV, Høyre og Fremskrittspartiet vil ha ordningen, politimesteren og fagforeningsledere mener lite godt vil komme ut av det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sosialistisk Venstreparti, Høyre og Fremskrittspartiet ønsker en egen kommunal politistyrke i Oslo, men hovedstadens politimester og politiets fagforeningsledere mener lite godt vil komme ut av en slik løsning.

Politimester Anstein Gjengedal frykter at det kan bli stor forskjell på polititjenesten i Norge hvis landets kommuner kan opprette egne politistyrker.

- I Norge har det i alle år vært enighet om å ha ett statlig finansiert politi. Dersom kommunene i tillegg skal ha sitt lokale politi, risikerer innbyggerne å bli avhengig av å bo i en kommune med god økonomi for å være sikret et skikkelig polititilbud, sier Gjengedal til Dagsavisen.

Politiets Fellesforbunds leder Arne Johannessen advarer på det sterkeste mot å opprette kommunalt politi.

- Når publikum opplever at de får for liten hjelp, er det naturlig å reagere med frustrasjon. Men mitt ankepunkt er at det ikke blir mer ressurser av å opprette to separate politisystem. Det eneste man oppnår er mer byråkrati, sier Johannessen.

Han viser til at andre land som har lokalpoliti, som Spania, Belgia og Italia, nå diskuterer å gå motsatt vei og samle lokalt og statlig politi under én ledelse fordi det ikke var noen suksess å operere med to separate styrker.

Oslo politiforenings leder Sigve Bolstad støtter Johannessen og frykter at kommunalt politi ikke vil være like godt utdannet og rustet til å håndtere utfordringene de møter.

(NTB)