Politiet vil knuse Young Guns med ny mafiatiltale

11 personer tiltalt for alt fra trusler til ulovlige våpen og vold.

PÅGREPET: Her blir to av Young Guns-medlemmene ført ut av advokatkontoret til Feydt og Hamborgstrøm etter at de ble pågrepet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
PÅGREPET: Her blir to av Young Guns-medlemmene ført ut av advokatkontoret til Feydt og Hamborgstrøm etter at de ble pågrepet. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kommer snart ut igjen.

Det var de siste ordene en 23 år gammel mann optimistisk ropte til Dagbladets fotograf før politiet lukket igjen bakdøra på bilen 13. mai i år.

Da hadde han og fire andre Young Guns-medlemmer blitt pågrepet på advokatkontoret til Fridtjof Feydt og Christine Hamborgstrøm. De endte der etter en konfrontasjon med flere B-gjengmedlemmer utenfor lagmannsretten som ifølge tiltalen endte med at 23-åringen rettet en pistol mot fire sentrale B-gjengmedlemmer og trakk av, angivelig for å vise at han ikke var redd for å skyte dem.

23-åringen var ikke sannspådd da han sa de ville slippe raskt ut. Han er blitt overført fra varetekt til soning av en tidligere dom, og to av de andre som ble pågrepet samtidig sitter fortsatt i varetekt.

Og nå er de fem, i tillegg til fem andre menn og en kvinne som politiet knytter til den kriminelle gjengen Young Guns, tiltalt for en lengre rekke alvorlige forhold. De er alle tiltalt etter straffelovens § 60a, den såkalte mafiaparagrafen.

Alvorlig tiltale

Politiet prøver med den spesielle tiltalen å framstille de elleve som en gruppe som gjennomgående planlegger og begår kriminalitet sammen.

Blir de dømt etter mafiaparagrafen, risikerer de opp til doblet dom i forhold til vanlig.


Fire av mennene er tiltalt for å ha legemsbeskadigelse mot to personer som skulle vitne i en straffesak mot medlemmer i gjengen. Et av dem ble slått med en teleskopbatong, og måtte sy flere sting.

Flere av dem er også tiltalt for en flere tilfeller av ulovlig våpenoppbevaring, samt for å ha båret skytevåpen på offentlig sted. Også våpnenbruken knyttes til mafiaparagrafen.

Oppgjør utenfor retten

Young Guns er Oslos eldste gjengmiljø og har siden 90-tallet rivalisert med B-gjengen.

Medlemmer fra de to gjengene har skutt på hverandre og barket sammen i Oslos gater en rekke ganger. Den siste alvorlige konfrontasjonen var i mai, i forbindelse med rettsaken mot Young Guns-medlemmet Alex Fuica, som var tiltalt for drapsforsøk på B-gjengleder Ghulam Abbas.

Young Guns og B-gjengen barket sammen i et voldelig oppgjør, som endte med pågripelsen av de fem Young Guns-mennene som hadde
søkt tilflukt på advokatkontoret til Feydt og Hamborgstrøm, som ligger rett ved rettslokalene.

Seks av de tiltalte er også tiltalt for å ha truet en og samme mann (28). De var i mannens leilighet, to av dem med finlandshette og en av dem, en 23 år gammel mann, avfyrte ifølge tiltalen minst to skudd. De andre er tiltalt for trusler og for å ha oppfordret 23-åringen til å skyte.


- Bevisst grep

Eirik Jensen, som leder Oslo-politiets gjengprosjekt, forteller at de nå har samlet sammen flere ulike forhold i samme tiltale som et bevisst grep.

- Tidligere var det ingen koordinert etterforskning av slike saker, men det gjør vi nå. Vi sender et signal om at det å drive med gjengkriminalitet også vil medføre et tøffere tak i retten, sier Jensen til Dagbladet.

- Vi har ikke noe mot folkene personlig, men vi har noe i mot det de står for. Så lenge de er medlemmer i gjenger, så vil de få denne behandlingen, sier han.

B-gjengen er i dag det største gjengmiljøet i Oslo. Young Guns er redusert etter interne stridigheter, samt at flere tidligere sentrale medlemmer enten er fengslet eller har trukket seg helt ut av miljøet.

Ifølge politiet ledet Mohammed «Jeddi» Javed Young Guns fram til han ble skutt og drept på Haugerud i januar i år. Ifølge politiet er det nå uklart hvem som faktisk leder gjengen.

- Urealistisk

Folk i Young Guns-miljøet gir overfor Dagbladet uttrykk for at de mener det er helt urealistisk at de tiltalte faktisk blir dømt etter mafiaparagrafen.

- Dette er noe politiet gjør bare for å holde en del av gutta fengslet over sommeren, sier en mann til Dagbladet.

Advokat Øyvind Bergøy Pedersen forsvarer en av de tiltalte (21) som har sittet varetektsfengslet etter at han ble pågrepet på kontoret til Feydt og Hamborgstrøm i mai.

- Han nekter straffskyld, sier Bergøy Pedersen.

- Tiltalen i seg selv er ganske uvanlig. Her er det samlet sammen likt og ulikt, og det synes som at de vil bruke tiltalen i seg selv som et bevis for straffelovens 60a, sammen med en rapport om gjengmiljøet som er udokumenterbar og som inneholder faktiske feil, sier advokaten.

Politiet har i den omfattende tiltalen i tillegg til de største sakene tatt med noen mindre tiltalepunkter, blant annet er 23-åringen som truet med pistolen utenfor advokatkontoret tiltalt for ha slått en flaske i hodet på en mann på et utested i Lillestrøm.

En mann (20) er også tiltalt for bruk av kokain, samt for å ha kjørt bil i kokainrus.