MÅ SVARE FOR SEGPolitiet vil kontakte Paul ray for å avhøre han om hvilke mulige forbindelser han har hatt til massemorderen Anders Behring Breivik. Foto: thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅ SVARE FOR SEGPolitiet vil kontakte Paul ray for å avhøre han om hvilke mulige forbindelser han har hatt til massemorderen Anders Behring Breivik. Foto: thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Politiet vil kontakte Paul Ray på Malta

Den britiske ekstremisten Paul Ray (35) på Malta er på lista til etterforskningsledelsen i Oslo. De vil ta kontakt med ham for å gjennomføre avhør om mulige kontakter til terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er åpenbart en av dem vi vil kontakte, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på en pressekonferanse i dag.

Dagbladet møtte briten Paul Ray i Valetta i går kveld. Han er mannen som hevdes å være Anders Behring Breiviks ideologiske drivkraft og mentor.

I Breiviks manifest skriver han om sin mentor, «Rikard Løvehjerte». Han viser videre til hvordan tempelridderne skulle forsvare Europa mot Jihad og islam. Paul Ray er mannen bak den svært innflytelsesrike bloggen «Lionheart», og har bekreftet overfor Dagbladet at han er medlem i organisasjonen Knights Templar, Tempelridderne som også Breivik har påstått at han er medlem av.

Treningsleir Paul Ray bestrider at han har møtt den norske massemorderen Breivik.

Politiet vil også kontakte personer i Hviterussland der personer har uttalt at Anders Behring Breivik har vært flere ganger, blant annet på trening ved en paramilitær base.

- Vi er kjent med at det går rykter om en treningsleir i Hviterussland, og vil undersøke det nærmere, sier Hjort Kraby.

Internettkontrakter Politiet har satt ned en egen gruppe som jobber med blogger og spor etter den drapssiktede 32-åringen på internett.

- Han har vært på mange nettsider i flere land, også i Sverige. Det er naturlig for oss å kontakte alle som har vært i kontakt med Anders Behring Breivik, sier Hjort Kraby.

Han bekrefter at Breivik har nektet å la seg fotografere av politiet, noe som krever at politiet på be om en kjennelse for fotografering ved Oslo tingrett. Han har også nektet å snakke med rettspsykiatriske sakkyndige fra Norge.