Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristian Tonning Riise:

Politiet vil raskt i gang med undersøkelser i Tonning Riise-saken

Politiet vil i løpet av de nærmeste dagene starte innledende undersøkelser av en voldtektsanklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

SAKER SKAL UNDERSØKES: Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise er anklaget for voldtekt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAKER SKAL UNDERSØKES: Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise er anklaget for voldtekt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er positiv til at denne saken blir belyst grundig og objektivt. Jeg har tidligere bekreftet at begge hadde drukket alkohol og hadde sex, og beklaget det dypt. Utover det kjenner jeg meg altså ikke igjen i saken slik den blir gjengitt i mediene, skriver Tonning Riise i en tekstmelding til NTB, sendt via hans kommunikasjonsrådgiver.

Han får nå bistand av advokat Finn Krokeide videre i saken.

Undersøkelsene gjelder påstandene i Aftenposten om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014.

Statsadvokaten i det aktuelle fylket har sendt en henvendelse til politimesteren om å innlede undersøkelser for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning, får NTB bekreftet.

Ønsker ingen politi-oppfølging

Varslersaken har dermed endt som en politisak, til tross for at den fornærmede selv ikke har gått til anmeldelse. 20-åringen ønsker at politiet skulle la saken ligge, og hun ble mandag representert ved advokat Ellen Holager Andenæs, skriver Aftenposten.

- Å eksponere henne for en etterforskning, slik omstendighetene i saken står nå, vil være et nytt overgrep mot henne, sier Andenæs til avisen.

- Snakker med de involverte

Statsadvokaten i det aktuelle fylket ba mandag politimesteren om å bringe klarhet i om det er grunnlag for å sette i gang etterforskning.

ADVOKAT: Ellen Holager Andenæs representerer kvinnen som har anklaget Kristian Tonning Riise for voldtekt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ADVOKAT: Ellen Holager Andenæs representerer kvinnen som har anklaget Kristian Tonning Riise for voldtekt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det er snakk om vanlige undersøkelser. Vi må finne ut hvor det har skjedd og hva som har skjedd for å få nok fakta til å ta stilling til om det er rimelig grunn for å starte etterforskning. Per i dag vet vi ingenting annet enn det vi har lest i avisene, sier politimesteren til NTB.

Politiet sier det er naturlig å snakke med de involverte. Arbeidet vil komme i gang så snart som mulig, opplyser politimesteren, som bekrefter at saken er prioritert hos dem. Hvor lang tid undersøkelsene vil ta, er det umulig å si.

Feil fylke?

Førstestatsadvokaten i fylket sier til Aftenposten at avgjørelsen om å be politiet undersøke ble tatt etter samtale med Riksadvokaten.

Men ifølge avisen har statsadvokaten beordret politimester i feil fylke om å se på saken. Hendelsen fant sted i et annet fylke enn der politimesteren som har fått oppdraget har sitt sete.

Førstestatsadvokaten sier beslutningen ble tatt på bakgrunn av kontakt med mediene, men at det er opp til politimesteren som har fått oppdraget å finne ut hvor hendelsen har funnet sted.

Kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas hos Riksadvokaten vil ikke bekrefte overfor NTB om initiativet kom ovenfra, men sier på generelt grunnlag at politiet ikke er avhengig av anmeldelser for å starte etterforskning.

- I noen tilfeller kan politiet ha kommet over så konkrete opplysninger om mulige lovbrudd at man har plikt til på eget initiativ å starte en straffeforfølgning, skriver hun i en epost.

- Foreldre kan føle seg trygge

Høyre har opplyst at det er kommet ti varsler om Tonning Riise, men av hensyn til varslerne har partiet ikke villet kontakte politiet. Likevel har partileder statsminister Erna Solberg (H) sagt at saken Aftenposten skrev om, ville være noe politiet kunne gå videre med.

Til Dagbladet sier Statsministeren at partiet vil være årvåkne med tanke på seksuell trakasering i tiden framover.

- Alle foreldre kan føle seg trygge når de sender barna sine til Unge Høyre-arrangementer, sier Høyre-lederen.

Samtidig går tidligere stortingsrepresentant for Hedmark Høyre, Gunnar Gundersen, ut og mener politiske talenter dyrkes som guder, og at det er årsaken til masseavsløringene om seksuell trakassering i politikken.

- Store talenter går tapt på grunn av at de blir for høye på seg selv, dyrkes som guder og tar seg til rette på en helt uakseptabel måte, sier Gundersen.

Høyre: Vil samarbeide

Generalsekretær John-Ragnar Aarset sier de har registrert at politiet er bedt om å undersøke et av forholdene.

- Av hensyn til varslerne har vi hele tiden sagt at vi ikke vil ta kontakt med politiet på eget initiativ, men vi vil selvsagt samarbeide med politiet dersom de tar kontakt med oss, sier Aarset.

Til sammen har Høyre mottatt 21 varsler om seksuell trakassering mot i alt tolv personer. Varslene har utløst en omfattende selvransakelse og flere runder med beklagelser fra Høyre-ledelsen.

Høyres generalsekretær har tidligere understreket at varslerne selv kan anmelde sakene. Varslerne har fått tilbud om juridisk bistand, så vel som helsehjelp og psykolog fra partiet.

- Ville ikke blitt gjenvalgt

Mandag sa Solberg til NRK at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

- Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjent. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!