TO EKSPLOSJONER: Bildet viser den andre bomba eksploderer, bare 12 sekunder etter den første lenger oppe i gata. Eksplosjonene skjedde i målområdet i forbindelse med Boston maraton i går. Mannen på taket på bygningen fikk konispiratorikerne til å spekulere. Mest sannsynlig har personen ingenting med eksplosjonene å gjøre. Foto: REUTERS/DAN LAMPARIELLO
TO EKSPLOSJONER: Bildet viser den andre bomba eksploderer, bare 12 sekunder etter den første lenger oppe i gata. Eksplosjonene skjedde i målområdet i forbindelse med Boston maraton i går. Mannen på taket på bygningen fikk konispiratorikerne til å spekulere. Mest sannsynlig har personen ingenting med eksplosjonene å gjøre. Foto: REUTERS/DAN LAMPARIELLOVis mer

- Politiet vil rekonstruere Boston-bombene

Tror bombene besto av eksplosiver og metallbiter som var lagt i trykkokere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk politi vil forsøke å rekonstruere terrorbombene i Boston som et ledd i jakten på den eller dem som sto bak angrepet. Det opplyser kilder i politiet til TV-kanalen CNN.

Etterforskerne tror bombene besto av eksplosiver og metallbiter som var lagt i trykkokere.

Biter av svart nylon er funnet på åstedet, noe som tyder på at de hjemmelagede bombene ble båret i svarte bager eller ryggsekker.

- Bagen må ha vært tung på grunn av innholdet som antas å ha vært i den, sa spesialetterforsker Richard Des Lauriers fra det føderale politiet FBI tirsdag.

Han ba folk melde seg dersom de har sett noen som bar på uvanlig tunge bager i nærheten av åstedet i forkant av bombeangrepet. I tillegg oppfordret han folk til å kontakte politiet hvis de har hørt eksplosjoner på avsidesliggende steder.

Grunnen er at gjerningsmennene kan ha testet bomber før de gikk til aksjon - slik Anders Behring Breivik gjorde i Norge før 22. juli-angrepet.

- Neppe al-Qaida Des Lauriers understreket at politiet fortsatt ikke har noen sikre indikasjoner på hvem som sto bak bombeangrepet mot Boston maraton mandag. De vet ikke om de leter etter én eller flere gjerningsmenn, eller hva motivet kan ha vært.

Men USAs minister for innenlandsk sikkerhet, Janet Napolitano, har sagt at hun ikke frykter at bombeaksjonen er del av en større angrepsplan. Og CNN har snakket med en ikke navngitt amerikansk tjenestemann som sier det er lite trolig at al-Qaida står bak ugjerningen.

Samtidig opplyser terrorekspert Jeff Beatty til TV-stasjonen at både al-Qaida og Taliban har brukt trykkokere til å lage bomber tidligere.

- Men det betyr ikke at Taliban står bak angrepet i Boston. Andre kan ha lest om dette, sier Beatty, som tidligere har vært tilknyttet både FBI, CIA og det amerikanske militæret.

Giftbrev Et brev som trolig inneholdt den dødelige giften ricin, og som var adressert til den amerikanske senatoren Roger Wicker, ble tirsdag oppdaget før det nådde Kongressen.

Amerikanske folkevalgte ble orientert om hendelsen av Janet Napolitano og FBI-sjefen Robert Mueller på et møte om Boston-angrepet. Men om det er en sammenheng mellom angrepet og brevet, er foreløpig uklart.

BEKREFTET DREPT : Martin Richard (8) ble drept av bombene under Boston maraton. I tillegg ble moren og søsteren hans alvorlig skadet. Nå ber familien om ro og støtte. Foto: AP/BILL RICHARD
BEKREFTET DREPT : Martin Richard (8) ble drept av bombene under Boston maraton. I tillegg ble moren og søsteren hans alvorlig skadet. Nå ber familien om ro og støtte. Foto: AP/BILL RICHARD Vis mer

Politiet har allerede en mistenkt i etterforskningen av giftbrevet, ifølge senator Claire McCaskill fra Det demokratiske partiet. Det skal ikke ha kommet fram opplysninger som tyder på at det er blitt sendt flere brev med ricin.

Kinesisk kvinne drept En av de tre som ble drept i bombeaksjonen mot Boston maraton, var en kinesisk kvinne, opplyste kinesiske myndigheter tirsdag.

Familien til kvinnen har bedt om at identiteten hennes ikke blir offentliggjort. Men etter alt å dømme var hun student ved Boston University. Universitetet har opplyst at en av deres studenter ble drept mens hun så på maratonløpet i målområdet sammen med to venner.

De to andre som ble drept i angrepet, var åtte år gamle Martin Richard fra forstaden Dorchester utenfor Boston og Krystle Campbell (29) fra Medford i delstaten Massachusetts. I tillegg til dem som mistet livet, ble 176 personer såret.

Ofrene for angrepet skal hedres med en seremoni i Boston torsdag. President Barack Obama vil være til stede og skal tale under seremonien, ifølge Det hvite hus.

(NTB)

BEKREFTET DREPT : Krystle M. Campbell (29) sto sammen med en venninne på fortauet for å heie inn hennes kjæreste. Foto: AP/CAMPBELL FAMILIEN
BEKREFTET DREPT : Krystle M. Campbell (29) sto sammen med en venninne på fortauet for å heie inn hennes kjæreste. Foto: AP/CAMPBELL FAMILIEN Vis mer